АКЦИЈЕ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

НАЂМЕЂЕР 1918 - 2018  

21. фебруар 2018. године  

   

 

 

MОЛБА СЛОВАЧКОЈ АМБАСАДИ

 

Ambasada Slovačke Republike

 

Molba za dozvolu/saglasnost za postavljanje spomen ploče na groblju stradalih vojnika iz Prvog svetskog rata logora Nađmeđer u Veľký Meder u Slovačkoj

 

Poštovani,

 

NVO Klub Velika u selu Velika - opština Plav, Crna Gora, želi da u susret stogodišnjici stradanja srpskih i crnogorskih vojnika u logoru Nađmeđer - Veľký Meder, oda počast stradalima iz našeg ponosnog sela u podnožju crnogorske planine Čakor u Crnoj Gori.

Prema dostupnim podacima, od oko 500 stotina crnogorskih vojnika koji su tragično skončali u ovom logoru, 42 su preci ili bliski rođaci današnjih Veličana.

U slavu tim hrabrim vojnicima, naša nevladina organizacija sa mještanima iz Velike, želi da se 28. oktobra 2018. godine pridruži obeležavanju stogodišnjice zatvaranja logora u Nađmeđeru. Tom prilikom namjeravamo uz saglasnost Slovačke Republike i saglasnost grada Veľký Meder, da postavimo spomen ploču dimenzija 70x50 cm, sa uklesanim imenima 42 stradala Veličanina i time pokažemo da Veličani svoje pretke pamte, poštuju i njihovu hrabrost i požrtvovanje i danas slave. 

Identičnu kamenu spomen ploču naša NVO će istog dana postaviti i u Velici, uz prigodan program sjećanja na žrtve logora u Nađmeđeru.

Veoma zahvalni Slovačkoj državi za to što se s poštovanjem odnosi prema groblju srpskih i crnogorskih vojnika, nadamo se da ćete razumjeti našu želju i omogućiti da se i mi Veličani na ovaj skroman način odužimo našim hrabrim precima.

U očekivanju pozitivnog odgovora, još jednom zahvaljujemo i srdačno pozdravljamo, uz iskreni poziv da posjetite našu Veliku.

 

Velika, 21.02.2018.g.

NVO Klub Velika,