ОПОМЕНА ДА СЕ ЗЛОЧИН НИКАДА И НИГДЈЕ НЕ ПОНОВИ

 

Житељи Велике под Чакором (општина Плав), 28. јула обиљежиће 70 година од фашистичког геноцида - када су за само два сата звјерски убијени, заклани или живи у ватру бачени више од 500 дјеце, жена и стараца овог села и најближе околине.

Архивска документа свједоче да су разуларени остаци 7. СС добровољачке дивизије Принц Еуген и 21. СС дивизије Скендербег, попуњене балистичко-вулнетарским слугама из Космета, Санџака, Плава и Гусиња, извршиле над недужним становништвом одмазду због пораза од партизанских јединица, које су наставиле операције ка Србији, а овдје оставиле незаштићену нејач. Али, историјска је чињеница да је Велика тај крвави данак платила и због непокорности - кроз вјекове су Величани бранили ове границе Црне Горе, од које су све до Балканских ратова били одвојени територијом под турском окупацијом. Потомке и родбину жртава посебно боли то што је до скоријих времена прећуткиван Велички покољ, који је, сразмјерно броју становника, један од најсвирепијих у Другом свјетском рату не само на простору Црне Горе и Југославије, него и Балкана.

Све ово, а првенствено пијетет према невино страдалима, разлог је да Oдбор за обиљежавање 70 година од фашистичког геноцида у Велици организује Округли сто на ту тему, који ће бити одржан 27. јула 2014. у 10 сати, у сеоском Дому. Поред Величана, учествоваће и еминентни историчари и други истраживачи геноцида из Црне Горе, Србије и Русије. Наредног дана, 28. јула у 9 сати почеће Света архијерејска литургија и помен жртвама у цркви Св. Кирика и Јулите у Велици, а биће приређен и пригодан духовно-културни програм и трпеза љубави.
Очекујемо присуство високих представника СПЦ, општина и државних органа Црне Горе, Србије, Републике Српске и амбасада, као и више хиљада грађана.

У припреми помена планирано је још неколико важних активности. У току је проширење и уређење порте Цркве (за шта су земљиште поклонили Милутин Пауновић и његови братанићи Дујо и Драган), а предвиђено је да се обнове веома оштећени споменик жртвама фашистичког геноцида и руинирана стара школска зграда, која нарушава амбијент и служи као примјер друштвене небриге. За програм обиљежавања 70 година од геноцида, уређење порте и обнову споменика потребно је више од 20.000 евра, које ће се обезбиједити добрвољним прилозима свих Величана и уз помоћ донатора.

Поводом припрема за обиљежавање 70 година од фашистичког геноцида над Величанима, предсједник Одбора владика Јоаникије јавност подсјећа да се дуги низ деценија потискивала истина о геноциду у Велици.

- Тиме је наша обавеза већа да ову тужну 70-годишњицу достојно обиљежимо. Црква ће дати пуни допринос да шира јавност сазна цијелу истину о фашистичком погрому Велике. Ми смо дужни да обновимо памћење на невине жртве, које већ прослављамо као Новомученике, заједно са јасеновачким, пребиловачким, пивским... И то не да би се распиривала стара мржња, него да и геноцид над Величанима буде свима опомена да се такви злочини не понове никад и никоме у свијету. Зато се, од када је 2001. године саграђена спомен црква Св. Кирика и Јулите у Велици сваког 28. јула око ње сабирамо у име Божје и у спомен величких Новомученика, молећи се за покој њихових душа, увјерени да се и они моле за нас, јер их је Бог као свједоке његовог крста удостојио вјечне слободе у Духу Светом и своје непролазне славе. Такође смо увјерени да чинећи овај спомен зацјељујемо дубоку рану на бићу нашег страдалног народа и обнављамо свенародно јеванђељско заједништво, које се величанствено посвједочило на свим досадашњим црквено-народним саборима у Велици. У том духу вршимо опсежне припреме за обиљежавање овог датума, који се Божјом милошћу претвара у свети и свијетли дан не само Велике, него и цијеле Цркве Божје - поручио је владика Јоаникије.

Подпредсједник Одбора проф. др Ранко Симоновић је подсјетио да су на педесетогодишњицу геноцида, Величани започели и, уз помоћ Црногорско-приморске митрополије и донатора, 28. јула 2001. године, завршили изградњу Храма Св. Кирика и Јулите, посвећеног Величким мученицима. Од тада се, сваке године 28. јула, Величани из читавог свијета и пријатељи Велике, окупљају у Славу цркве и спомен на невино страдалу величку нејач. Домаћини помена жртвама наизмјенично су била братства појединачно, а овога љета, будући да се навршава 70 година од тог фашистичког геноцида над недужним живљем овога краја, договорено је да свенародни сабор Величани заједнички и сложно организују, као што су, захваљујући слози и јунаштву (и ратника и нејачи без оружја), вјековима опстајали у подчакорској удолини, одолијевајући многим моћним непријатељима. Као подпредсједник Извршног одбора морам да изразим задовољство одговорношћу Величана и њиховом веома савјесном приступу у припреми обиљежавања овога помена - наглашава проф. др Ранко Симоновић.

