МИОДРАГ С. ЈОКСИМОВИЋ

 

 

МИОДРАГ С. ЈОКСИМОВИЋ рођен је 1934. године у сели Бучу, срез берански. Црна Гора. Основну школи завршио је у свом родном селу. а шест разреда Више реалне гимназије у Беранама. Седми и осми разред и велику матуру завршио је у Вишој мешовитој гомназији "Јован Јовановић - Змај" у Новом Саду, а студије на техничкој војној академији у Загребу. Након завршених студија произведен је у чин официра и распоређен на службу у Ратној морнарици, гдје је провео 20 година, службујући у Дубровнику, Сплиту, кратко у Шибенику и Боки которској.

Из ратне морнарице премјештен је , фебруара 1979, у Техничко одјељење Команде Прве армије у Београду, а одатле у јануару 1983, у Савезни секретаријат за народну одбрану. Послије распада Социјалистичке Федеративне Републике Југославије 1991. и формирања Савезне Републике Југославије и њене војске распоређен је на службу у Министарству војске Југославије, гдје је дочекао пензију.

Поред редовних послова у служби, бавио се проучавањем народне војске области Васојевића, и то до половине XIX до осамнаесте године XX вијека, о којој је написао неколико чланака објављених у разним историјским часописима и зборницима. А књигом "Народна војска Васојевића (1858 - 1918)" заокружује та проучавање.