ИНФО - СТРАНА                                     


 

 

Београдска фирма ИНФОРМАТИКА а.д. која у склопу свог предузећа има и издавачку дјелатност, поклонила је за Величку библиотеку 29 књига, по један примјерак свих својих издања.

 

 

Подсјећамо да је Информатика а.д. у априлу ове године, донирала Клубу Велика изузетно вриједну наменски кофигурисану компјутерску опрему за реализацију преноса промоција, предавања и осталих емисија из Величке библиотеке - уживо, преко интеренета, у окјвиру поројекат "ДА СЕ ВИДИМО - УЖИВО".

 

 

Истичемо да су Клуб Велика и Информатика, Уговором о Пословно - техничкој сарадњи, који је потписан у априлу 2018.г. најавили ширу сарадњу у областима рада Клуба, због чега су из Информатике најавили још једно пријатно изненађење за Величане.  

 

26. јун 2018. година

Саопштење Клуба Велика

 

Обавјештавамо све Величане и све оне који се осјећају пријатељима Велике, да "Клуб Велика" у наредном периоду обуставља активности на следећим пројектима:

1. БЕБАМА ВЕЛИКЕ - КЛУБ ВЕЛИКА
2. КОМПЈУТЕРИ ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ
3. НАЈБОЉА СЕОСКА АМБУЛАНТА
4. СТИПЕНДИЈА ЗА НАЈБОЉЕ ВЕЛИЧКЕ СРЕДЊОШКОЛЦЕ

 

Разлог за овакву одлуку је незаинтересованост локалног становништва и Величана у расејању, као и многобројне опструкције које превазилазе наше племените намјере.

 

До сада је за ове акције Клуб Велика обезбиједио:

 

- 2 пакета за новорођене Величане у вриједности 200 евра

- 21 - школски рачунар у вриједности 8.400 евра

- Опрема за амбуланту  у вриједности 3.350 евра

- Стипендија за једног ученика у вриједности 500 евра


УКУПНО: 12.450 евра

У Велици - 24.06.2018 године

 

У Долима у Пиви, мјесту гдје је 1943. године фолксдојчерска јединица "Принц Еуген" за сат убила 520 људи, међу којима и 107 дјеце, одржан је помен жртвама. Свету архијерејску литургију служио је епископ будимљанско-никшићки владика Јоаникије са свештенством, а на мјесто страдања окупио се већи број Пивљана.

 

Са њима су били и побратими из Велике под Чакором, које је зближила иста невоља и исто страдање. Тамо је иста СС јединица за два сата 28. јула 1944. године убила на најсвирепији начин 450 људи, жена и дјеце. У име братства Брковић овогодишњег домаћина црквено-народног саборовања у Велици, сабору се обратио Мирослав Брковић.

 

Преосвећени Владико

Часни оци

Драга браћо и сестре из страдалне Пиве

Даме и господо

 

Долазимо из напаћене Велике, али часне и велике, па имам част и задовољство што могу у име Величана и овогодишњих домаћина црквено-народног саборовања у Велици братства Брковић да вас све присутне најсрдачније поздравим.

 

Драга браћо Пивљани браћо по крви и вјери Светосавској, браћо по истој судбини, по несрећама и страдањима. Те заједничке судбине су нас спојиле, па смо прије неку годину постали побратими а данас нас призваше мученичке жртве овде у Долима да присуствујемо јединственом парастосу сјећања на најмилије и најхрабрије, чијим је животима Пива скупо плаћала своју  слободу. У мени који сам овдје први пут мијеша се немир и поштовање јер је ово свето мјесто.  Присјећамо се у Долима крволочно бездушне руље, комшија издајника претежно са ових простора а из састава фашистичко усташке ,,Принц Еуген,, дивизије који су на најбестијалнији начин на данашњи дан 1943, године поморили њих 520 дјеце жена и стараца, а у Велици 28. јула 1944. злочиначке дивизије ,,Принц Еуген,, и ,,Скендербег,, потпомогнуте домаћим издајницима и њиховим слугама балистима са Косова и вулентарима из Плава и Гусиња помориле око 500 жена, дјеце и стараца. Међу нама је данас овдје наш владика Јоаникије па смо се сви заједно помолили новомученицима овде у Долима, жртвама највећег ужаса који подсјећа на непобедивост народа. Иако је протекло много година од тог ужаса у срцима свих нас осјећа се туга и молитва за мученичку смрт невиних у паклу Доли. Јечале су ове пивске долине од дечије писке и јаука. Овдје данас и мртви говоре о јуначким подвизима Пивљана.

 

Браћо Пивљани, имали смо исте злочинце и ви у Долима и ми у Велици заједно се осјећамо и данас тужни кад се присјећамо на мученичку смрт наших најмилијих над којима су неки људи боље речено нељуди бестијали на овим просторима и просторима Велике. Стално се питам ко октоти такве скотове. Довољно је да се присјетимо младих дјевојака Јаглике и Софије из Доли а из Велике шестогодишњег Мата и тринаестогогодишњег Тома. Само приче о њиховим судбинама раздиру душу и парају срца.

 

Наша драга браћо и сестре васкрсава  свијест код нас да смо дужни да памтимо прошлост као подлогу наше садашњости и будућности.

 

Драга браћо и сестре кад је дошла слобода у Долима и Велици није имао ко да јој се радује зато морамо знати да смо животом побиједили смрт. Желимо да се у Долима и Велици убудуће чује плач дјетета у мајчином наручју, хоћемо више вјенчања и крштења. Желимо сваку срећу и напредак.

 

Вас драга браћо Пивљани и остале присутне братство Брковић позива да се и ове године саберемо испред цркве Светих мученика Кирика и Јулите у Велици 28. јула на молитвеном сабору. Мученицима у Долима и Велици нека је јечнаја памјат".

 

 

 

Породица Љубомира Јефтовог Пауновића, донирала је 200 евра, Клубу Велика за активности које се планирају у наредном периоду.

07. Mмaj 2018. година

Величани траже излаз из сиромаштва

"Новости"06.05.2018.

НОВОСТИ <<<

 

Невладино удружење “Клуб Велика” би да олакша живот мештанима села страдалника

 

ОСТВАРИВАЊЕМ свог амбициозног дугорочног програма рада, невладино удружење “Клуб Велика” на најбољи начин показује да, упркос бројним ограничењима и недаћама, оживљавање Велике под Чакором, најзапостављенијег села у неразвијеној плавској општини, није “немогућа мисија” ако се својски удруже мештани и они знатно бројнији који су се за послом растурили по свету. Клуб је настао као израз вишедеценијске жеље групе ентузијаста да се формира завичајна и искључиво нестраначка организација, која би све Величане сабрала на тешком, практично пионирском задатку, боље рећи пилот-пројекту очувања овог села у сиромашном и пограничном подручју јер, данас Велика, просто, не личи на себе.

 

 

Овако, поводом шесте годишњице оснивања овог удружења, за “Новости”, говори председник Гојко Кнежевић. И подсећа да је уочи Другог светског рата, у којем је изгубила трећину - највише у геноциду СС дивизија “Принц Еуген” и “Скендербег” 28. јула 1944. велика имала 2.000 мештана. За седам деценија број становника је седам пута смањен. Тренутно овде живи тек нешто више од 300 људи.

 

Миодраг Брковић                       Гојко Кнежевић

 

ЈЕДАН од оснивача Клуба и координатор за развојне пројекте, Миодраг Брковић наглашава да су у програму рада дефинисани основни правци опоравка Велике и суседних села, у чему се главни потенцијали развоја виде у пољопривреди и специфичној туристичкој понуди.

 

- Започели смо два приоритетна пројекта. Први је формирање заштићеног природног добра - Парка природе Чакор, који би обухватио око 100 квадратних километара на три општине (Беране, Андријевица и Плав) и изградња Визиторског центра на Чакору. Овај пројекат, поред елемената свеобухватне заштите, садржи и детаљан план развоја туризма. Поред функције мониторинга, едукације, превентиве и заштите, Визиторски центар Чакор представљаће централно привредно и информативно-туристичко место - објашњава Брковић.

 

“Клуб Велика” је на оба пројекта ангажовао велики број стручњака. Урађени су стратешки програми и припремљена обимна документација са анализама, па чак и са грађевинским пројектима. Важни делови програма уврштени су и у Просторно-урбанистички план Општине Плав.

 

ОВА два пројекта, које “Клуб Велика” види као спасоносна за своје село, засад нису наишла на разумевање и подршку локалне самоуправе и надлежних државних министарстава.

 

- Не знамо разлоге за њихово избегавање разговора о овим темама, на којима представници "Клуба Велика" упорно инсистирају. Уместо дијалога, суочени смо са “ћутањем администрације” на све дописе и молбе - тврди Брковић.

 

Напомиње да то није обесхрабрило управу “Клуба Велика”, која је радила на другим важним пројектима, али који не зависе толико од општине Плав и Владе Црне Горе.

 

Велички ђаци са учитељем и родитељима након уручења првих рачунара / Фото Клуб Великa

 

- Од оснивања смо, уз помоћ донатора, ђацима Подручног одељења у Велици поклонили више од 20 школских рачунара. У првој акцији за свих 14 ђака у четири разреда, а наредних година за сваког новог првака, тако да је ово једина школа у Црној Гори у којој сваки ђак има рачунар. Од ове школске године покренули смо акцију стипендирања најбољег величког средњошколца, док симболичним пакетима за новорођенчад дарујемо и родитеље свих беба у селу. У сарадњи са донаторима, помажемо и у опремању амбуланте у селу Велика - истиче Брковић.

 

ОРГАНИЗОВАЛИ су, каже, и прву међународну спелеолошку експедицију на простору Чакора и Мокре планине. Истраживачи су се врло заинтересовали за ово подручје и лани се вратили да наставе испитивање Тојине и још неких пећина.

 

Највећа сеоска библиотека у Црној Гори, са више од 8.000 књига

 

- Са поносом истичемо да смо формирали највећу сеоску библиотеку у Црној Гори, са више од 8.000 књига, која садржи и завичајни део са преко 450 наслова величких писаца и књига у којима се помињу Велика или Величани. Ускоро ће се из величке библиотеке уживо, путем интернета преносити промоције књига и предавања са интересантним садржајима - открива Миодраг Брковић.

 

ЗАЈЕДНИЧКИ

 

КООРДИНАТОР за развојне пројекте, Миодраг Брковић истиче да кроз пројекат формирања “Велике Кооперативе”, желе да промовишу удруживање у производњи и заједнички наступ на тржишту пољопривредника Велике и околних села.

