ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА - ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ  

12. септембар 2017. године  

 

 

АУТОРСКО ВЕЧЕ У МАНАСТИРУ ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ

 
 
"АУТОРСКО ВЕЧЕ"
Аутор: ТОДОР ЖИВАЉЕВИЋ ВЕЛИЧКИ
 

У организацији Епархије будимљанско-никшићке и Величке библиотеке у манастиру Ђурђеви Ступови у Беранама одржано је ауторско вече књижевника и сликара Тодора Живаљевића Величког. На почетку програма, обрати се епископ Епархије будимљанско-никшићке Јоаникије рекавши да су ријетки људи попут Живаљевића који могу да досегну високе домете у различитим областима као што су књижевност, сликарство и учење младих генерација. Он је казао да Живаљевић завређује посебно признање јер је кроз писану ријеч дочарао величку трагедију која се збила током Другог свјетског рата.
 
- Велика траума, односно трагедија, може се разумјети ако се нађе права ријеч да све то опише. Тодор је томе, кроз своје стваралашто, дао велики допринос и ја му то од срца благословим. Он је, уједно, доказао да је врстан професор и талентован писац и сликар, о чему свједоче његова дјела - казао је владика Јоаникије.

У уводном излагању, медијатор вечери, новинар Гојко Кнежевић, нагласио је да је Живаљевићево књижевно стваралаштво, које се састоји од петнаестак књига прозе и поезије, добрим дијелом везано за његова два завичаја, односно за Метохију и село Велику, смјештену у југоисточном дијелу Црне Горе, на обронцима планине Чакор. Он је казао да је Живаљевић у својим дјелима подсјећа на несреће, добро и зло са којима су се суочавали ови простори. Нагласио је да се Живаљевић показао, не само као добар професор, писац и умјетник, него и као борац за очување ћирилице, наше духовности и традиционалних вриједности. Читајући његову богату биографију, Кнежевић је подсјетио на Живаљевићева, нуспјела дјела, наводећи да је Црњански, поред завичаја, остао његова вјечита инспирација.
 
- Тодор је служио завичају, ученицима, литератури и српском језику и зато му одајемо неизмјерну захвалност - казао је Кнежевић. Читајући одломке из својих књига, Живаљевић се посебно осврнуо на роман "Прича о Симони" и поему "Молитва за род мој велички".
 
- Поему "Молитва за род мој велички" сам написао по наговору мог великог пријатеља Ратка Делетића, који ми је казао да ћу бити пјесник једино ако напишем књигу о својој Велици. А о величком покољу се дуго ћутало. Тај стравични догађај су, између осталих, прећуткивали и истроричари. Све то је заинтригирало јунакињу "Приче о Симони", која је, у потрази за истином, увидјела колико је немоћна пред бићем зла - казао је Живаљевић. Он је, уједно, говорио о свом школовању, годинама проведеним са дневником и потреби да пише и слика.
 
- Чини ми се да сам више писац него сликар. Сликарство ми дође као нека врста отрежњења, као налажење себе послије напорног и дугог литерарног рада - навео је је Живаљевић. Током програма, свој суд о уметничком стваралаштву Тодор Живаљевић Величког добио је дипломирани правник и члан редакције листа "Свевиђе" Дамјан Ћулафић, истичући да се ради о ствараоцу кога жал за прошлим прати и у поезији и прози.
 
- У поезији је Велики  себе тражио. Његов стих је, углавном, ако не и у цијелости његовог поетског стваралаштва слободан. А, таква опредељење је у поезији најзахтјевније, јер ритмика и мелодија неримовање пјесме постоје, премда су скривене, па таква пјесма иште суптилнијег читаоца. Од тог слободног стиха, Велики је, већ смо сведоци, дошли до стиха религијске, литургијске провинијенције, дошло је и опредијелио се за молитву - казао је Ћулафић.

Нагласио је да се Живаљевић на прави начин остварио и и као прозни писац.
 
- Велички у креирању сижеа романа, прича, есеја или какве другие форме, у креирању концепције дјела и његове естетике, не избјегава иновације. Мисао му је увијек на високим ступњевима, језик романескан, али најчешће високо интелектуалан, концепција захтјевана. Ријеч, пише када има шта да каже. А у прози је изрекао небројено много бритких критичких сентенција - закључио је Ћулафић.
 
Извор: "ДАН" 15.09.2017 >>>

 

Видео-запис можете погледати:

 

 

ФОРМИРАЊЕМ "НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ" ИСПУНИЛИ СУ СЕ СВИ УСЛОВИ ДА АУТОРИ ИЗ ВЕЛИКЕ ЗАПОЧНУ ПРОМОЦИЈЕ СВИЈИХ ДЈЕЛА УПРАВО ИЗ СВОЈЕ ВЕЛИКЕ

ПОЗИВАМО И СВЕ АУТОРЕ ИЗ И МУРИНСКОГ ДИЈЕЛА ГОРЊЕГ ПОЛИМЉА, ДА У ПЛAНИРАНИМ ПРОМОЦИЈАМA НАЂУ ВРИЈЕМЕ И ЗА ПРОМОЦИЈУ У ВЕЛИЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ.