СКУПШТИНЕ  

 

I РЕДОВНА СКУПШТИНА НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"   

 

27. јул 2013. године

 

 ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

 

  Прије извјештаја о раду Клуба Велика између двије Скупштине, желим да подсјетим на активности које су претходиле оснивању овог Невладиног удружења.

  Јула 2010. године покренут је Сајт www.velika.me, који је, надам се, већини од вас познат. Сајт је добио похвале не само од бројних Величана и људи поријеклом из Велике, него и осталих читалаца разних струка и нација.

  Да информације о Велици буду доступније свијету урађена је верзија на енглеском и француском језику, а припрема се на њемачком и руском.

  У комуникацији Величана преко Сајта се и родила идеја о оснивању удружења које би окупило све Величане и пријатеље Велике било гдје да живе, а који су спремни да помогну побољшању квалитета живота у Велици и околним селима.

   Иницијатива за оснивање Клуба Велика озваничена је 24. октобра 2011, а прошле године 17. марта формиран је Иницијативни одбор са задатком да припреми Оснивачку Скупштину Клуба.

  Приступило се учлањивању у Клуб Величана из цијелог свијета, како би се видјело расположење за формирање Клуба.

  - 21. априла 2012. одржан је први састанак Иницијативног одбора у Велици, а 29. јула одржана Оснивачка Скупштина, на којој је, поред 109 евидентираних чланова и представника плавске општине и министарстава, присуствовало више од стотину људи из Велике и околине.

  Информације оснивању Клуба Величана пренијело је више од 50 телевизија и све новине у Црној Гори и најутицајније у Србији, а филмски запис Велика емитовало је преко 26 телевизија.

  - Већ у jулу 2012. Клуб је помогао издавање књиге Павла Џелетовића „21 СС дивизија Скендребег“.

  - Клуб Велика званично је регистрован 5. септембра 2012.

  - 4. октобра предат је предлог за Просторно-урбанистички план плавске општине Плав, који су обрађивачи у цјелости прихватили, а коначно усвајање очекујемо на Скупштини Општине Плав

  - 5. октобра посредством Клуба и Сајта стигла је прва донација за ђаке школе у Велици - пригодне дарове дјеци је из Ирске послала Мила Јокић Саливен, чији је дјед овдје рођен.

  - 26. октобра одржан је први састанак Kлуба у Београду, а 16. новембра у Новом Саду.

  - 30. новембра формиран је Одбор за заштиту границе Велике.

  То је био наш одговор на разне информације о претензијама житеља руговских села и власти Косова и Метохије и да се граница Црне Горе и Космета помјери на штету атара села Велика и наше државе. Одбора за заштиту границе Мјесне заједнице Велика чине представници свих братстава у селу. За предсједника Одбора једногласно је изабран проф. др Ранко Симоновић, а за његовог замјеника Милош Пауновић, правник и пензионисани руководилац МУП Плав. Чланови су: Радоје Брковић, Драгутин Новићевић, Томислав Л. Кнежевић, Раденко Радевић, Живко Бјелановић, Мирко Бошковић, Радисав Јанковић, Јовo Стешевић, Перо Јокић, Радован Гојковић, Величко Томовић, Љубиша Вучетић, Игор Петровић, Вук Вуковић, Љубиша Живаљевић, Млађен Микић, Жарко Огњановић, Ранко Гогић, Голуб Шошкић и Ранко Бузић.

  Према основним смјерницама, Одбор за заштиту границе Мјесне заједнице Велика радиће искључиво нестраначки и без икакве политичке или било какве друге диобе. Подразумијева се да ће Одбор све активности водити на основу провјерених информација и у сарадњи са надлежним државним органима и Владом Црне Горе, уз пуно увјерење и очекивање да је заједнички интерес да се сачува свака стопа нашег села и државе. Уколико се, евентуално, укаже потреба, Одбор ће прибјећи и другим демократским средствима борбе за заштиту границе своје Мјесне заједнице.

  Одбор ће, посебно, истрајати у захтјеву да се попоштује административна граница Црне Горе према Косову и Метохији (дакле и у дијелу територије Велике).

  - 17. децембра уручени су рачунари за 14 ђака Величке школе.

  Нажалост, тако вриједну донацију београдске општине Врачар уручили смо у Сеоском дому, а не у Школи гдје и приличи, јер то није дозволила помоћница министра просвјете Весна Вучуровић. Она није имала разумијевања ни да царинским органима потврди да су рачунари намијењени ученицима, тако да је Клуб непотребно платио царину 500 евра.

