ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

ИНИЦИЈАТИВА ЗА УТВРЂИВАЊЕ ИСТИНЕ 

28. јул 2015. године  

 

 

ПРЕДАТА НИЦИЈАТИВА ОПШТИНИ ПЛАВ

 

Иницијатива да се 28. јул - прогласи у Општини Плав за ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ЗЛОЧИНА У ВЕЛИЦИ, коју су покренули потомци жртава и НВО "Клуб Велика" у новембру 2014. године, предата је 28. јула 2015. године - Општини Плав и свим представницима одборничких група у Плавском парламенту.

Иницијативу је путем величког сјата www.velika.me, подржао велики број грађана Црне Горе и дијаспоре. Посебан значај овој Иницијативи је дат кроз подршку од стране других невладине организације из Црне Горе и региона, и једног броја међународних организација које се баве истраживањeм ратних злочина и геноцида и његовањем сјећања на жртве нацистичког терора, као и завичајног Удружења Величана на Црногорском Приморју 

Наглашавамо да се овом Иницијативом одаје почаст жртвама, уз истицање да такви злочини никада не смију нигдје и никоме да се понове, али ни да се поричу, релативизују и погрешно тумаче.

 

 


 

 

 

ОД ОПШТИНЕ ПЛАВ СМО ТРАЖИЛИ:


1. Будући да је од укупног броја 814 страдалих становника садашњих општина Плав и Гусиње у Другом свјетском рату, само у Величком покољу убијено двије трећине нејачи нашег села, захтијевамо да матична општина Плав 28. јул прогласи за Дан сјећања на жртве геноцида у Велици.