 

За ОДБОР ЗА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА
ОД ФАШИСТИЧКОГ ГЕНОЦИДА У ВЕЛИЦИ
 

САОПШТЕЊЕ - ПОЗИВ

 

Житељи Велике под Чакором (општина Плав), 28. јула обиљежиће 70 година од фашистичког геноцида - када су за само два сата звјерски убијени, заклани или живи у ватру бачени, колико се поуздано зна, више од 500 дјеце, жена и стараца овог села и најближе околине. Сразмјерно простору и броју становника, тај злочин се, уз погром Пивљана 1943. од иситих фашистичких јединица, сматра једним од најтежих у Другом свјетском рату не само у Црној Гори и Југославији, него и шире.

Архивска документа свједоче да су разуларени остаци 7. СС добровољачке дивизије Принц Еуген и 21. СС дивизије Скендербег, попуњене њиховим балистичко-вулнетарским слугама из Космета, Санџака, Плава и Гусиња, извршиле над недужним становништвом одмазду због пораза од партизанских јединица, које су наставиле операције ка Србији, а овдје оставиле незаштићену нејач. Али, историјска је чињеница да је Велика тај крвави данак платила и због непокорности - кроз вјекове су Величани бранили ове границе Црне Горе, од које су све до Балканских ратова били одвојени територијом под турском окупацијом. Потомке и родбину жртава боли то што је до скоријих времена прећуткиван Велички покољ, који је, сразмјерно броју становника, један од најсвирепијих у Другом свјетском рату не само на простору Црне Горе и Југославије, него и шире.

Све су то разлози да Oдбор за обиљежавање 70 година од фашистичког геноцида у Велици организује Округли сто „Геноцид у Велици 28. јула 1944. године“, који ће бити одржан 27. јула 2014. у 10 сати, у сеоском Дому културе. Учествоваће:

Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије (Радовић),

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије (Мићовић),

др Кирил Феферман (Русија),

Викарни епископ Липљански Јован Ћулибрк,

академик Миомир Дашић,

академик Зоран Лакић,

проф. др Гојко Гојковић,

проф. др Богољуб Шијаковић,

проф. др Вељко Ђурић,

Љубо Живаљевић,

мр Павле Џелетовић Иванов,

проф. др Мирко Брковић,

Милорад Буква

проф. др Марко Кнежевић,

генерал Милош Гојковић,

Бранко Пауновић и

Гојко Кнежевић.

Наредног дана, 28. јула у 9 сати почеће помен жртвама и Света архијерејска литургија у цркви Св. Кирика и Јулите у Велици, коју ће служити његова светост Патријарх српски Иринеј са архијерејима и свештенством. Након службе, Патријарх Иринеј обратиће се вјерном народу.

У наставку свенародног сабора предвиђена је бесједа познатог књижевника Тодора Живаљевића Величког, духовно-културни програм и трпеза љубави, за којом ће говорити Митрополит Амфилохије и представник Пивљана, величких побратима.

Достојним обиљежавањем 70 година од покоља у Велици, који има све елементе геноцида, исказујемо дуг према невиним жртвама и на тај стравични злочин подсјећамо не да би се распиривала стара мржња, него да буде свима опомена да се такви злочини не понове никад и никоме у свијету.

У припреми обиљежавања 70 година од фашистичког геноцида, ентузијасти Велике, уз ангажовање професионалних мајстора, предвођени подпредсједником Извршног одбора проф. др Ранком Симоновићем и предсједником Одбора за техничку припрему Војом Стешевићем, већ мјесец добровољно раде на проширењу и уређењу порте Цркве Св. Кирика и Јулите. Насуто је више од 400 кубика земље и сазидано око 180 квадратних метара потпорног зида у двије каскаде, чиме је порта Храма проширена за драгоцјених 200 квадрата. Приводи се крају и градња отвореног олтара и расвјете.

Очекује се ће Помену величким мученицима масовно присуствовати народ не само Велике и околине, него и других мјеста Црне Горе и региона, као и представници СПЦ и државних органа и институција Црне Горе и Србије, као и више амбасада.

Трошкови обиљежавања 70 година од фашистичког геноцида у Велици премашиће 35.000 еура, од чега је око 20.000 вриједност грађевинског пројекта, не рачунајући добровољни рад великог броја активиста. Поред уређења црквене порте, организовања округлог стола, знатни су трошкови и за штампање Зборника радова са округлог стола и техничку припрему трпезе љубави, а предвиђена је и обнова руинираног споменика жртвама величког покоља и заштита старе школске зграде. Средства прикупљају сва братства овог села, а очекују се и донације пријатеља Величана и поштовалаца историје Велике.

Одбор за медије
Гојко Кнежевић, предсједник