ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

ИНИЦИЈАТИВА ЗА УТВРЂИВАЊЕ ИСТИНЕ 

24. јул 2015. године  

 

 

ПРЕДАТА НИЦИЈАТИВА ВЛАДИ ЦРНЕ ГОРЕ

 

Иницијатива за утврђивање истине о злочину у Велици 28. јула 1944. године, коју су покренули потомци жртава и НВО "Клуб Велика" у новембру 2014. године, предата је 24. јула 2015. године - Влади Црне Горе.

У име НВО "Клуба Велика" и потомака жртава, Иницијативу је предала група величких студената из Подгорице, коју је предводио Филип Вучетић, студент четврте године историје.

Иницијативу је путем величког сјата www.velika.me, подржао велики број грађана Црне Горе и дијаспоре. Посебан значај овој Иницијативи је дат кроз подршку од стране других невладине организације из Црне Горе и региона, и једног броја међународних организација које се баве истраживањeм ратних злочина и геноцида и његовањем сјећања на жртве нацистичког терора, као и завичајног Удружења Величана на Црногорском Приморју 

Наглашавамо да се овом Иницијативом одаје почаст жртвама, уз истицање да такви злочини никада не смију нигдје и никоме да се понове, али ни да се поричу, релативизују и погрешно тумаче.

 

 


 

   

 

ОД ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ СМО ТРАЖИЛИ:

 

1. Да Влада Црне Горе формира државну комисију, у којој би били и квалификовани Величани, са задатком:

- да се утврди тачан број погинулих у геноциду, са основним личним подацима жртава;

- да се утврди које су све војне јединице починиле овај злочин, као и њихов командни кадар и састав, са личним подацима свих њихових припадника у периоду геноцида у Велици;

- да се расвијетли мотив тог злочина, који се по монструозности и сразмјерно броју становника сматра једним од најтежих на просторима Југославије.

2. Да Влада Црне Горе, у сарадњи са потомцима, подигне достојан споменик/меморијални центар жртвама геноцида у Велици.