  Ђацима величке школе, који су добили ове рачунаре из Београда, управо на дан одржавања Скупштине 27. јула у 10 сати уручићемо модеме и картице за бесплатан интернет за годину, које је, посредством Клуба, донирао М-тел као друштвено одговорна компанија.

  Ово је прилика да се сви учесници скупштине Клуба најсрдачније захвалимо донаторима: госпођи Мили Јокић Саливен, предсједнику београдске општине Врачар господину Бранимиру Кузмановићу, компанији М-тел у Подгорици, Електропривреди Црне Горе АД Никшић, Винарији Чока из Суботице, и фирме из Београда : АРЦ Монте, Величанин д.о.о., Инфобиро ТВ  и Лоби КДК.

  Надам се да ће више разумијевања имати министар просвјете господин Славољуб Стијеповић, коме смо у мају упутили захтјев да стару школску зграду на Папратишту уступи Клубу Велика како би могли да је реновирамо и садржајно унаприједимо, на корист свим Величанима и онима коју дођу у Велику.

  Подсјећам, такође, да је у децембру урађен и Програм рада као најзначајнији документ за функционисање Клуба, који би Скупштина требало, сходно Статуту, данас да потврди.

  Са посебним задовољством истичем да је остварен један од најважнијих задатака Клуба - 22. јуна основана је Велика кооператива, прва те врсте у Црној Гори, по новом закону о задругарству.

  Дужност ми је и да Вас обавијестим да ће од 10 августа у Велици боравити једна међународна експедиција спелеолога, која има за задатак да истражи поред Тојине пећине и неколико других пећина, и да их ставе на све међунароне спелеолошке мапе. Потврђен је долазак спелеолога из неколико земаља, а највећа група (око 20) биће из Француске.

  Надам се да ћемо бити добри домаћини. 

 Много је урађено и на успостављању сарадње са надлежним државним органима, сродним организацијама и стручним институцијама, као и дипломатским представништвима. До сада су, на примјер, обављени разговори са амбасадама Норвешке, Француске и Јапана, које су показале велико интересовање за активности нашег Клуба. Обећане су и посјете, али можемо звати тек кад будемо спремни за то.

  Остварени су контакти и са стручним људима који нијесу са наших простора, али који су расположени да нам знањем и искуством помогну у реализицаји наших будућих пројеката. 

  Успостављена је коректна сарадња са руководством плавске општине, као и са државним Органима, посебно са министарствима пољопривреде и туризма и руралног развоја. Сви су благонаклоно примили иницијативе Клуба за сарадњу и обећали помоћ у остваривању планираних пројеката. Од Сектора за ванредне ситуације МУП Црне Горе добили смо и подршку за пројекат Визиторског центра на Чакору, у којем би се могле организовати и неке активности од заједничког интереса Сектора и Клуба, које су од општедруштвеног значаја.

  Обавјештавам вас и да је клуб ове године преузео организацију традиционалне манифестације Скокови са Лимског моста на Иванпољу, у сарадњи са Центром за културу и туристичком организацијом Плава. Због неких тешкоћа око договарања, Скокови ће данас у 15 сати бити организовани према устаљеној концепцији - да се не би прекидала седмогодишња традиција. А за догодине је договорено да се програм манифестације унаприједи и покрену активности за уређење плаже.

  Ми из Управног одбора смо, такође, преложили да догодине, пошто је јубиларна горишњица, Помен жртвама фашизма у Величком покољу 28. јула 1944, организује заједнички Одбор Велике у сарадњи са Будимљанско-никшићком епархијом, који ће у световном дијелу утврдити другачији, културнији и дугорочно одржив начин обиљежавања. Владика Јоаникије је сагласан са нашим предлогом, што ће, вјероватно, сјутра и објелоданити.

  Покренуте су још неке иницијативе за заштиту и рационалније коришћење природних ресурса Велике, Новшића и Горње Ржанице. О детаљима тих активности не бисмо засад говорили, из простог разлога што се суочавамо са опструкцијом, а могуће је и преузимање идеја од стране других средина. Када буде нешто извјесније о томе објавићемо на Сајту.

  Желим још једном да нагласим, да смо у првој години рада препознали и покренули главне правце развоја нашег села. Сада је дошао тренутак да сви Ви препознате своје мјесто у обнови Велике и дате свој допринос, јер једино сви ми заједно можемо да од Велике направимо боље мјесто за живот.

Гојко Кнежевић

Генерални секретар Клуба Велика