 

ИСТИНА О ГЕНОЦИДУ

 

“КЛУБ Велика” се укључио у програм обележавања 100 година од затварања злогласног логора Нађмеђер, у коме је животе оставило око 50 Величана, што је скоро десет одсто од свих црногорских жртава у овом логору. Формиран је и стручни тим за “Утврђивање истине о геноциду у Велици и 1944. године”, који без икакве државне подршке, ипак бележи одређене резултате, са којима ће у наредном периоду упознати домаћу и светску јавност.

 

23. април 2018. година

ДОНАЦИЈА НЕБОЈШЕ С. ЈОКИЋА

 

Небојша Страшимиров Јокић, из Пећи, који живи у Холандијипослао је Клубу Велика 200 евра као први“ знак подршке Завичајном удружењу у напорима на подстицању развоја села. Он је, такође, најавио нове донације за завичајне акције и пројектеувијек кад затреба и у складу са својим могућностима.

 

 

Захвалност Клуба на Небојшином дару утолико је већа што долази самони-цијативно и из величке дијаспоре, која је вишеструко бројнија од садашњих становника у Велици. У ситуацији изостанка финансијске подршке општине и државе, када би Јокићев примјер слиједили сви Величани који и скромна средства могу донирати неосјетно по кућни буџет, створили би се знатно повољније претпоставке за још успјешније остваривање циљева Клуба да се услови за живот у нашем  Завичају бар приближе онима какве имају развијене средине.

 

 

Управу Клуба посебно радује то што је Небојша Јокић лани саградио викендицу на ђедовини, у некадашњем катуну Изгорељак на Чакору. Искрено честитамо повратак Завичају.

 

Небојшин ђед Радосав-Лало је 1928. године из Велике преселио у село Дубочак код Пећи, одакле је отац Страшимир све до 1969. издизао са стоком на Чакор. Са родитељима је у катуну Изгорељак и Небојша провео првих пет љета дјетињства и незаборавно удахнуо чакорски ваздух, што је и „запалило“ његов стваралачки нерв, па је завршио чувену Пећку умјетничку школу.

 

 

Љубав према љепоти нетакнуте природе пренио је Небојша и на кћерку Јовану, о чему свједочи њен дијалог са стрицем Драшком. На његово питање  Небојши зашто да гради викендицу на Чакору, десетогодишња Јована је одсјечно прокоментарисала: „Хоћу и ја да доживим исто као мој тата кад је био мали!“

 

 

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

ПАКАО ЗАЛИВЕН ДЈЕЧИЈИМ СУЗАМА - Прог др Вујадин Отапевић

18. април у 19 чаова - Удружење књижевника Србије, Француска 7.

 

 

"Књига "Пакао са дјечјим сузама", проф. др Вујадина Оташевића универзитетског професора у пензији, је оригинална творевина, непосредно и истинито свједочење аутора о најужаснијем покољу народа у Горњој Ржаници и Велици и четворогодишњем терору над српским народом у Горњем Полимљу.

Због недовољно забиљежених података о овој теми, ова књига је значајна, како за оне који имају ржаничке коријене, тако и за ширу јавност.

Ова књига код читалаца изазива дубоке емоције поводом изнијетих чињеница и не може га оставити незаинтересованим и незабринутим због свијета око себе, па упућује поруку људима да навладају зло у себи и постану људи. "

Академик проф. Др. Вјечеслав Попов, Петровград

 

31. март 2018. година

ПРЕМИНУЛА РОСА ЈОКИЋ

НАША ДРАГА

РОСА ЈОКИЋ

1952 - 2018

 

Преминула је 29. 03. 2018. у 66. години живота.

Сахрана ће се обавити у суботу, 31. марта у 14.00 часова на Орловачком гробљу.

Опело почиње у 13.30 часова

 

ОЖАЛОШЋЕНИ:

Супруг Ратомир, ћерке: Оливера, Гордана и Светлана

 

 

02. март 2018. година

Границу на Чакору прекрила зебњa

"Новости"27.02.2018.

НОВОСТИ <<<

 

Игре око демаркације међе између Црне Горе и Космета унеле немир у местима на северу земље Незадовољни грађани протестовали због могуће промене граничне линије око Чакора

 

ДОГОВОР о корекцији државне међе између Црне Горе и такозване државе Косово који су изнебуха јавности предочили Филип Вујановић и Хашим Тачи, унео је много немира у многе домове на северу Црне Горе, посебно на подручју које се граничи са Косовом и Метохијом. Стање напетости влада на подручју општина Плав и Беране, мада није ништа опуштеније ни у општини Рожаје, којој је демаркацијом већ одузет део општине и припојен територији Косова и Метохије.

 

 

Међу обичним светом почела је "трговина" гласинама, које говоре о доласку косметских Албанаца и ширењу њихове "државе", тамо где никада ниједан Албанац није живео.

 

Поједини медији без много увијања говоре да је "држави Косово" обећан добар део Чакора, све до иза Бјелухе на црногорској страни, односно до катуна, где су се вековима са својим стадима издизали мештани Велике, села у коме се још сећају 28. јула 1944. године, када су Албанци са Космета уз помоћ СС дивизија "принц Еуген" и "Скендербег" у том селу за неколико сати на зверски начин убили 428 жена, стараца и деце...

 

Огорчени "договорима о техничкој корекцији" државне међе, за коју кажу да не може бити државна, јер се Црна Гора не граничи са Косовом већ са Србијом, Величани су се спонтано окупили у свом селу и затражили од државних власти да им хитно предоче шта су се договорили са Тачијем и дружином.

 

- Ова граница између није била спорна у прошлости, већ је спорна сада. Та најављена корекција граница је узнемирила грађане у Велици, који су у страху да се то не одрази на њихову територију. Велика је једино село у близини државне границе и овај део су управо имања која се налазе уз границу са Косовом и грађани су заинтересовани за личну имовину. Да се та граница не би померила у дубину црногорске територије, с обзиром на то да су и неки званичници Косова давали неодмерене изјаве - каже представник мештана Велике, пограничног села са Косовом, Милош Пауновић, који је потпредседник сеоског Одбора за очување и заштиту границе.

 

Милош Пауновић

 

- Чакор је био увек за нас свето место. Умирали смо и гинули за Чакор. Не може се дозволити да нешто што је наше припадне другима - каже Маринко Бошковић, из Велике, који напомиње да су на Чакору гробља православна, споменик краљу Александру, борцима из Другог светског рата, ратницима из давних времена...

 

- Не знам о чему се ради. Нико ме ни о чему није обавестио. Схватам забринутост људи и надам се да ће све бити окончано на најбољи начин. Овде живи миран и поштен свет и тако треба да остане, каже за "Новости" Орхан Шахмановић, председник Општине Плав.

 

О "корекцији" договореној на линији Вујановић - Тачи, ништа не зна ни градоначелник Берана Драгослав Шћекић, кога званична Подгорица не обавештава ни о исходу локалних избора на којима је победио са својом коалицијом "Здраво Беране" и Демократама, а камоли о питањима границе.


- Општина Беране се великом дужином граничи са општином Пећ. Људи излазе на катуне, иду у своје шуме. Концесионари обављају експлоатацију. Не желимо своје богатство да препустимо никоме, али, сада и не знамо да ли ко и шта тражи - каже Шћекић, до кога су такође допрле изјаве косметских политичара који би да се прошире и на шуме Шекулара и Калударских капа.

 

ТРАЖЕ ОБЈАШЊЕЊЕ

 

- НЕКО мора, и то брзо, објаснити народу у чему је реч. Ти који су се договарали могу један другоме поклањати само своју имовину, о осталоме могу само да сањају - каже Драгослав Шћекић, који дели оправдану забринутост својих суграђана, који, посебно они са подручја Шекулара, долазе у његову канцеларију да се распитају о чему се ради, јер од бомбардовања СРЈ Шекуларци су донедавно мало-мало па имали ватрене окршаје са косметским Албанцима, који су им харали шуме, не презајући чак ни од убистава дрвосеча на територији Црне Горе.

 

 

ПРЕДАЈА ТЕРИТОРИЈЕ

 

- НЕКО планира да делове Црне Горе отворено предаје лажној држави Косово - каже посланик ДНП Милун Зоговић, мештанин Мурине, испод Чакора.

 

- Док црногорски званичници тврде да су у питању искључиво минималне техничке корекције при демаркацији, Рамуш Харадинај истиче како измена Нацрта закона о ратификацији споразума подразумева поновно разматрање и корекцију границе. Евидентно је да неко обмањује јавност, јер се ради о дијаметрално супротним ставовима - каже Зоговић, који подсећа на дојучерашња заклињања званичне Подгорице да је граница са Косовом и Метохијом - завршена ствар.

22. фебруар 2018. година

Protestno okupljanje meštana sela Velika

"БЛИЦ" 21.01.2018.

BLIC <<<

 

Crna Gora: Protestno okupljanje meštana sela Velika

Meštani sela Velika koje se nalazi u neposrednoj blizini granice između Crne Gore i samoproglašenog Kosova poručili su sa današnjeg protesta da neće dozvoliti pomeranje granice ni za jedan metar na štetu Crne Gore.

 

Povod za protestno okupljanje je aneks sporazuma o demarkaciji granice između Crne Gore i samoproglašenog Kosova i dogovor crnogorskih i vlasti u Prištini, čiji sadržaj nije poznat.

 

Veličani, kojima su se pridružili i predstavnici iz naselja Murino kao i sela Šekular, Kaludra i Brezojevica, poručili su da neće dozvoliti pomeranje granice ni za jedan metar na štetu pomenutih područja, kao i Crne Gore.

 

Meštani od državnih organa traže da detaljno objasne aneks sporazuma koji je, po njihovom mišljenju, predsednik Crne Gore Filip Vujanović potpisao "gotovo u tajnosti".

 

Predsednici Mesnih zajednica Murino i Velika, Branislav Otašević i Marinko Bošković juče su naveli da neće pristati na ustupanje nijednog pedlja svoje teritorije, ciljajući na planinu Čakor, prenose crnogorski mediji.

 

Oni su poručili da nema trampe sa njihovom dedovinom i da je pitanje granice ujedno i pitanje njihovog opstanka na tim prostorima.

 

Selo Velika, poznato je po genocidu koji su u Drugom svetskom ratu izvele okupatorske snage divizije "Princ Eugen" i kosovska dobrovoljačka policija - "vulunteri", a naselje Murino bombardovala je NATO avijacija 1999. godine i ubila šest civila, među kojima četvoro dece.

 

Predsednici Crne Gore Filip Vujanović i samoproglašenog Kosova Hašim Tači potpisali su 16. februara u Podgorici zajedničku izjavu kojom su pozvali parlament u Prištini da ratifikuje sporazum o demarkaciji.

22. фебруар 2018. година

ИЗДВОЈЕНИ КОМЕНТАР

"ЦДМ" 21.01.2018.

