АКТИВНОСТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"  

 

08. фебруар 2015. године   

   

 

  

ШКОЛА СКИЈАЊА ЗА ЂАКЕ ИЗ ВЕЛИКЕ 

 

У организацији НВО "Клуб Велика" одржан је, у недјељу 8. фебруара, показни час скијања за ђаке Подручног одјељења у Велици и ученике из Велике који похађају старије разреде матичне Основне школе „Петар Дедовић“ у Мурини. Пробни час организован је код Величке школе, а ђацима је технику скијања демонстрирао Спасоје Живаљевић.

Показним ски часом одушевљена су и дјеца и њихови родитељи, што Клубу Велика ствара обавезу да за следећу годину набавимо неопходну ски опрему и у сарадњи са ОШ "Петар Дедовић“, плавском општином, Министарством просвјете и ски клубовима из Црне Горе, покушамо да уредимо ски стазу за почетнике у Велици, на којој би ђаци из овог и околних села и градова учили основне технике скијања.

 
 

 Ову активност је, иначе, омогућио Београђанин Давид Радаковић, који је Клубу Велика поклонио дјечје скије и два пара смучарских чизама. Тиме је и започета акција набављања ски опреме ђацима у Велици и очекујемо да ћемо до краја јесени обезбиједити још десетак комплета, како би идуће зиме Клуб Велика и Основна школа организовали прву школу скијања на Чакору.

Пробни час скијања био је својеврсни тест заинтересованости најмлађих Величана за зимске спортове, за које на величким планинама постоје изванредни природни услови, што потврђује и сноубордер Раде Радевић, родом из Велике, који већ годинама долази на Чакор. Подсјећајући да је сноубордерима нијесу потребне уређене стазе, Радевић каже да је баш зато Чакор идеалан за љубитеље овог спорта и сматра да би се уз природне потенцијале и са малим улагањем на Чакору могла обезбиједити врхунска туристичка понуду љубитељима сноубординга.

 
 

Иначе, према Студији ОЕЦД, коју су израдили познати експерти за зимско-спортски туризам М. Реј и Ж. Итен, терени Велике располажу са 3.840 метара денивелација потенцијалних скијашких стаза, што је више него на Дурмитору, који је постао скијашки центар Црне Горе. У склопу ширег простора Чакора потпуно су неискоришћена потенцијална скијашка подручја: Цикуше (Велика), Ђевојачки крш, Бјелуха и Шабова глава, на којима је могуће уредити десет скијашких стаза, чије су висинске разлике између 1.200 до 1.900 метара и просјечан нагиб 16 до 24 степена.