ПОЉОПРИВРЕДА


 

 
ЉЕКОВИТО БИЉЕ НА ПОДРУЧЈУ ВЕЛИКЕ
 

Проф. др Мирко БРКОВИЋ

"Све што је излечива може се лечити водом и биљкама,
добар бунар пун свеже воде и ливада пуна лековитог биља
најбоља је апотека на свету "

Лекар Kinezenzo Priessanitez

 

Црногорске Проклетије су богате у погледу састава биљне флоре. С обзиром да простор Велике припада огранцима црногорских Проклетија, биљне заједнице са Проклетија распростиру се и на овим просторима. Повољан географски положај, разуђеност терена, разноврсност педолоског покривача, зоналности климатских елемената, разноврсност хидрографске мреже стварају повољно станиште за развој многих биљних заједница. Рељеф изражен висинским разликама од 883 м до 2112 м / нв условљава зонална појаву разноврсног лековитог биља.

Рељефна разуђеност овог простора, условила је могућност раста и развића бројног лековитог биља.Вертикална Диференцираност екосистема одређених биљних врста лековитог биља, везана је за законитост повећања температуре за 0,5 оЦ на сваких 100 м висинске разлике, што значи да се са хидричким режимом (режим падавина) мењају и остали климатски елементи. Последица промене климе на вертикалном профилу је промена генетичких система и њихових заједница, што је условило да се на већим висинама и хладним стаништима јављају алпске заједнице биљака, док се у нижим деловима, где је клима нешто блажа, јављају биљне заједнице северних крајева.

Као последица комбинације надморске висине и експозиције јавља се спектар типова вертикално рашчлањене вегетације целом површином атара Велике. Диференцијација генетичких система и њихових заједница на простору Велике одређена је пре свега географским положајем овог простора, те њиховим односом према орографским, климатским, педолошким и петрографским факторима.

Посебан утицај на неке биљке има човек. Деловање човека на проширење или сужење простора на којем се развијају лековите биљке, уочљиво је на насељеном простору Велике, што значи да ширење или сужавање урбаног простора битно утиче на на састав заједнице лековитог биља.

Генетички систем лековитог биља има способност да продукује органску материју у геобиосферу стварањем предуслова за даљу еволуцију генетичких биоценолошких и еколошких система, настанком конзумената и редуцинатно органске материје, без којих би даља еволуција биолшких и еколошких система биља била немогућа.

Услед везаности генетичких екосистема (лековито биље) за одређене еколошке системе, односно биоценозе на хоризонталном и вертикалном профилу, појавиле су се бројне врсте - јединке лековитог биља на подручју атара Велика:

Бели сл.-Alteae oficinalis

Дивља јаб.-Malus silvestris

Глог - Crataegus oxyacanthe

Целер-Alumx graveolens

Луцерка-Medicago sativa

Русопача-Capsela bursa pastoris

Дивљи пел.-Artemisia vulgaris

Црни сл.-Malva silvestris

Леска-Corylus avellana

Црни лук-Aleum cepa

Нана-Mentha piperita

Кантар.-Hypericum perforatums

Чичак-Arctim lappa

Горски чај-Origanum vilgare

Тиква-Cucurbita pepo

Медв. уво-Aretostaphyos uva ursi

Боквица-Plantago major

Зубача-Cynodon dactilon

Орах-Juglans regia

Троскот-Poligonum avikulare

Росопас-Chelidonim majus

Хајдучка т.-Achiliea millefolim

Трњина-Prunus spinoza

Јаглика-Primula offcinallis

Бреза-Betula pendula Roth

Трешња-Prunus avium

Јечам-Hordeum vulgare

Купус-Brassica oleracea

Шљива-Prunus domestica

Јела обична-Abies alba mill.

Боровница-Vaccinium myrtillus

Вишња-Prunus cerasus

Папрат-Dryiopteris filix-mas.

Чемерика-Veratrum album

Шипурак-Rosa canina

Мајчина д.-Thymus balcanus

Линцура-Gentiana lutea

Малина-Rubus idaeus

Овас-Avena sativa

Татула-Datura stramonim

Купина-Rubus fruticosus

Пелен-Artemisia absinthium

Раставић-Equiestum arvense

Зова-Sabucus nigra

Першун-Petroselinum erpsum

Млечика-Euphorbi sp.