 

У мору кометара, који ових дана пишу људи из разних крајева, поводом актуелних догађаја око разграничења, издвајамо један који нам је посебно привукао пажњу, али који због свог истинитог садржаја отвара многа питања, а можда и даје одговоре:

 

БУДИМО РЕАЛНИ

 

"Када су Албанци са КиМ протествовали због граница, били су пуни тргови и било је и окршаја са полицијом. Сад ЦГ границу брани шака Величана. Њима свака част, али ође се јасно види што смо и какви смо постали и колико би ова држава опстала да јој запријети опасност."

21. фебруар 2018. година

Ne daju ni pedalj svoje zemlje

"Новости" 21.01.2018.

НОВОСТИ <<<

DEMARKACIJA SA TZV. KOSOVOM: Ne daju ni pedalj svoje zemlje


Prekrajanje granične linije sa Kosovom uznemirilo stanovnike Velike i Murina. Miloš Paunović: Da li očekuju da se odreknemo grobova svojih predaka

VEST da bi moglo doći do "prekrajanja" granične linije (pa čak i ako bude minimalna), uznemirila je žitelje Velike i Murina koji su preko svojih predstavnika Branislava Otaševića i Marinka Boškovića poručili da neće dozvoliti pomeranje granica.

 

- Bilo čija naknadna pamet koja ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore je neprihvatljiva - upozoravaju Veličani i Murinjani, koji od premijera Duška Markovića i predsednika Filipa Vujanovića traže da ih upoznaju sa celim sadržajem sporazuma.

 

Miloš Paunović, potpredsednik Odbora za očuvanje i zaštitu granice, podseća da se upravo na području Bjeluhe nalazi pravoslavno groblje koje bi se moglo "preseliti" u komšiluk!

 

- Nije nam jasno da li to neko od nas očekuje da se odreknemo grobova svojih predaka? Uloga odbora je zaštita teritorije i imovine. Valjda smo svi naučili lekciju iz nesrećnih zbivanja prilikom rasturanja Jugoslavije da svako pomeranje granica vodi novom krvoproliću - upozorava Paunović.

 

Profesor sa Fakulteta za državne i evropske studije u Podgorici dr Đorđije Blažić ocenio je da je Tačijeva i Vujanovićeva izjava zabrinjavajuća, jer predstavlja de fakto abdikaciju jače diplomatske pozicije koju je Crnoj Gori u odnosu sa Kosovom obezbedila Evropska unija.


- Formiranje zajedničke radne grupe za obeležavanje granične linije ostavlja prostora za mogućnost ad hok revizije sporazuma, jer je njen zadatak da on "koriguje" sektore u pravcu Čakora i Kule. Pritom, Vujanovićevo priznavanje na Povelju UN u izjavi je besmisleno, budući da Kosovo nije članica UN, pa time nije striktno ni obavezano odredbama Povelje - smatra Blažić. - Jasno je da član 7 bilateralnog sporazuma o razgraničenju ne predstavlja samo završnu fazu demarkacije, već ide dalje od obeležavanja postojeće granice, koja je trebalo da bude identična onoj utvrđenoj Ustavom SFRJ iz 1974. godine.

 

 
 

Crna Gora je, smatra Blažić, zahvaljujući ratifikaciji u crnogorskom parlamentu, a pre svega pritiscima EU na Prištinu, bila u svakom pogledu u boljem položaju.

 

- Ali je zahvaljujući ishitrenosti vlasti, propustila priliku da iskoristi taj položaj i da brzo zatvori ovo pitanje u korist svojih građana. Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan iznenada je, međutim, unela potpuno novu dinamiku u proces razgraničenja, saopštio je Blažić, ukazujući na svakodnevne poruke koje pristižu od uznemirenosti građana koji stanuju u pograničnom regionu, koji su zabrinuti za svoja imanja.

 

Sporazum o razgraničenju Kosova sa Crnom Gorom najkasnije će u četvrtak biti poslat Skupštini, kazao je na sednici Vlade Kosova premijer Ramuš Haradinaj, dodajući da će Vlada poslati parlamentu novi zakon, u koji će biti uključen sporazum koji su pre nekoliko dana potpisali Tači i Vujanović.

 

REFERENDUM

PROFESOR Blažić podseća da je zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta primaran zadatak države, kao i da je teritorija Crne Gore jedinstvena i neotuđiva. - Bilo kakva promena granica na štetu crnogorskih građana stipulira održavanje državnog referenduma - kategoričan je Blažić.

 

OŠTEĆENI

 

GRANIČNI problem počeo je 1999. nekoliko meseci posle NATO bombardovanja SRJ, kada su pripadnici Kfora srušili put na Čakoru, od Murina prema Peći i na nekoliko mesta postavili piramide koja je za snage međunarodne zajednice bila linija razgraničenja Crne Gore i Kosova. To je učinjeno na štetu Crne Gore, jer su piramide postavljene 850 metara unutar njene teritorije.

 

20. фебруар 2018. година

Заједничко саопштење

Заједничко саопштење за јавност Мјесне заједнице Мурина и Велика и Одбора за заштиту границе

 

Најновија збивања око демаркације граничне линије између Црне Горе и Космета и договори црногорских и косметских власти, чији је садржај непознатим грађанима, узнемирили су житеље пограничних села, који не пристају на уступање ни једног педља своје територије, стоји у заједничком саопштењу грађана Мјесне заједнице Мурино и Мјесне заједнице Велика, које у име савјета потписују предсједници Бранислав Оташевић и Маринко Бошковић.

 

Помјерања граница нема нити може бити, а и надлежни  органи су јавно саопштили грађанима да је питање граница за Црну Гору завршена ствар. Стога је било чија накнадна памет која угрожава територијални интегритет и суверенитет Црне Горе неприхватљива. Отварање овако опасних питања, вратило би нас у трагичне дане не тако далеке прошлости, када су грађани подчакорских села били жртве геноцида незапамћеног у историји овог краја. А опште је познато како су се на Балкану браниле и утврђивале границе, и да се заправо Метохија налази дубоко у територији Црне Горе а да је стварна граница на Швањском мосту. Питање границе је уједно и питање нашег опстанка на овим просторима, то је управо она линија раздвајања на којој су гинуле генерације наших предака. Захтијевамо да нас премијер Душко Марковић и предсједник Филип Вујановић упознају са садржајем споразума са њиховим пријатељима са Космета, и јавно поручујемо да нема трампе са нашом дједовином.

 

Стога би било упутно да се што хитније јавно огласе, па их позивамо  да то ураде на заједничком скупу свих грађана пограничних села  који ће се организовати поводом њиховог доласка, како би грађанима директно објаснили шта су обећали и потписали, као и да се непосредно упознају са ставовима старих граничара и њиховом одлучношћу да као и своји преци бране своје куће и имања.  

 

У име одбора за очување и заштиту границе који је основан 30. новембра 2012. године потпредсједник Милош Пауновић је истакао да помјерања граница нема и не може бити на штету Велике и Црне Горе. Ваљда смо сви научили лекцију из последњих несрећних збивања приликом растурања Југославије да свако помјерање граница води новом крвопролићу. Познато је да се управо на  подручју Бјелухе налази православно гробље, па нам није јасно да ли то неко од нас очекује  да будемо спремни да се одрекнемо чак и гробова својих предака и да заборавимо највећу светињу. Немогуће је то од нас очекивати, јер је одбрана границе и за нас као и за наше претке света дужност. Улога нашег одбора јесте заштита територије и имовине и заједно са мјесним заједницама и грађанима пратићемо развој ситуације и на основу тога предузимати одговарајуће мјере и о истим благовремено обавјештавати јавност.

 

 

 

Милан Петровић је поклонио шест својих књига величкој библиотеци.

22. децембар 2017. година

Књиге за библиотеку

 

Станко Пауновић је поклонио 75 књига, са ранијом донацијом од 70 књига, Станко је укупно поклонио 145 књига величкој библиотеци.

 

Гордана Перовски из Београда је поклонила 16 књига, са ранијом донацијом од 12 књига, Гордана је укупно поклонила 28 књига величкој библиотеци.

 

 

Породица Бузић из Велике је поклонила 80 књига величкој библиотеци.

 

Момчило М. Лабовић, београђанин из Краља, поклонио величкој библиотеци седам својих збирки пјесама:

 

1. ТРАГОМ КОМСКЕ МЈЕСЕЧИНЕ

2. СУНЦЕ ЈОШ ГРИЈЕ

3. ВИДИЦИ И ТАМНИЦИ

4. СУТОН И УТОН

5. ЗАВИЧАНЕ ЗОРЕ И СУТОНИ

6. ТРАГОВИ

7. МИРИС ЗЕМЉЕ ЗАВИЧАЈНЕ

Милош К. Војиновић и Тадија Б. Бошковић поклонили су Величкој библиотеци своју књигу "Комунистички злочини у Црној Гори и Херцеговини 1941-1942. године" (663 стране), која је недавно изашла из штампе.

 

Историчар Тадија Б. Бошковић је, такође, Величкој библиотеци поклонио и своју најновију књигу "Жртве рата у срезу бјелопољском 1941-1945".

 

07. децембар 2017. година

Дружење Величана Црногорског приморја

"Радио Котор" 3.12.2017

РАДИО КОТОР <<<

 

1aavelicani17

"Вече Величана" који живе у Котору и на Црногорском приморју одржано је синоћ у Дому Слободе на Прчњу.

 

Ријеч је о манифестацији која се организује већ неколико година уз културно забавни програм и дегустацију традиционалних цпецијалитета.

 

Госте су поздравили, у име организатора предсједник НВО Удружења Величана Црногорског Приморја Момо Стешевић, предсједник Савјета Мјесне заједнице Велика Марко Вуковић, предсједник Клуба Велика Гојко Кнежевић и предсједник Величке Капетаније Мијо Бошковић.

 

Прочитан је и поздравни телеграм предсједника Општине Котор Владимира Јокића, који није био у могућности да присуствује скупу.

 

Програм је водио Миљан Стешевић, а за смијех је био задужен хумориста Драган Склендер Пеле.

 

Организатор манифестације, која је протекла у домаћинској атмосфери и пријатном дружењу, била је НВО Удружење Величана Црногорског Приморја.

 

 

Гојко Кнежевић - обраћање на скупу у Прчању 2.12.2017.

 

 ДРАГИ ДОМАЋИНИ - ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА ВЕЛИЧАНА НА ПРИМОРЈУ,

 

све вас поздрављам у име Управног одбора и свих чланова Удружења Клуб Велика. Дубоко захвалан на гостопримству, желим да са вама подијелим доживљај да је позив да се делегација Клуба придружи овом дивном скупу потврда досадашње комшијске и братске сарадње наше двије организације у напорима да заједнички помогнемо Завичају. На томе захваљујем управи вашег удружења, а посебно Стешевићима Мому и Синиши и браћи Јокића Радмилу и Вукајлу, који су подржали сваку акцију Клуба.

