ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

ИНИЦИЈАТИВА ЗА УТВРЂИВАЊЕ ИСТИНЕ 

11. новембар 2014. године  

 

 

ПЕТИЦИЈА ЗА УТВРЂИВАЊЕ ИСТИНЕ О ГЕНОЦИДУ У ВЕЛИЦИ 28. 07. 1944. Г.

ПОЗИВАМО СВЕ ГРАЂАНЕ ЦРНЕ ГОРЕ И НАШУ ДИЈАСПОРУ ДА ПОДРЖЕ ИНИЦИЈАТИВУ ВЕЛИЧАНА ЗА УТВРЂИВАЊЕ ИСТИНЕ О ГЕНОЦИДУ У ВЕЛИЦИ 28. ЈУЛА 1944. ГОДИНЕ

 

 

ПОДРЖАВАМ ИНИЦИЈАТИВУ "КЛУБА ВЕЛИКА" И ПОТОМАКА ЖРТАВА

ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПУНЕ ИСТИНЕ О ГЕНОЦИДУ У ВЕЛИЦИ 28. ЈУЛА 1944. Г.


Будући да нацистички геноцид у Велици 28. јула 1944. године превазилази локалне оквире и опомиње, захтијевамо:

1. Да Влада Црне Горе формира државну комисију, у којој би били и квалификовани Величани, са задатком:

- да се утврди тачан број погинулих у геноциду, са основним личним подацима жртава;

- да се утврди које су све војне јединице починиле овај злочин, као и њихов командни кадар и састав, са личним подацима свих њихових припадника у периоду геноцида у Велици;

- да се расвијетли мотив тог злочина, који се по монструозности и сразмјерно броју становника сматра једним од најтежих на просторима Југославије.

2. Да Влада Црне Горе, у сарадњи са потомцима, подигне достојан споменик/меморијални центар жртвама геноцида у Велици.

3. Позивамо Исламску заједницу у Црној Гори да се јасно и недвосмислено огради од геноцида и осуди злочин против човјечности, који су Бошњаци/муслимани у саставу јединица нацистичке Њемачке починили над цивилним величким православним становништвом.

4. Будући да је од укупног броја 814 страдалих становника садашњих општина Плав и Гусиње у Другом свјетском рату, само у Величком покољу убијено двије трећине нејачи нашег села, захтијевамо да матична општина Плав 28. јул прогласи за Дан сјећања на жртве геноцида у Велици.

 

ПЕТИЦИЈА ЈЕ ЗАВРШЕНА

 

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

    Поводом текста „ПОСТОЈИ ЛИ „МОЈ“ ИЛИ „ТВОЈ“ ЗЛОЧИН?“ аутора Шерба Растодера у дневном листу „Вијести“ од 5. новембра 2014. године, удружење Величана из читавог свијета - НВО „Клуб Велика“ и потомци и сродници жртава геноцида у Велици, тражимо да се Шешбо Растодер јавно извини Величанима због промоције неистина и говора мржње увијеног у „научничко“ цитирање теоретичара, а фалсификовање чињеница.

  Због овог и оваквих учесталих омаловажавања, али и због злонамјерноф пласирања кривотворених информација и нагађања о броју жртава, захтијевамо да се коначно открије пуна истина о овом геноцидном злочину, који према међународном, а и сваком другом праву никада не застаријева.

  Супротстављајући се сваком минимизирању жртава Покоља у Велици и вријеђању осјећања свих Величана, подсјећамо да је, зарад братства и јединства, пет деценија након Другог свјетског рата, сваки глас који је указивао на овај геноцид био насилно ућуткан. То што истина о овом злочину геноцида није утврђена толико дуго времена, оставља простор да се Растодер и слични њему под маском академских титула ругају жртвама и провоцирају њихове потомке.

  Величане више нико неће спријечити да достојанствено одају пошту својим невиним жртвама и учинићемо све да се нацистички геноцид у Велици до краја расвијетли. У тој намјери, покрећемо Иницијативу, коју ће „Клуб Велика“ предати надлежним органима у Црној Гори и општини Плав.

  Позивамо све грађане Црне Горе и нашу дијаспору, да подршком овој Иницијативи преко нашег сајта www.velika.me помогнету седамесетогодишњој борби становника овог Црногорског села, да се расвијетли овај злочин, а да жртве коначно почивају у миру.