Кромпир-Solanum tuberozum

Пиревина-Agropyrum repens

Клека-Juniperus communis

Масл.-Taraxacum officinale

Штавељ-Rumex obtustifolius

Бела рада-Bellis prenis

Буква-Fagus silvatica

Здравац-Geranium macrorhizum

Коприва-Utrica dioica

Рен-Cohearia armoralia

Шумска јаго.-Fragari vesca

Камилица-Metracaria shamomilla

Буника-Hyoscyamus nigar

 

 

Лековито биље садржи дроге са врло различитим састојцима који условљављају њихов фармаколошки утицај, односно медицинску ефикасност у лечењу разних обољења. Лековитост ових заједница изражена је захваљујући сложеним органским једињењима садржаним у биљкама која се стручно називају: алкалоиди, гликозиди, сапонини, танини, етарска уља, смоле, витамини, витамин А, витамин Б1, Б2, Б5, Б6, Б12, Б15, Ц, Д, Е, К, У, ензими, херменити, хормони, масти, уља, угљени хидрати, органске киселине, минерални састојци и др Минералним материјама се у последње време поклања посебна пажња, јер је доказано да недостатак соли и одређених елемената као што су натријум, хлор, калијум, калцијум, фосфор, гвожђе и јод, негативно утиче на здравље људи. Ови елементи су почели су да се истражују почетком КСИКС века. Човечанство их обилато користи, јер је доказано њихово благотворно дејство на организам. У биљкама се, поред лековитих састојака, налазе се и баласт материје - угљени хидрати и скроб.

Обољења код којих помаже лековито биље. Биљке лековитих својстава, као помоћно средство и средство за јачање организма, успешно доприносе при лечењу болести органа за дисање, болести органа за варење, болести јетре и жучне кесе, болести срца и крвних судова, обољења мокраћних органа и бубрега, болести гојазности, несанице, нервних обољења, шећерне болести.
Постизање ефеката лечења лековитим биљем, посебно код хроничних обољења, је споро и дуготрајно, па је, стога, потребно стрпљење и истрајност болесника у њиховој примени.

Употреба и припрема лековитог биља. Чајеви од лековитог биља могу се лако припремати код куће, а треба их припремати у емајлираним судовима. Неки чајеви се не смеју кувати у отвореном посуђу. Разлог лежи у томе што се испаравањем губе лековита својства. За припремање чајева треба користити свежу и здравствено исправну воду за пиће. Поред чајева, у домаћинству се могу припремати и други напици, потапањем лековитог биља до 40 минута, чиме се из њега извлаче лековите материје. Лековити састојци се могу извлачити и алкохолом у одређеним концентрацијама.

Време бербе лековитог биља. Време бербе лековитог биља веома је важно да би се сачувале лековите супстанце у биљкама. Лековито биље се може брати само по лепом времену, када нема росе, а никако по киши или после кише. Ако се бере по влажном времену лековито биље одмах поцрни, уплесни се, угреје, поквари се, тако да се лековите супстанце покваре и такав убрани материјал није за употребу. Лековите биљке треба брати на чистим и незагађеним површинама, даље од саобраћаја и насеља. У насељу Велици то је лако остварити, јер је саобраћај врло редак, а насеља су удаљена од пута и расута. Цвеће, лишће и остале нежне делове биља треба сушити на промаји у хладовини, никако на сунцу. Све лековите биљке могу се сушити на истој температури, распоређене у танким слојевима, не у гомили. Треба напоменути да мирисно биље - цвеће треба сушити на температури до 50оC, као и већину биљака, док корење, плодове и дрвенасте делове до 65-70оC.

Осушене делове лековитог биља треба чувати у добро затвореним судовима, дрвеним сандуцима обложеним хартијом, врећама густог ткања или лименим кутијама. Свака врста биљака тражи посебне услове чувања. Осушене биљке треба заштитити од влаге, сунчеве светлости, инсеката, плесни, глодара, и осталих штеточина. Свако паковање треба да је обележено посебним подацима, називом биљке, датумом бербе, местом бербе и др

Пупољци се беру у пролеће, током процветавања. Цвеће се бере чим процвета. Процветало, оплођено и клонуло цвеће нема мириса ни лековиту вредност. Лишће и целе биљке треба сакупљати у тренутку када се на њима појави цвет. Плодови и семење се беру када потпуно сазру. Коре треба љуштити у пролеће када имају највише сокова. Корење и друге подземне органе треба вадити у јесен, а ређе у пролеће. Дакле, време бербе у многоме зависи од врсте лековитог биља, те је неопходно да берачи лековитог биља познају процес његовог развоја.

Економски значај сакупљања лековитог биља. Све напред истакнуто о лековитом биљу своди се на две речи: лековитост и економски значај бербе лековитог биља. За месно становништво Велике, берба лековитог биља има велики економски значај, јер се бербом стиче материјална добит. С обзиром да је простор Велике богат лековитим биљкама, а средина здравствено исправна, незагађена тешким металима и хемијским средствима, то биљни материјал чини врло конкурентним на тржишту, а тиме се постижу и врло високе цене. Сведоци смо да у последње време недостаје материјал за справљање лекова па, у том циљу, сакупљање лековитог биља је врло уносан посао за месно становништво Велике, на чијем простору има разноврсних лековитих биљних заједница врло доброг квалитета.