 

Истовремено, најискреније изражавам лични понос на то што сте ви на Приморју, као бројна скупина, добри и уважени градитељи нове средине, за коју сте везали егзистенцију својих породица и у којој огромна већина вас на тај начин проносите лијеп глас о нашој Велици. Да нијесте вриједни и одговорни не би вам, сасвим је сигурно, промућурни и прорачунати Приморци тако широм отворили врата и, просто, призвали да овдје оснујете заједницу бројнију од оне која је остала под Чакором.

 

Наравно да је расељавање Величана широм оне велике Југославије, баш као и ваш одлазак ка Приморју, ненадокнадиво осиромашио Велику. Управо због тога је идеја о оснивању Клуба Величана настала из жеље да окупљањем и мобилисањем тог расељеног великог људског потенцијала покушамо да подстакнемо оживљавање Велике.

 

Слиједећи ту племениту идеју, Клуб је отворен за све Величане и људе поријеклом из Велике, који су спремни да Завичају помогну у складу са стручним и материјалним могућностима, али искључиво нестраначким дјеловањем, јер је интерес Велике наша једина политика. С тим у складу, настојимо да сложно (без надгорњавања, сујете и зависти) развој Велике подстакнемо у сарадњи са органима Мјесне заједнице, општине и државе, домаћим и страним донаторима, предузетницима и инвеститорима. У томе имамо много планова, али не и илузију да се развојни точак може лако покренути. Као што знате, бројна су ограничења, али је, рекао бих, огромна и наша воља да остваримо амбициозне планове, а колико ћемо успјети зависи, буквално, од свих Величана. Јер, свако од нас Завичају може допринијети - неко крампом, а неко стручним знањем, капиталом или друштвеним утицајем код релевантних фактора.  

 

Злоупотријебићу вашу пажњу и подсјетити да главне потенцијале опоравка Велике, од локалних и државних органа запостављене, видимо у пољопривреди и туризму, а најважнији корак у остваривању дугорочних програмских циљева је проглашење Заштићеног природног добра. Управо ових дана завршавамо први дио тог пројекта, који се односи на промовисање иницијативе за израду Студије „Парка природе Чакор“, који је финансијски подржао једино Фонд за активно грађанство.

 

У напорима за остваривање тог стратешког циља већ традиционално 29. и 30. јула организујемо „Чакорске игре“ код Новшићког моста на Лиму, са амбицијом да активности ширимо на цијелом простору према Чакору и Мокри, те да ово постане регионална манифестација, која ће „уз игру и музику“ подстицати туристичку понуду и производњу здраве хране, као реалних претпоставки општег развоја Велике.

 

Од бројних активности Клуба с поносом ћу вас подсјетити само још на оснивање Библиотеке у Велици. За три године прикупљено је више од 8000 књига, које су даровали издавачи и институције, од Црногорске академије наука до Матице српске у Новом Саду, као и бројни појединци. Користим прилику и да све вас позовем да се упишете у књигу дародаваца, ако то већ нијесте учинили.

 

На све ово сам, драги домаћини, подсјетио не да бисмо се хвалисали, него у жељи управе Клуба да код свих Завичајаца пробудимо интересовање за помоћ Велици. Очекујемо да то буде самоиницијативно и добровољно. Не желимо никога да убјеђујемо и молимо, јер је Велика наша заједничка велика обавеза. Вјерујем и у вашу жељу да нашем селу нови живот удахнемо разумијевањем, сложним прегнућем и поштовањем свачијег доприноса општем бољитку.

 

Зарад тог заједничког добра, све вас још једном позивам на сарадњу и поздрављам у жељи да вас и ваше фамилије прате здравље, благостање и радост. На многаја љета.

 

 

04. децембар 2017. година

73. ГОДИНЕ ОД МАСАКРА

"Новости" 02.12.2017.

НОВОСТИ <<<

 

73. ГОДИНЕ ОД МАСАКРА: Непознато још 140 жртава

М. СЕКУЛОВИЋ | 02. децембар 2017. 11:02

 

Од стравичног покоља у Велици код Плава прошле су 73 године, а списак страдалих још није комплетиран. Стручни тим потврдио је 455 имена убијених у геноциду који се догодио 28. јула 1944.

 

Ни 73 године од незапамћеног злочина у селу Велика, на обронцима Чакора, недалеко од Плава, када су припадници нацистичких дивизија "Принц Еуген" и "Скендербег" уз помоћ вулнетара и припадника муслиманске милиције из Бихора, Плава и Гусиња, за свега неколико сати побили на стотине жена, деце и стараца, није познат коначан број жртава које су убијене на начине до тада непознате у историји ратовања.

 

Размере овог злочина су нечувене, а укрштањем доступних података у потпуности су потврђена имена 455 жртава.

 

- Остаје нам да за још око 140 познатих имена утврдимо да ли су страдали 28. јула 1944. у геноциду у Велици или на неком другом месту од последица тог злочина или пак у другим ратним догађајима. Посебно је тежак задатак да се утврде имена страдалих избеглица, којих је у време геноцида у Велици био велики број из околних села и Метохије, а којима се од дана погрома губи сваки траг - каже Љубиша Пауновић, руководилац Стручног тима који су формирали Величани, а који има задатак да утврди размере злочина и дође до имена сваког невиног страдалника у величком геноциду.

 

Стручни тим за утврђивање истине о овом геноциду подељен је у неколико "подтимова", који се баве претраживањем архива, сарадњом са сродним организацијама у земљи и иностранству, контактима са потомцима и сродницима жртава.

 

- Обратили смо се свим релевантним установама и појединцима, како бисмо дошли до пуне истине. Пре три године обратили смо се и Влади Црне Горе и општини Плав. Нажалост, са тих адреса још нема никаквог одговора. Свесни смо да задатак на пречишћавању списка жртава није нимало лак. Ово посебно у околностима када у томе изостаје помоћ државе и Општине, што је, опет, порука коју су садашње генерације Величана врло добро разумеле - каже Пауновић, који истиче да је Стручни тим дошао до веома интересантних података, које планира да публикује.

 

Почињени геноцид у Велици, није до краја расветљен, нити је икада покренут судски поступак према иједном починиоцу тог злочина. Такође, никада није прецизно утврђено ни ко су налогодавци, нити починиоци. Још није сачињен, или није објављен, прецизан списак жртава геноцида.

 

- Такво стање ствари је дало простора да се у вишедеценијском периоду, геноцид у селу Велика злоупотребљава у различите сврхе - од скривања и минимизирања читавог злочина до националистичких изјава са осветничким призвуком. Потомке жртава вређа свака злоупотреба, од кога год да долази - додаје Пауновић, чији тим ће идентификовати све војне јединице које су починиле овај злочин, као и њихов командни кадар и састав, са личним подацима свих њихових припадника у периоду геноцида, али и покушати да расветли мотив тог злочина, који се по монструозности и сразмерно броју становника сматра једним од најтежих на просторима Југославије.

 

КАНОНИЗОВАНИ МУЧЕНИЦИ

 

У мају ове године на Сабору светог Синода СПЦ канонизоване су невине жртве Велике. Истовремено, канонизоване су и жртве Пиве, страдале у Долима 7. јуна 1943. од исте немачке дивизије.

 

У помен својим свирепо умореним прецима, Величани су саградили цркву Светих Кирика и Јулите, посвећену детету и мајци пострадалим за веру хришћанску, коју је поводом 70 година од геноцида освештао патријарх српски господин Иринеј.

 

ИНИЦИЈАТИВА

 

Невладино удружење Клуб Велика, уз благослов епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, као приоритетну обавезу поставило је утврђивање пуне истине о геноциду 28. јула 1944. у селу Велика. Такође, упутили су Општини Плав предлог да се 28. јул прогласи за дан сећања на жртве геноцида у Велици. Међутим, одговора засад нема.

 

Арно Гујон, оснивач француске хуманитарне организације "Солидарност за Косово", поклонио је величкој библиотеци своју књигу "Сви моји путеви воде ка Србији".

 

 

 

Организација "Солидарност за Косово" од оснивања је допремила помоћ у више од 30 конвоја у вриједности већој 1,5 милиона евра, реализовала 12 пројеката, сарађује са Епархијом рашко - призренском и има тридесетак волонтера. Помоћ овој организацији у Француској пружа 8.000 донатора.

 

"Друштво за истраживање злочина над грађанима Црне Горе у II Светском рату" - уступило је "Стручном тиму Клуба Велика за утврђивање истине о геноциду у Велици 28. јула 1944. године", дио изузетно вриједне архивске грађе, помоћу које се индетификује дио жртва геноцида, као и уништена имовина Величана 28. јула 1944. г.

 

Овај архивски материјл потиче од краја 1944. и почетка 1945. год. и од непоцењиве је важности за Величане из разлога што садржи изјаве најближих преживјелих сродника који су страдали у геноциду, али и због тога зто су изјаве дате званичној државној Комисији:

 

Среска Комисија за утврђинање злочина окупатора и његових помагача за срез Андријевички поводом злочина убиства и паљевина извршеног од Немачке СС дивизије "Скендербег" и "Принц Еуген"

 

АРХИВСКИ МАТЕРИЈАЛ >>>

23. септембар 2017. година

Књиге за библиотеку од Вука Шћекића

 

 

Вуко Шћекић, Новосађанин из Берана, аутор књиге "Четрдесет осма" поклонио је Величкој библиотеци три примјерка своје књиге.

 

Поред изузетно квалитетног садржаја у виду личног сведочанства једног времена и догађаја везаним за то вријем, у књизи се налази комлетан списак кажњеника из Велике, као и вријеме њиховог боравка на Голом Отоку, што ову књизи даје посену вриједност и мјесто у завичајном дијелу библиотеке.

Уз поклоњене књиге, Вуко је упутио писмо представницима Клуба Велика, са чијим садржајем смо жељели да упознамо све Величане, а Вуку да поручимо: ХВАЛА!

 

 

 

Тодор Живаљевић Велички поклонио величкој библиотеци 44 примјерка, својих књига.

 

12. 09. 2017. године., у организацији Епархије будимљанско - никшићке и Величке библиеке, у манастриру Ђурђеви ступови, одржано ауторско вече Тодора Живаљевића Величког. На промоцији књига су поред аутора, говорили: Владика Јоаникије, књижевни критичар - Дамјан Ћулачић и новинар Гојко Кнежевић.

