ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА - ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ / ЧАКОРСКЕ ИГРЕ 

28. јул 2018. године  

 

 

 ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА - МОНОДРАМА  "МУДРИ И ЈУНАЧКИ ВОЈВОДА ЈАНКО КАТИЋ"

28. јул 2018. у 20 часова у ДОМУ КУЛТУРЕ У ВЕЛИЦИ

 

У склопу Чакорских игара, београдска фирма ИНФОРМАТИКА а.д., Величка библиотека и Клуб Велика, организовале су позоришну представу - монодраму  "Мудри и јуначки војвода Јанко Катић" у извођењу Александра Саше Дуњића. Гост представе је био Милун Томовић - Гуслар

 

 

 

АЛЕКСАНДАР ДУЊИЋ - глумац

 

Рођен у Београду 1967. Завршио Академију драмских уметности у Новом Саду, у класи професора Бранка Плеше.

Стални члан Позоришта Теразије. У протеклих 20 година, играо у неким од најзначајнијих представа матичног позоришта: "Алан Форд", "Бриљантин", "Јубилеј", "Цигани лете на небо", "Гоље", итд.

У неколико најпопуларнијих серија - "Срећни људи", "Породично благо", "Стижу долари", "Бела лађа" ,  остварио запажене улогее: доктора Попца, Кокана Продановића, зета Богосава, Ћирка ...

 

Монодрама "Мудри и јуначки војвода Јанко Катић" је кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка.

Такође, ова монодрама је и поуздан историјски подсетник јер ју је написао врсни познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић, а лик Јанка Катића убедљиво тумачи глумац Александр Дунић у аутентичном костиму српских војвода који је израдио костимограф Борис Чакширанин.

 

Јанко Катић, образован за оно доба, говорио је добро турски и немачки језик, био је званични преводилац Карађорђу и један од његових највернијих сарадника и следбеника - све до преране погибије уочи Боја на Мишару 1806.

Ова представа подстсетиће гледаоце на славне јунаке наше прошлости када су реч, част, праведност, племенитост и хуманост биле најузвишеније вредности српског народа.

Културно-просветна заједница Србије, која више од пола века чува и негује културну баштину и традицију српског народа, препоручује ову представу као занимљив, приступачан и едукативаи програм намењен ученицима основних и средњих школа, тако и старијој публици.

Монодрама се успешно изводи већ седам година и играна је у образовним установама и домовима културе, тврђавама, црквеним портама, историјским местима у Београду и широм Србије, као и у иностранству. До сада је изведена 800 пута.