АКТИВНОСТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"  

 

13. децембар 2014. године   

   

 

НИЦИЈАТИВА ЗА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 28. ЈУЛА 2014. ГОДИНЕ - 70 ГОДИНА ОД ГЕНОЦИДА

 

 

ИНИЦИЈАТИВА КЛУБА ВЕЛИКА ЗА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 28. ЈУЛА 2014. ГОДИНЕ

 

Преосвећени Владико,

Сходно закључку Скупштине Невладиног удружења „Клуб Велика“ од 27. јула 2013. године, о чему сте и раније обавијештени, достављамо Вам размишљања Клуба о обиљежавању Дана Св. Кирика и Јулите - 28. јула и Помена жртвама покоља у Велици, који су на тај Дан 1944. извршили нацисти њемачких СС дивизија и њихове слуге вулнетари и балисти.

Подсјећамо Вас да је Клуб Велика предложио да, идућег љета, Седамдесетогодишњи помен жртвама тог геноцида организује ЗАЈЕДНИЧКИ ОДБОР ВЕЛИКЕ, у чијем би саставу био по један представник сваког братства, без обзира на бројност и друштвени утицај.

Предлажемо да се ове године, уочи Помена, организује о Величком покољу НАУЧНИ СКУП (округли сто или симпозијум), за који би се позвало пет до десет историчара и других стручњака. Могле би се промовисати и неке књиге са тематиком из историје Велике.

Цијенимо да би Величанима било драго и част да на Округлом столу и Помену учествују и највиши црквени великодостојници, те да Ви лично будете на челу Организационог одбора Велкике.

Постоји и иницијатива да се организује ЛИТИЈА од споменика жртвама НАТО бомбардовања у Мурини до Цркве у Велици, или на некој другој маршрути. Након Литургије и Ваше бесједе, скупу би се обратио неко од познатих Величана, кога одреди Организациони одбор, а у програму би могла бити и духовна музика.

Ово су само неке основне идеје о којима би могло да се разговара на Одбору, равноправно са идејама свих осталих Величана.

Са том жељом, предлажемо да, поред Вас, Одбором копредсједава проф. др Ранко Симоновић, који је угледан и омиљен међу Величанима, што је од великог значаја за рад Одбора.

Клуб Велика је спреман да, на сваки начин који затражите, максимално допринесе обиљежавању Седамдесете годишњице геноцида у Велици.

У нади да ћете ово обраћање примити као добронамјерно и искључиво у жељи да обиљежавање 70 година од Покоља буде на највишем нивоу и у слози Величана, срдачно Вас поздрављамо.


КЛУБ ВЕЛИКА
13. децембра 2013.

 

  

 

"Имам осјећање да је ово била заједничка обавеза и да смо је успјешно обавили. Свачији допринос био је драгоцјен. Надам се да нас је ово зближило и даје нам снагу за, ако Бог да, нове послове за добро народа Велике и свих Величана ма гдје живјели. Такође, желим да подсјетим да сам иницијативу за обиљежавање 70 годишњице геноцида у Велици први пут чуо од Клуба Велика и његовог предсједника Гојка Кнежевића. Пошто је то велика обавеза, предложио сам да је преузме Клуб, али је Гојко, уз обећање да ће, свакако, Клуб дати максимални допринос, указао да не би било добро да тако значајну годишњицу организује Невладино удружење, него је иницијатива Клуба да то буде обавеза свих братстава Велике. Показало се да је Клуб био у праву и захвалан сам на тој идеји, која је отворила могућност да се укључи цијела Велика. То је, заиста, било лијепо. За поштовање је и то што је Клуб дао велики допринос обиљежавању Помена, а да се нигдје није истицао као посебно удружење"

Велика - 19. август 2014. године

Eпоскоп будимљанско-никшићки Јоаникије