Видео можете погледати:

 

Бранко Пауновић поклонио величкој библиотеци 2 примјерка своје књиге "Велика - велика по вјековној патњи".

28. август 2017. година

Održane prve župske seoske igre

VIJESTI-28.08.2017.g.

VIJESTI <<<

 

Održane prve župske seoske igre

 

Župljani zauzeli i jedno drugo i jedno treće mjesto, dok su Veličani u dvije discipline bili treći. Ekipa “Carine” zauzela je tri druga mjesta i u konačnom zbiru bila treća

 

Ekipni pobjednik prvih župskih seoskih igara,  koje je organizovala NVO „Župa u srcu“  je ekipa „Župe“ u sastavu Radoje i Ivan Rašković, Boško Bulatović, Damjan Mašnić i Vasilije Vučić. Drugo mjesto pripalo je gostima iz Velike, ispod Čakora, dok je treća bila ekipa „Carine“. 

 

„Ovdje smo naučili šta je to plovkanje, pošto to nikada nijesmo igrali. Najbolji smo  u bacanju kamena i povlačenju konopca. Učestvovali smo dva puta na Čakorskim igrama i ove godine smo pobjedili. Sledeće godine doći će nam gosti iz Župe, pa će i oni kod nas nešto naučiti“, kazao je jedan od petorice Otaševića, Darko, kapiten Kluba „Velika“.

 

Pored Veličana takmičilo se još deset ekipa - jedna iz Nikšića i devet iz Župe.

 

Ekipa „Staro Selo“ pobrala je najviše simpatija jer se u njihovim redovima nalazila jedina dama koja se takmičila.

 

„Prvi put učestvujem na nekim seoskim igrama. Kao dugogodišnji sportista, bavila sam se džudom, volim da se takmičim. Sada krenula malo u ove seoske igre. Najviše mi 'leži' povlačenje konopa.

 

Zahvaljujući ovim igrama naša Župa je malo živnula. Nadam se da će se one organizovati svake godine“, kazala je Gordana Pindović.

 

Tome se nadaju i ostali Župljani jer, kako reče jedan od mještana, seoske igre su organizovane prvi put nakon 30.godina pauze.

 

Ekipe su se takmičile u šest disciplina - povlačenje konopca, skok u dalj, plovka, povlačenje motke, bacanje kamena s ramena i igra spretnosti (prenošenja bale sijena), koja je publici bila najzanimljivija i u kojoj je pobjedila ekipa “Staro selo“.. Pobjednikom igara proglašena je ekipa koja je imala najviše pobjeda u pomenutim disciplinama. Ekipe “Župa” i Klub “Velika” imale su isti broj pobjeda, po dvije, ali su

 

Župljani zauzeli i jedno drugo i jedno treće mjesto, dok su Veličani u dvije discipline bili treći. Ekipa “Carine”  zauzela je tri druga mjesta i u konačnom zbiru bila treća.

 

“Veoma smo zadovoljni održanim igrama i odzivom igrača i publike. Hvala Fondu za aktivno građanstvo što su prepoznali značaj ove manifestacije, kao i MZ Župa, OŠ ‘Dušan Bojović’, NVO ‘Morakovo’ i sudiji Radovanu Mušikiću koji su nam pomogli oko organizacije. Trudićemo se da ova manifestacija preraste u tradicionalnu”, kazao je Jovo Radulović, iz NVO “Župa u srcu”.

 

Igre, koje su održane na poligonu O.Š. “Dušan Bojović”, su organizovane u sklopu projekta '’Male akcije, veliki doprinos'’ .

 

Писац и аутор више књига, Мирко Симоновић је поклонио величкој библиотеци 4 примјерка, своје нове збиркр пјесма "Трагом бола и поноса".

 

 

Са ранијом донацијом, Мирко Симоновића је укупно поклонио 40 књига библиотеци у Велици.

Прије три године НВО Клуб Велика је упутила јавни позив за прикупљање књига и оснивање величке библиотеке, као допринос обиљежавању 160 година оснивања школе у Велици. Обавјештавамо вас да је до сада прикупљено је преко 8.000 књига и по броју књига наша библиотека је највећа сеоска библиотека у Црној Гори.

 

Библиотека је у потпуности опремљена полицама и најмодернијом техником, и постала је центар окупљања љубитеља књига, и у њој је одржано више успјешних  промоција, трибина и књижевних вечери.

 

Подсјећамо да смо урадили сајт за величку библиотеку www.velikabiblioteka.com који је први и једини сајт једне сеоске библиотеке у Црној Гори. За сада, Клуб Велика кроз пројекте обезбјеђује средства за одрживост библиотеке и једно радно мјесто.

 

Овом приликом желимо да истакнемо да је један од наших главних циљева био формирање  ЗАВИЧАЈНОГ ДИЈЕЛА ВЕЛИЧКЕ БИБЛИОТЕКЕ, у коме се налазе дјела у којима се Велика спомиње или се говори о Велици и дјела чији су аутори Величани.

 

 

У овом дијелу библиотеке налази се преко 450 књига, новина, записа и разних докумената о Велици, са преко 300 наслова различитих аутора од којих су близу 50 Величани. Ове књиге су сакупљане од самих аутора, из других библиотека, издавачких кућа, породица аутора који више нису живи, а неријетко су куповане и на јавним интернет аукцијама.

 

Свима који су помогли дугујемо велику захвалност. 

 

Наравно да смо свесни да ово нису сви наслови са темом Велике или величких аутора, због тога ПОЗИВАМО све да нам помогну у овој племенитој намјери и даљој реализацији ове по свему јединствене идеје, тако што ће библиотеци поклонити или нас упутити на наслове у којима се помиње Велика или дела чији су аутори пореклом са ових простора.

 

Посебно указујемо да су пожељни научни радови, дипломски радови и дисертације са темом Велике или радови чији су аутори Величани.  

 

НВО Клуб Велика

 

08. август 2017. година

Da proglase i zaštite park prirode Čakor

"DAN" 03. 08. 2017. g.

DAN <<<

NA TRIBINI KLUBA VELIKA PREDSTAVLJENA INICIJATIVA

 

Da proglase i zaštite park prirode Čakor

 

MURINA - Nevladino udruženje „Klub Velika” predstavilo je u Domu kulture inicijativu za proglašenje zaštićenog područja - parka prirode Čakor, koji bi obuhvatio oko 100 kvadratnih kilometara, pretežno na atarima sela: Velika, Novšiće, Gornja Ržanica i Meteh, u plavskoj opštini, kao i sela Šekular u beranskoj i Gračanice u andrijevičkoj opštini.


Riječ je o prostoru koji nije obuhvaćen Nacionalnim parkom „Prokletije”, a zaokružena je prirodna cjelina, sa bogatstvom flore i faune, koje su, kako je naglasio predsjednik kluba Gojko Knežević, veoma ugrožene neracionalnim korišćenjem, ljudskim nemarom i otvorenim, a nesankcionisanim uništavanjem. Budući da su prirodni resuri osnova razvoja ovog, u velikoj mjeri zapuštenog kraja, Klub Velika je, kako je podsjetio Knežević, još prilikom osnivanja prije pet godina, kao prvi strateški cilj utvrdio zaštitu i korišćenje prirodnih dobara na racionalan i održiv način, što bi se definisalo sveobuhvatnom stručnom studijom.


Predstavljajući inicijativu, član Upravnog odbora Kluba Velika Ljubiša Paunović, ocijenio je da bi se trostepenom zaštitom prirodnih bogatstava i proglašenjem parka prirode Čakor, stvorile pretpostavke za održivi razvoj pomenutih sela.


- Plansko i ravnomjerno korišćenje prirodnih resursa omogućilo bi održivi razvoj, otvaranje radnih mjesta i unapređenje kvaliteta života u ovom kraju, što je osnovni preduslov za zaustavljanje demografskog pada, pa i stvaranje uslova za povratak stanovništva u napuštena sela. Održivi razvoj Velike i okolnih sela, prvenstveno, vidimo kroz uzgoj stoke, formiranje rasadnika, berbu i preradu ljekovitog bilja i šumskih plodova i domaćeg voća. Drugi strateški pravac je gradnja smještajnih i drugih turističkih kapaciteta, radi razvijanja specifičnih vidova turizma - od pješačenja planinama do sportskih takmičenja. To nameće i potrebu za planskom gradnjom kako eko naselja, tako i individualnih objekata na zaštićenom području. Prvi korak trebalo bi da bude izgradnja visitorskog centra na Čakoru, koji bi, pored rendžerske službe, imao i multimedijalne sadržaje za edukaciju i prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti regiona, kao i spasilačke aktivnosti i regionalni centar za preventivu od požara, poplava i ostalih nepogoda -naglasio je Paunović.


On je, takođe, podsjetio na ono šta je na tom planu Klub Velika do sada imao zapažene aktivnosti. Istakao je da su na predlog Kluba, na primjer, u Prostorno-urbanistički plan Plava „upisana” mnoga moguća rješenja razvoja Velike i okolnih sela, dobijeni urbanističko -tehnički uslovi za centar i urađen građevinski projekat. Organizovane su kaže i međunarodne speleološke ekspedicije, zahvaljujući čijim nalazima je Tojina pećina upisana u katastar speleoloških lokaliteta Crne Gore. Potpisan je Memorandum o saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, ostvarena saradnja sa opštinama Plav, Berane i Andrijevica, a dobijena je i podrška od Sektora za vanredne situacije i civilnu bezbjednost MUP Crne Gore, dok je Fond za aktivno građanstvo (fAKT) finansijski podržao aktivnosti na promovisanju inicijative za izradu studije izvodljivosti i opravdanosti proglašenja parka prirode Čakor.

N.V.

02. август 2017. година

Počele Čakorske igre

"VIJESTI"29.07.2017.g.

VIJESTI <<<

 

 

Počele Čakorske igre

Foto: Slaviša Živaljević Autor: Slaviša Živaljević

 

 

Čakorske igre 2017. na obali Lima u tradicionalnim viteškim disciplinama, skokovima sa Novšićkog mosta, uz posebno atraktivan fudbal na pijesku, održavaju se danas i sjutra u organizaciji NVO Klub Velika.

 

Sportsko-turistička manifestacija promovisaće i tribinu edukativnog karaktera "Park prirode Čakor".

 

Taj projekat podržan je od Vlade Crne Gore i  Fonda za akrivno građanstvo.

01. август 2017. година

Počinju „Čakorske igre”

"DAN" 29. 07. 2017. g.

DAN <<<

 

TRADICIONALNA SEOSKA OLIMPIJADA KOD NOVŠIĆKOG MOSTA

 

PLAV -Re­gi­o­nal­na se­o­ska olim­pi­ja­da tra­di­ci­o­nal­nih na­rod­nih di­sci­pli­na, ko­ju NVU „Klub Ve­li­ka“ or­ga­ni­zu­je pod na­zi­vom „Ča­kor­ske igre“, i ove go­di­ne odr­ža­će se kod Nov­šić­kog mo­sta na Li­mu. Mla­di iz Mu­ri­na, Bre­zo­je­vi­ca, Pe­pi­ća, i dru­gih okol­nih se­la, nad­me­ta­će se u di­sci­pli­na­ma: sko­ko­vi s Nov­šić­kog mo­sta, pli­va­nje uz ma­ti­cu ri­je­ke, pe­nja­nje uz ko­nop, šla­u­fi­ja­da, pre­vla­če­nje ko­no­pa, gu­ra­nje s gre­de, fud­bal i od­boj­ka na pi­je­sku, ba­ca­nje ka­me­na s ra­me­na, skok u dalj iz mje­sta, is­pi­ja­nje pi­va, tr­ka dje­ce u dža­ko­vi­ma i vo­žnja bi­ci­kla. Eki­pe su sa­sta­vlje­ne od de­set čla­no­va, a na­stu­pa­ju pod na­zi­vom se­la iz ko­jih do­la­ze.


Ka­ko je za „Dan“ ka­zao pred­sjed­nik klu­ba ,,Ve­li­ka” Goj­ko Kne­že­vić, uz sport­sko nad­me­ta­nje i mu­zič­ku za­ba­vu, bi­će or­ga­ni­zo­va­na i pro­daj­na iz­lo­žba po­ljo­pri­vred­nih eko­lo­ških pro­iz­vo­da i ru­ko­tvo­ri­na lo­kal­nih do­ma­ći­na, a na­ja­vlje­na je i bo­ga­ta po­nu­da pi­va, sla­do­le­da i je­la sa ro­šti­lja, dok je za ne­dje­lju pla­ni­ran voj­nič­ki pa­sulj.


-U sklo­pu pri­pre­ma ove ma­ni­fe­sta­ci­je, uspje­šno se pri­vo­di kra­ju grad­nja klub-re­sto­ra­na kod Nov­šić­kog mo­sta na Li­mu. Objekat je po­kri­ven i pred­sto­ji ure­đe­nje en­te­ri­je­ra, ali je u nje­mu već mo­gu­će or­ga­ni­zo­va­ti od­re­đe­ne ak­tiv­no­sti i to­kom ove ma­ni­fe­sta­ci­je. Do­na­to­ri su obez­bi­je­di­li zna­tan dio gra­đe­vin­skog ma­te­ri­ja­la i sto­la­ri­ju, a go­to­vo svi gra­đe­vin­ski ra­do­vi, pro­du­blje­nje ko­ri­ta Li­ma na mje­stu gdje se iz­vo­de sko­ko­vi s mo­sta, kao i ure­đe­nje te­re­na oba­vlje­ni su me­ha­ni­za­ci­jom do­na­to­ra i mo­ba­ma. Ne­iz­mjer­no smo za­hval­ni svim do­na­to­ri­ma i mo­ba­ri­ma, či­ja će­mo ime­na ob­ja­vi­ti na­kon ma­ni­fe­sta­ci­je -ka­zao je Kne­že­vić.


N.V.

12. јули 2017. година

МИНИСТАР ШЕХОВИЋ ДАО САГЛАСНОСТ

"DAN" 10. 07. 2017. g.

DAN <<<

SAVJET I GRAĐANI MZ VELIKA INICIRALI SANACIJU OBJEKTA STARE ŠKOLE

 

Ministar Šehović dao saglasnost

Radovi na školi 2014.

 

PLAV - Sa­vjet mje­sne za­jed­ni­ce Ve­li­ka, na zbo­ru gra­đa­na odr­ža­nom u ju­nu ove go­di­ne, do­go­vo­rio je da po­kre­ne ini­ci­ja­ti­vu za sa­na­ci­ju objek­ta sta­re ško­le u Ve­li­ci, ka­ko bi se on za­šti­tio od pro­pa­da­nja. Tim po­vo­dom pred­sjed­nik Sa­vje­ta MZ Ma­rin­ko Bo­ško­vić, po­slao je za­htjev Mi­ni­stru pro­svje­te Da­mi­ru Še­ho­vi­ću, da im do­zvo­li tu ak­tiv­nost, ko­ja bi ob­u­hva­ti­la gru­be zi­dar­ske po­slo­ve i ukro­vlje­nje objek­ta.

 

Bo­ško­vić je u za­htje­vu mi­ni­stra upo­znao sa isto­ri­ja­tom ško­le i nje­nim zna­ča­jem za Ve­li­ča­ne i ve­lič­ki kraj. Pre­do­čio mu je ka­ko tu ži­ve u ve­o­ma te­škim uslo­vi­ma, da ne­ma­ju ni­ka­kav pri­vred­ni su­bjekt, pro­dav­ni­cu, ugo­sti­telj­ski obje­kat…, ali da ipak ži­ve u na­di da će se to u do­gled­no vri­je­me pro­mi­je­ni­ti i kre­nu­ti pre­po­rod se­la.


- Mi­ni­stru sam, da­kle, pre­do­čio na­šu ukup­nu pro­ble­ma­ti­ku, s na­gla­skom da sa­mo ima­mo pod­ruč­no odje­lje­nje Osnov­ne ško­le „Pe­tar De­do­vić” na Mu­ri­ni, u ko­joj se u no­vom objek­tu od­vi­ja če­tvo­ro­go­di­šnja na­sta­va. Po­ja­snio sam mu ka­kva je sud­bi­na tog sta­rog objek­ta za ko­ji tra­ži­mo do­zvo­lu za sa­na­ci­ju, na­gla­siv­ši da on po­sto­ji mno­go du­že od sto go­di­ne, a da škol­stvo u Ve­li­ci da­ti­ra još iz 1864. go­di­ne, ka­da se de­set go­di­na na­sta­va od­vi­ja­la ile­gal­no, pa on­da u pri­vat­noj ku­ći i na­po­kon po­sta­la dr­žav­na, što je po­sli­je ce­tinj­ske naj­sta­ri­ja ško­la u Cr­noj Go­ri, sa či­me se mi po­no­si­mo. Za­to taj obje­kat do­ži­vlja­va­mo kao je­di­no kul­tur­no zda­nje u se­lu, za ko­je nas ve­žu emo­tiv­ne uspo­me­ne, jer su ga ra­di­li na­ši pre­ci. Ka­ko smo ga pri­je ne­ku go­di­nu ot­kri­li, da bi ga pri­pre­mi­li za sa­na­ci­ju, a on­da­šnji škol­ski od­bor, za­jed­no s di­rek­to­rom ško­le, a uz sa­gla­snost ta­da­šnjeg mi­ni­stra Pre­dra­ga Bo­ško­vi­ća, 12. fe­bru­a­ra 2014. go­di­ne htje­li da ga sru­še, a mi od­bra­ni­li, objekt je do­dat­no bio iz­lo­žen pro­pa­da­nju. Sa­da smo se do­go­vo­ri­li da ga sa­ni­ra­mo - ura­di­mo gru­be zi­dar­ske ra­do­ve i ukro­vi­mo ga, pa ne­ka i da­lje osta­ne svo­ji­na mi­ni­star­stva. Mi­ni­star Še­ho­vić, na­gla­siv­ši da oni ne­ma­ju sred­sta­va da nam po­mog­nu u sa­na­ci­ji, ve­o­ma br­zo je od­go­vo­rio na naš za­htjev po­zi­tiv­no, na če­mu smo mu ne­iz­mjer­no za­hval­ni, po­go­to­vo što je on je­di­ni čo­vjek u vla­di ko­ji nas je u pot­pu­no­sti ra­zu­mio - ka­zao je Bo­ško­vić.


Po do­bi­ja­nju od­go­vo­ra Bo­ško­vić je za 1. jul bio za­ka­zao sa­sta­nak sa­vje­ta i gra­đa­na Ve­li­ke, s ci­ljem da od­lu­če ka­ko da se or­ga­ni­zu­ju u ak­tiv­no­sti­ma sa­na­ci­je objek­ta, s ob­zi­rom na to da MZ ne­ma fi­nan­sij­skih sred­sta­va. Ta­ko­đe i da se do­go­vo­re o nje­go­voj na­mje­ni: da li da bu­de mu­zej, da li pro­stor za oku­plja­nje gra­đa­na…, s ob­zi­rom a to da je tu ško­la i cr­kva, ili pak kao vi­še­na­mjen­ski obje­kat što bi bi­lo naj­cje­lis­hod­ni­je.


- Odr­žan je taj sa­sta­nak, ko­jem su, po­red gra­đa­na, pri­su­stvo­va­la i ve­lič­ka NVU „Klub Ve­li­ka” i „Ve­lič­ka Ka­pe­ta­ni­ja”. Svi su upo­zna­ti sa od­go­vo­rom mi­ni­stra. Udru­že­nje Ve­li­ča­na iz Ko­to­ra je pi­sme­no po­sla­lo po­dr­šku i na­gla­si­lo da će nam po­mo­ći u skla­du sa svo­jim mo­guć­no­sti­ma. Na sa­stan­ku je usa­gla­še­no da Sa­vjet MZ bu­de glav­ni no­si­lac po­sla, a da iza­be­re or­ga­ni­za­ci­o­ni od­bor ko­ji će ko­or­di­ni­ra­ti ak­tiv­no­sti­ma. Za­klju­če­no je i da Sa­vjet mo­ra da an­ga­žu­je struč­na li­ca za iz­ra­du sa­na­ci­o­nog pro­jek­ta, da to da­kle bu­de iz­ve­de­no struč­no i kva­li­tet­no, za šta se po­nu­di­la Ka­pe­ta­ni­ja da će ona an­ga­žo­va­ti ar­hi­tek­tu za taj dio po­sla, s ak­cen­tom da obje­kat osta­ne u auten­tič­nom ob­li­ku ka­kav je pret­hod­no bio. Obim po­sla bi bio na iz­ra­di stu­bo­va, cer­kla­ša i ukro­vlje­nja, a da ra­do­vi kre­nu što pri­je, jer ne­za­šti­ćen obje­kat br­zo pro­pa­da po­go­to­vo u zim­skim uslo­vi­ma. Po­moć ra­ču­na­mo od Op­šti­ne, svih lju­di iz Ve­li­ke ko­ji su bi­va­li đa­ci te ško­le, kao i do­na­to­ra ko­ji bi pre­po­zna­li va­žnost ovog objek­ta - is­ti­če Bo­ško­vić.N.V.

