ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

ИНИЦИЈАТИВА ЗА УТВРЂИВАЊЕ ИСТИНЕ 

03. јун 2016. године  

 

 

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ "КЛУБА ВЕЛИКА" И "МУЗЕЈА ЖРТАВА ГЕНОЦИДА"

 

 

Протокол о сарадњи Музеја жртава геноцида и НВО Клуб Велика  потписали су, 3. јуна 2016. године у Београду, директор Музеја др Вељко Ђурић Мишина и генерални секретар Клуба Гојко Кнежевић.

Подсјећамо да Клуб Велика од Владе Црне Горе и општине Плав још није добио одговоре на иницијативе, које су прије годину дана предате.

 

ИНИЦИЈАТИВА ПРЕДАТА ВЛАДИ ЦРНЕ ГОРЕ (24. ЈУЛА 2015):

     

1. Да Влада Црне Горе формира државну комисију, у којој би били и квалификовани Величани, са задатком:

- да се утврди тачан број погинулих у геноциду, са основним личним подацима жртава;

- да се утврди које су све војне јединице починиле овај злочин, као и њихов командни кадар и састав, са личним подацима свих њихових припадника у периоду геноцида у Велици;

- да се расвијетли мотив тог злочина, који се по монструозности и сразмјерно броју становника сматра једним од најтежих на просторима Југославије.

2. Да Влада Црне Горе, у сарадњи са потомцима, подигне достојан споменик/меморијални центар жртвама геноцида у Велици.

 

 

ИНИЦИЈАТИВА ПРЕДАТА ОПШТИНИ ПЛАВ (27. ЈУЛА 2015):

     

1. Да се 28. јул прогласи за "ДАН СЈЕЋАЊАН НА ЖРТВЕ ЗЛОЧИНА У ВЕЛИЦИ".

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ: Будући да је од укупног броја 814 страдалих становника садашњих општина Плав и Гусиње у Другом свјетском рату, само у Величком покољу убијено двије трећине нејачи нашег села, захтијевамо да матична општина Плав 28. јул прогласи за Дан сјећања на жртве геноцида у Велици.

 

 

Ћутање Владе и локалне самоуправе на иницијативу Клуба за утврђивање пуне истине о злочину у Велици, једном од најстравичнијих на простору Југославије, упућују нас да се обратимо међународним институцијама и  организацијама које се баве борбом против злочина у свијету и заштитом људских права, па и права потомака на истину и достојанствено сјећање на жтрве.

Сарадњом са Музејом жртава геноцида, Клуб Велика је започео активности на упознавању међународне јавности и организација о злочинима у Велици 28. јула 1944.

Протоколом, који је закључен на иницијативу Клуба Велика  предвиђене су разне заједничке активности, а посебно је драгоцјена спремност Музеја да пружи стручну помоћ у истраживању геноцида у Велици, као и да са Клубом сарађује у реализовању пројеката и појединачних иницијатива у тој области. 

 


      ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