ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

ИНИЦИЈАТИВА ЗА УТВРЂИВАЊЕ ИСТИНЕ 

26. април 2017. године  

 

 

БЛАГОСЛОВ ЗА ИСТИНУ О ЗЛОЧИНУ У ВЕЛИЦИ


 

Његова Светост Патријарх Српски господин Иринеј примио је, 26. априла 2017. у Београду, делегацију Клуба Велика, која је Његовој Светости још једном пренијела најтоплију захвалност свих житеља напаћеног али и поносног села под сњеговитим Чакором за благодарност исказану доласком у Велику и мудром бесједом на Сабору поводом обиљежавања 70 година од геноцида.

Пријему је присуствовао преосвећени Владика будимљанско-никшићки Јоаникије, чијом је благонаклоношћу и остварена прва посјета Величана Патријарху српском.

Дајући благослов да се "започети рад заврши што прије и споменом сваке жртве 28. јула и утврђивање истине о том злочину", Патријарх Иринеј се, у присном разговору, интересовао и о становништву и данашњем животу у Велици, о чему су га представници Клуба подробније информисали. 

- Познато ми је да сте у Велици вјековима страдали, баш као и сав српски народ, чије жртве најбоље објашњава говор Владике Николаја Велимировића на Видовдан 1916. године у Лондону, када је рекао да су „Срби пет векова костима својим бранили Европу... и то време Срба је било колико и вас Енглеза, а данас их је десет пута мање“. Ту цену сте и ви у Велици платили, вековима одолевајући моћним мрачним силама, али сте успели да опстанете. То могу само велики страдалници као што су били и ваши преци и нека вам то служи на част и понос. Радује ме што сте у Велици вратили веру. То је прави пут. Јер, ко нема вере у Бога, онда је изгубљен и свим путевима може залутати - поручио је Патријарх Иринеј, у нади "да ће, као и свему, доћи крај и страдању српског народа“.

Патријарх Иринеј је исказао и дивљење масовношћу Сабора 28. јула 2014. године, којим су Величани исказали пијетет према жртвама и, како је рекао, на достојанствен начин подсјетили на тај стравичан нацистички злочин 1944. над недужним и немоћним житељима Велике.

Захваливши се Његовој Светости на указаној части срдачним пријемом, генерални секретар Клуба Велика Гојко Кнежевић је подсјетио да је у историји Велика најмање шест пута до темеља паљена, а становништво десетковано, али су најболнију рану нацисти нанијели на Дан Светих Кирика и Јулите 1944.

- Тог кобног дана они су Велику у црно завили, а тај злочин, један од најмонструознијих у Југославији, послијератна власт је све до осамдесетих година прећуткивала и сузбијала сваки покушај да се о невиним жртвама прозбори. Ни данас, чини се, није бољи однос према величким страдалницима, на шта указује чињеница да надлежни још нијесу одговорили на Иницијативу за утврђивање истине о злочину 28. јула 1944. у Велици, коју су прије три године поднијели потомци жртава геноцида и Невладино удружење Клуб Велика.

Представљајући Удружење, Кнежевић је подсјетио да је оно основано из потребе да се расељени велики кадровски потенцијал Велике окупи у жељи да помогне одавно запуштеном Завичају, којем пријети нестанак са мапе насељених мјеста.

- За пет година постојања Клуб је покренуо значајне активности на плану оживљавања Велике: формирање Коопреативе, оснивање Величке библиотеке, проглашење заштићеног природног добра "Парка природе Чакор", покретање традиционалне туристичко - спортске манифестације "Чакорске игре" и тд., али и на расвјетљавању важних догађаја из прошлости. Поред осталог, Стручни тим је започео рад на коначном утврђивању списка жртава геноцида у Велици, па користим прилику да од Ваше Светости затражим благослов да наставимо тај свети посао - нагласио је Кнежевић.

Захваљујући се на срдачном пријему, проф. др Ранко Симоновић је, као подпредсједник Одбора, Његовој Светости уручио скорман дар Клуба: Зборник обиљежавања 70 година од геноцида у Велици, Монографију „Велика и Новшиће“ проф. др Марка Кнежевића и Престони крст у дуборезу.

У првој Величкој делегацији су поред Гојка Кнежевића и професора др. Ранка Симоновића били и Драгутин Живаљевић, Миодраг Брковић, Војо Стешевић,  Љубиша Пауновић и аутор дубореза Милун Томовић.

 

   

ПРВА ПОСЈЕТА ВЕЛИЧАНА ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