 

НАСТАВАК РАДОВА НА ФОРМИРАЊУ ЦЕНТРА ЗА ТРАДИЦИОНАЛНЕ СПОРТСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ У ВЕЛИЦИ И ПРИПРЕМА ЗА ЧАКОРСКЕ ИГРЕ 2107

 

 

У склопу припреме за Међусеоску олимпијаду "Чакорске игре", које ће бити одржане 29. и 30. јула код Новшићког моста на Лиму,  у понедјељак 19. јуна почела градња спортско - угоститељског објекта "ЦЕНТАР СВИЈЕТА".

 

 

Након терена за фудбал и одбојку на пијесу, који смо изградили прошле године, "ЦЕНТАР СВИЈЕТА" је још један објекат у склопу формирања туростичко - спортског "Центра за традиционалне дисциплине", на коме ће бити изграђени још неки објекти, како би заокружили туристичку понуду и продужили рад Центра током читаве љетње сезоне.    

 

 

 

У акцији изградње су учествовали: Раде Стешевић, Сено Вучетић, Драгутин Живаљевић, Пеђа Вучетић, Величко Томовић, Жељко Радевић, Велибор Томовић, Јово Стешевић, Млађен Микић, Стефан Бјелановић, Веско Гојковић, Војо Стешевић, Ранко Симоновић и Гојко Кнежевић.

Завршен је темељ и прва плоча.

 

 

Акцију је уступањем електричне енергије подржао Драгутин Кнежевић, а здравицама су, поред неколицине чланова НВО Клуб Велика честитали и Горњоржаничани Вукомир Оташевић и Жарко Нововић, који су најавили спремност и за донације у наставку градње. 

 

 

 

 

НАСТАВАК РАДОВА НА ФОРМИРАЊУ ЦЕНТРА ЗА ТРАДИЦИОНАЛНЕ СПОРТСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ У ВЕЛИЦИ И ПРИПРЕМА ЗА ЧАКОРСКЕ ИГРЕ 2107

 

31. Mмaj 2017. година

ПОДРШКА КЛУБУ

ПОДРШКА ИНИЦИЈАТИВИ ЗА ИЗРАДУ СТУДИЈЕ ЗАШТИТЕ ПРИРОДНОГ ДОБРА ЧАКОР

 

Представници НВO Клуб Велика и Фонда за активно грађанство потписали су, 29. маја 2017. године, Уговор о финансијској подршци фАКТ-а  пројекту Клуба „Покретање инцијативе за израдсу Студије заштите природног добра Чакор“. Средства у износу 2.350 евра додијељена су на конкурсу у оквиру програма Грађанска акција, а у знаку подршке за шестомјесечне активности на промоцији ове идеје.

 

Просторно-урбанистичким планом општине Плав препознате су природне вриједности Чакора и околних величких планина, на основу чега је Клуб Велика покренуо иницијативу за формирање заштићеног подручја Чакор, што је важан предуслов за израду Студије заштите заштићеног природног добра ове области.

 

Подручје које предложемо за заштиту простире се на територији општина Плав, Андријевица и Беране, те је основни циљ пројекта координација сарадње њихових органа и представника, како би иницијатива за израду Студије заштите била што хитније покренута.

 

Овај простор, иначе, чини геолошку цјелину и значајан је дио природне и културне баштине, али је неопходно спровођење и подизање заштите на виши ниво, као и усклађивање са стандардима Европске Уније.  Подручје планине Чакор није ушло у састав Националног парка Проклетије и потребни су додатни напори у очувању природне средине и хитне заштите најугроженијих природних добара на овом простору. Јер, нерационално коришћење природних ресурса и одсуство надзора активности на подручју за које је потребно покретање иницијативе за израду Студије заштите природног добра Чакор (простор између насељених зона села: Грачаница, Шекулар, Велика, Новшиће, Горња Ржаница и Метех) довело је до дубљег угрожавања већ угроженог биодиверзтета и фауне, а шуме се деценијама интензивно вишенамјенски користе и прилично су, посебно у државном власништву, разријеђене, а поједини шумски захвати у граничном дијелу са Косовом посве деградирани.

 

Покретање иницијативе за израду Студије заштите природног добра Чакор, и коначно проглашење заштитећеног добра, створило би услове и за одрживи развој и унапређење квалитета живота становника овог подручја, уз максималну заштиту природног и социокултурног наслеђа, као и одрживог коришћења природних ресурса за потребе и добробит мјештана, опшгтине и државе.

 


Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је, на управо одржаном овогодишњем редовном засиједању, прибројао лику светих Новомученика српских жртве нацистичког терора из Велике и Горње Ржанице пострадале 28. јула 1944. године, придружујући им и 28. дјеце уморене глађу у плавском затвору 1941. године.

 

Нацистичка Принц Еуген Дивизија је, на празник Светих мученика Кирика и Јулите, за само два сата у овим селима (према непотпуном списку) звјерски поклала или живе у ватру бацила 427 нејачи - дјеце, жена, стараца и осталог ненаоружаног становништва. Само дјеце и омладине до 20 година је 171 на правди Бога побијено.

 

Велика, као најстрадалније село у Горњем полимљу, постала је мјестом саборног помињања свих горњеполимских жртава пострадалих од наци-фашиста током Другог свјетског рата.

 

Дан спомена Светих новомученика величких и горњеполимских биће, као и до сада, 28. јул - на Дан светих Кирика и Јулите.

Свети архијерејски сабор СПЦ канонизовао је и жртве злочина у Пиви, у чијим селима је од 6. до 12. јуна 1943. године нацистичкa Принц Еуген дивизија побила 1290 недужних душа, међу којима 549 дјеце и омладине до 20 година. Само у Долима 7. јуна страдало је 522 нејачи, од којих 109 дјеце млађе од 15 година. Дола су, као највеће стратиште у овом крају, постала мјесто саборног спомена свих пивских новомученика. Дан њиховог спомена биће и даље 7. јун.

У саставу њемачке Принц Еуген Дивизије, која је извршила злочин у Пиви, био је велики број фолксдојчера и босанско-херцеговачких усташа, а у покољу Принц Еуген дивизије у Велици су, осим Њемаца, учествовали и балисти и вулнетари (тзв. муслиманска милиција) из Плава, Гусиња, Бихора и са Косова и Метохије, од којих су многи послије рата, чак, уживали повластице.

 

Ови нацистичко-фашистички злочини се, сразмјерно броју становника Велике и Пиве, по монструозности и року извршења сматрају међу најтежим у Европи. То страдање је збратимило Величане и Пивљане, тако да се последњих година заједнички сјећају жртава у Долима 7. јуна и Велици 28. јула.  

(Г.К.)

 

НОВОСТИ <<<

 

Кандидат за премијера Косова Рамуш Харадинај не признаје демаркацију са Црном Гором. Подгорица сматра да је Бечки споразум окончао причу око граница

 

 

 Фото: В. К.

 

КОСОВСКА граница је на Чакору!

Ову поруку послао је кандидат за приштинског премијера Рамуш Харадинај на предизборном скупу у селу Јабланица код Ђаковице. Додао је да неће одступити ни од противљења демаркацији границе са Црном Гором, која је потписана у Бечу августа 2015. године. Међа је иста она која је утврђена уставом бивше СФРЈ из 1974. године и дуга је 79 километара.

 

У претходном скупштинском сазиву управо су посланици његове странке (Алијанса за будућност Косова), уз још неколико других из опозиције, били жестоки заговорници мењања границе са Црном Гором, због чега није ни дошло до ратификације Бечког споразума. Званична Подгорица сматра да је оно што су пре две године оверили тадашњи шефови дипломатија Игор Лукшић и Хашим Тачи и министри унутрашњих послова Рашко Коњевић и Скендер Хисени - завршена прича.

 

Актуелни министар спољних послова Срђан Дармановић поручио је суседима да у Црној Гори проблем око протокола не постоји.

 

- Ако се не деси ратификација ми ћемо и даље бити стрпљиви. Ипак се надам да ће превагнути један одговоран однос и све се решити, а тиме и питање визне либерализације за грађане Косова - каже Дармановић.

 

Последња Харадинијева порука само је у низу претходних којима он тврди да је Црна Гора "отела" Косову 8.229 хектара земље, улазећи 40 километара у њихову територију. Пре пет година Подгорица и Приштина почеле су консултације о потписивању споразума о демаркацији. Посао се одужио јер косовска страна није била начисто коме припадају Кула и Чакор. Ради се о простору који је шумовит и богат пашњацима, али и катунима. Међутим, проблем се појавио неколико месеци након НАТО бомбардовања СРЈ 1999, када су припадници Кфора срушили пут на Чакору, од Мурине према Пећи, и на неколико места поставили пирамиде које су за снаге међународне заједнице биле "граница", иако су оне "побијене" 850 метара унутар црногорске територије.

 

Тензије су се појачале 2009. када су у близини Рожаја на путу за Пећ, Албанци уништили и уклонили обележја државе Црне Горе. Захтевали су да им се врати око хиљаду хектара земљишта на подручју планине Жљеб, између Рожаја и Пећи. Амбасада САД на Косову је још раније објавила да је имала увид у демаркацију границе са Црном Гором, оцењујући да је она урађена у складу са Уставом СФРЈ из 1974. године.

 

НЕБРАЊЕНА ГРАНИЦА

 

- Пошто Косово не признаје сувереност и територијални интегритет наше државе, Влада Црне Горе морала би да повуче свог амбасадора у Приштини, а амбасадора Косова у Подгорици прогласи персоном нон грата - каже, за "Новости", Небојша Медојевић. - Косово није пуноправна чланица УН и не може улазити у било какве спорове око граница. Та граница је небрањена са обе стране и преко ње се несметано годинама одвија највећи шверц дроге, цигарета, људи и оружја у Европи.

 

В. КАДИЋ

04. Mмaj 2017. година

БЛАГОСЛОВ ЗА ИСТИНУ О ЗЛОЧИНУ У ВЕЛИЦИ

"DAN" 30. 04. 2017. g.

 

DAN <<<

 

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ PRIMIO DELEGACIJU KLUBA VELIKA

 

Blagoslov za istinu o zločinu u Velici

Vladika Joanikije i Veličani kod patrijarha Irineja

 

Raduje me što ste u Velici vratili vjeru! To je pravi put! Jer, ko nema vere u Boga, onda je izgubljen i svim putevima može zalutati -istakao je patrijarh Irinej na prijemu Veličana, u nadi „da će, kao i svemu, doći kraj i stradanju srpskog naroda, istakao je patrijarh Irinej

 

PLAV -Nje­go­va sve­tost patrijarh srp­ski go­spo­din Iri­nej pri­mio je, 26. apri­la, u Be­o­gra­du, de­le­ga­ci­ju Za­vi­čaj­nog udru­že­nja Klub Ve­li­ka, ko­ja je nje­go­voj sve­to­sti pre­ni­je­la naj­to­pli­ju za­hval­nost svih ži­te­lja na­pa­će­nog ali i po­no­snog se­la pod snje­go­vi­tim Ča­ko­rom, za bla­go­dar­nost is­ka­za­nu do­la­skom u Ve­li­ku 28. ju­la 2014. go­di­ne, i mu­drom be­sje­dom na tom Sa­bo­ru po­vo­dom obi­lje­ža­va­nja 70 go­di­na od ge­no­ci­da.


Ka­ko je sa­op­šte­no iz NVU „Klub Ve­li­ka“, pri­je­mu je pri­su­stvo­vao pre­o­sve­će­ni vla­di­ka bu­di­mljan­sko-nik­šić­ki Jo­a­ni­ki­je, či­jom je bla­go­na­klo­no­šću i ostva­re­na ova pr­va po­sje­ta Ve­li­ča­na pa­tri­jar­hu srp­skom.


Da­ju­ći bla­go­slov da se „za­po­če­ti rad za­vr­ši što pri­je i spo­me­nom sva­ke žr­tve 28. ju­la i utvr­đi­va­njem isti­ne o tom zlo­či­nu“, pa­tri­jarh Iri­nej se, u pri­snom raz­go­vo­ru, in­te­re­so­vao i o sta­nov­ni­štvu i da­na­šnjem ži­vo­tu u Ve­li­ci, o če­mu su ga pred­stav­ni­ci Klu­ba po­drob­ni­je in­for­mi­sa­li.


-Po­zna­to mi je da ste u Ve­li­ci vje­ko­vi­ma stra­da­li, baš kao i sav srp­ski na­rod, či­je žr­tve naj­bo­lje ob­ja­šnja­va go­vor Vla­di­ke Ni­ko­la­ja Ve­li­mi­ro­vi­ća na Vi­dov­dan 1916. go­di­ne u Lon­do­nu, ka­da je re­kao da su „Sr­bi pet vje­ko­va ko­sti­ma svo­jim bra­ni­li Evro­pu... i u to vre­me Sr­ba je bi­lo ko­li­ko i vas En­gle­za, a da­nas ih je de­set pu­ta ma­nje“. Tu cije­nu ste i vi u Ve­li­ci pla­ti­li, ve­ko­vi­ma odo­le­va­ju­ći moć­nim mrač­nim si­la­ma, ali ste us­pe­li da op­sta­ne­te. To mo­gu sa­mo ve­li­ki stra­dal­ni­ci kao što su bi­li i va­ši pre­ci i ne­ka vam to slu­ži na čast i po­nos. Ra­du­je me što ste u Ve­li­ci vra­ti­li vje­ru! To je pra­vi put! Jer, ko ne­ma ve­re u Bo­ga, on­da je iz­gu­bljen i svim pu­te­vi­ma mo­že za­lu­ta­ti -is­ta­kao je Pa­tri­jarh Iri­nej na pri­je­mu Ve­li­ča­na, u na­di „da će, kao i sve­mu, do­ći kraj i stra­da­nju srp­skog na­ro­da“.


Za­hva­liv­ši se nje­go­voj Sve­to­sti na uka­za­noj ča­sti sr­dač­nim pri­je­mom, ge­ne­ral­ni se­kre­tar Klu­ba Ve­li­ka Goj­ko Kne­že­vić, pod­sje­tio je, da je u isto­ri­ji Ve­li­ka naj­ma­nje šest pu­ta do te­me­lja pa­lje­na, a sta­nov­ni­štvo de­set­ko­va­no, ali da su naj­bol­ni­ju ra­nu na­ci­sti na­ni­je­li na Dan Sve­tih Ki­ri­ka i Ju­li­te 28. ju­la 1944. go­di­ne.


-Tog kob­nog da­na oni su Ve­li­ku u cr­no za­vi­li, a taj zlo­čin, je­dan od naj­mon­stru­o­zni­jih u Ju­go­sla­vi­ji, po­sli­je­rat­na vlast je sve do osam­de­se­tih go­di­na pre­ćut­ki­va­la i su­zbi­ja­la sva­ki po­ku­šaj da se o ne­vi­nim žr­tva­ma pro­zbo­ri. Ni da­nas, či­ni se, ni­je bo­lji od­nos pre­ma ve­lič­kim stra­dal­ni­ci­ma, na šta uka­zu­je či­nje­ni­ca da nad­le­žni još ni­je­su od­go­vo­ri­li na ini­ci­ja­ti­vu za utvr­đi­va­nje isti­ne o zlo­či­nu 28. ju­la 1944. u Ve­li­ci, ko­ju su pri­je tri go­di­ne pod­ni­je­li po­tom­ci žr­ta­va ge­no­ci­da i Ne­vla­di­no udru­že­nje Klub Ve­li­ka -na­gla­sio je Kne­že­vić u svom obra­ća­nju.


Za­hva­lju­ju­ći se na sr­dač­nom pri­je­mu, prof. dr Ran­ko Si­mo­no­vić je, kao pod­pred­sjed­nik Od­bo­ra, Nje­go­voj Sve­to­sti uru­čio skro­man dar Klu­ba: Zbor­nik obi­lje­ža­va­nja 70 go­di­na od ge­no­ci­da u Ve­li­ci, Mo­no­gra­fi­ju „Ve­li­ka i Nov­ši­će“ prof. dr Mar­ka Kne­že­vi­ća i Pre­sto­ni krst u du­bo­re­zu, auto­ra Mi­lu­na To­mo­vi­ća.


U de­le­ga­ci­ji su bi­li i Lju­bi­ša Pa­u­no­vić, Mi­o­drag Br­ko­vić, Vo­jo Ste­še­vić i Dra­gu­tin Ži­va­lje­vić.


N.V.

БЛАГОСЛОВ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ИСТИНЕ О НАЦИСТИЧКОМ ЗЛОЧИНУ У ВЕЛИЦИ 

 

Његова Светост Патријарх Српски господин Иринеј примио је, 26. априла 2017. у Београду, делегацију Завичајног удружења Клуб Велика, која је Његовој Светости још једном пренијела најтоплију захвалност свих житеља напаћеног али и поносног села под сњеговитим Чакором за благодарност исказану доласком у Велику и мудром бесједом на Сабору поводом обиљежавања 70 година од геноцида.

 

Прва посјета Величана Патријарху Српском: Његова Светост Иринеј примио Делегацију НВУ „Клуб Велика“

 

Пријему је присуствовао преосвећени Владика будимљанско-никшићки Јоаникије, чијом је благонаклоношћу и остварена прва посјета Величана Патријарху српском.

 

Одушевљен љепотама нашег краја, Патријарх Иринеј је исказао и дивљење  масовношћу Сабора 28. јула 2014. године, којим су Величани исказали пијетет према жртвама и, како је рекао, на достојанствен начин подсјетили на тај стравичан нацистички злочин 1944. над недужним и немоћним житељима Велике.

 

- Познато ми је да сте у Велици вјековима страдали, баш као и сав српски народ, чије жртве најбоље објашњава говор Владике Николаја Велимировића на Видовдан 1916. године у Лондону, када је рекао да су „Срби пет векова костима својим бранили Европу... и то време Срба је било колико и вас Енглеза, а данас их је десет пута мање“. Ту цену сте и ви у Велици платили, вековима одолевајући моћним мрачним силама, али сте успели да опстанете. То могу само велики страдалници као што су били и ваши преци и нека вам то служи на част и понос. Радује ме што сте у Велици вратили веру. То је прави пут. Јер, ко нема вере у Бога, онда је изгубљен и свим путевима може залутати - поручио је Патријарх Иринеј, у нади „да ће, као и свему, доћи крај и страдању српског народа“.

 

Захваливши се Његовој Светости на указаној части срдачним пријемом, генерални секретар Клуба Велика Гојко Кнежевић је подсјетио да је у историји Велика најмање шест пута до темеља паљена, а становништво десетковано, али су најболнију рану нацисти нанијели на Дан Светих Кирика и Јулите 1944. Тог кобног дана они су Велику у црно завили, а тај злочин, један од најмонструознијих у Југославији, послијератна власт је све до осамдесетих година прећуткивала и сузбијала сваки покушај да се о невиним жртвама прозбори. Ни данас, чини се, није бољи однос према величким страдалницима, на шта указује чињеница да надлежни још нијесу одговорили на Иницијативу за утврђивање истине о злочину 28. јула 1944. у Велици, коју су прије три године поднијели потомци жртава геноцида и Невладино удружење Клуб Велика.

 

Представљајући Удружење, Кнежевић је подсјетио да је оно основано из потребе да се расељени велики кадровски потенцијал Велике окупи у жељи да помогне одавно запуштеном Завичају, којем пријети нестанак са мапе насељених мјеста.

 

- За пет година постојања Клуб је покренуо значајне активности на плану оживљавања Велике (попут акција: компјутер за све ђаке величке школе, оснивање Величке библиотеке, проглашење заштићеног природног подручја, традиционалне „Чакорске игре“), али и на расвјетљавању важних догађаја из прошлости. Поред осталог, Стручни тим је започео рад на коначном утврђивању списка жртава геноцида у Велици, па користим прилику да од Ваше Светости затражим благослов да наставимо тај свети посао - нагласио је Кнежевић.

 

Дајући благослов да се „започети рад заврши што прије и споменом сваке жртве 28. јула и утврђивање истине о том злочину“, Патријарх Иринеј се, у присном разговору, интересовао и о становништву и данашњем животу у Велици, о чему су га представници Клуба подробније информисали.  

 

Захваљујући се на срдачном пријему, проф. др Ранко Симоновић је, као подпредсједник Одбора, Његовој Светости уручио скорман дар Клуба: Зборник обиљежавања 70 година од геноцида у Велици, Монографију „Велика и Новшиће“ проф. др Марка Кнежевића и Престони крст у дуборезу.

 

У делегацији су били и Драгутин Живаљевић, Миодраг Брковић, Војо Стешевић,  Љубиша Пауновић и аутор дубореза Милун Томовић.

 

Невладино удружење Клуб Велика

 

 

 


 

 

 

ПРИЈАТЕЉИ СЈАТА


 

 

 

 

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПОСЈЕТИТЕ!

  

ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА

 

ВИСОКИ ДЕЧАНИ

  

ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ

 

БРЕЗОЈЕВИЦА

 

 

 

 

 

 

 

ВЕЛИКА НА ВИКИПЕДИЈИ

 

ЧАКОР НА ВИКИПЕДИЈИ

 

МУРИНA НА ВИКИПЕДИЈИ

  

Инфо-Страна је суфинансирана из буџета Републике Србије - Министарства културе и информисања.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства