ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

ЧАКОРСКЕ ИГРЕ 

29/30. јул 2017. године  

 

 

ЧАКОРСКЕ ИГРЕ 2017.

 

 

У Велици код Новшћиког моста у организацији "Клуба Велика", 29. и 30. јула, одржана је Друга регионална међусеоска олимпијада "ЧАКОРСКЕ ИГРЕ" - Велика 2017.

За учествовање на ЧАКОРСКИМ ИГРАМА пријавиле су се репрезентације села: Пепиће, Мурина, Горња Ржаница, Новшићe и Велика.

Обраћање Гојкa Кнежевићa, генералног секретара НВО Клуб Велика:

Драги такмичари, поштовани пријатељи,

Добродошли на Другу регионалну сеоску олимпијаду „Чакорске игре“, која је израсла на искуству традиционалних „Скокова за незаборав“, које је овдје на Новшићком мосту започела и деценију приређивала невладина организација „Лим“, а Удружење „Клуб Велика“ преузело са амбицијом да манифестацију унапређујемо и развијамо на цијелом простору одавде до Чакора.

 

У остваривању наших великих планова озбиљно идемо, за наше прилике, крупним корацима. Као што се многи од вас сјећате: лањског љета смо обећали уређене терене и ево - одржали смо ријеч. И не само то. Овај објекат, који видите, за врло кратко вријеме смо изградили у склопу амбициозних планова не само за „Чакорске игре“, него и стварање камп-центра, као нуклеуса туристичког развоја нашег краја, који би могао значајно да допринесе заустављању исељавања, па и оживљавању Велике и околних села.

Кућа „Чакорских игара“ и терени дјело су, највећим дијелом, ентузијазма активиста Клуба и подршке донатора, којима се и овом приликом неизмјерно захваљујемо, а имена свих објавићемо након ове манифестације, да сад не бих набрајао и некога заборавио.


 

Драги пријатељи, 

ову Кућу „Чакорских игара“, коју још нијесмо крстили, а која би требало да постане центар окупљања, Клуб Велика дарује Величанима поводом својих пет година рада, праћеног невјерицом и подсмјехом многих, али нас то, па ни отворена опструкција нијесу поколебали у плановима за оживљавање Завичаја.

У дугорочном Програму рада дефинисани су основни правци опоравка и развоја овог подручја. Као главне потенцијале развоја, Клуб је означио специфичну туристичку понуду и пољопривреду.

Најважнији корак у остваривању наших програмских циљева је проглашење Заштићеног природног добра, којe би обухватило око сто квадратних километара на простору општина Плав, Беране и Андријевица, од којих имамо, засад вербалну, подршку иницијативи за израду Студије „Парка природе Чакор“.

Други стратешки потез Клуба је оснивање Велике кооперативе, у намјери да удружимо домаћине овога краја у производњи и заједничком наступу на тржишту, али у томе нијесмо одмакли, понајвише због инертности млађих пољопривредника.  Пионирски корак је ова промотивно-продајна изложба хране и рукотворина.

Поред ових кључних пројеката, дозволите да укратко подсјетим и на друге наше активности:

- Организовали смо прву међународну спелеолошку експедицију на простору Чакора и Мокре планине. Истраживачи су се врло заинтересовали за ово подручје и, као што су и најавили, недавно су се повратили да наставе испитивање Тојине и још неких пећина.

- Уз помоћ донатора, ђацима Подручног одјељења у Велици од 2012. године поклонили смо више од 20 школских рачунара. У првој акцији рачунаре смо обезбиједили за свих 14 ђака у четири разреда, а наредних година за сваког новог првака, тако да је ово једина школа у Црној Гори у којој сваки ђак има рачунар. 

- Симболичним пакетима за новорођенчад дарујемо и родитеље свих беба у селу, а у сарадњи са донаторима, помажемо и у опремању амбуланте у Велици. 

- Поносимо се и оснивањем прве библиотеке у Велици. За три године прикупљено је више од 8.000 књига, које су даровали појединци, издавачи и институције, све до Црногорске академије наука и Матице српске у Новом Саду. Намјерни смо били да оне зидине старе школе реконструишемо за  Библиотеку и Завичајни етно-историјски музеј са спомен собом величких жртава, али то неки Величани не сматрају значајним и имају неке друге планове.

- Будући да је један од кључних проблема Велике слаба комунална инфраструктура, Клуб иницира код надлежних рјешавање приоритетних проблема. Недавно смо са локалном самоуправом Плава и Војском Црне Горе покренули иницијативу за регулацију тока Лима овдје изнад Новшићког моста, који може бити угрожен већ од првих јесењих поплава, а имамо обећање и за реконструкцију макадамског пута у Новшићу и кроз заселак Лешћари.

На све ово, поштовани учесници манифестације, нијесам подсјетио ради хвалисања Клуба Велика, него у жељи да код свих Величана пробудимо интересовање за помоћ Завичају, а свако може допринијети - неко крампом и лопатом, а неко стручним знањем и оловком. Свака помоћ је драгоцјена и од нас из Клуба једнако цијењена - само ако је искрена. Ми не вучемо никога за рукаве, него предност дајемо самоиницијативи. Јер, Велика је наша велика заједничка обавеза.

Зарад тог заједничког, општег добра, све вас поздрављам у име Удружења „Клуб Велика“ уз молбу такмичарима да се крајње спортски надмећу и понашају, јер овдје нема, у правом значењу, побједника и побијеђених. Сви смо побједници ако се ова два дана људски дружимо и пријатељство наставимо.

У то име, а у жељи да организацију манифестације и Клуба Велика преузмете ви млади, позивам господина Фуада Фератовића, директора Дирекције за инвестиције плавске општине, који је пуно помогао у стварању овог спортског цнетра, да озваничи почетак „Чакорских игара“.

Фуад Фератовић, директор Дирекције за инвестиције плавске општине,  порогласио је почетак Друге регионалне међусеоске олимпијаде „Чакорске игаре 2017“.

 

 

"ЧАКОРСКЕ ИГРЕ 2017" отвориле су ревијалном утакмицом одбојкашице из  Берана

Почетни ударац којим је озваничен почетак турнира у "ФУДБАЛУ НА ПИЈЕСКУ", извео је Жељко Кнежевић

 

 

На више него атрактивном турниру, на првом терену за фудбла и одбојку на пијеску у Црној Гори, сеоске екипе су се рангирале следећим редом:

1. Горња Ржаница, 2. Мурина, 3. Пепиће.

У дисциплини "КАМЕНА СА РАМЕНА" учествовала су по два такмичара из сваке репрезентације. Бодовали су се у збиру најбољи резултати оба такмичара.

Резултати: 1. Горња Ржаница, 2. Пепиће, 3. Новшиће.

 

 

У дисциплини "СКОК У ДАЉ ИЗ МЈЕСТА" учествовала су по два такмичара из сваке репрезентације. Бодовали су се у збиру најбољи резултати оба такмичара.

Резултати: 1. Мурина,  2. Горња Ржаница, 3. Пепиће.

У новој дисциплини "ТРКА У ЏАКОВИМА" за дјецу од 8 до 12 година чествовао је по један такмичар из сваке репрезентације.


Резултати: 1. Горња Ржаница., 2. Пепиће., 3. Новшиће 

 

 

У дисциплини "ПОВЛАЧЕЊЕ КОНОПОМ" учествовало је по пет такмичара из сваке репрезентације. Ова дисциплина је турнирског карактера и играло се на испадање.

Резултати:

1. Новшиће, 2. Горња Ржаница, 3. Велика.

"ТРАДИЦИОНАЛНИ СКОКОВИ СА НОВШИЋКОГ МОСТА" одржавају се као засебна спортска дисциплина ван екипног такмичења. И ове године су привукли поебну пажњу. Награде су освојили:

Мушкараци:

1. Самир Шарововић, 2. Игор Гојковић, 3. Марко Бакић.

Жене:

1. Вукотић Данијела., 2. Дракуловић Тамара, 3. Дракуловић Иконија

 

 

Дисциплина "ПЛИВАЈ И ПЕЊИ СЕ" одржана је по систему штафете. Учествовала су по два такмичара из сваке репрезентације а бодовало се вријеме од када први такмичар скочи у воду до када други таккмичар додирне мост.

Резултати: 1. Пепиће, 2. Новшиће, 3. Горња Ржаница.

У дисциплини "ГУРАЊЕ СА ГРЕДЕ" у чествовао је по један такмичар из сваке репрезентације. Ова дисциплина је турнирског карактера и играло се на испадање.

Резултати: 1. Горња Ржаница, 2. Новшиће, 3. Велика.

 

 

У трци шлауфима - "ШЛАУФИЈАДА" учествовао је по  један такмичар из сваке репрезентације. Бодовало се редослед проласка кроз циљ.

Резултати: 1. Мурина, 2. Пепиће, 3. Горња Ржаница.

Спонзорска дисциплина "ПИВО НА ЕХ" је на овогодишњим играма изазвала је велико интересовање и громогласно навијање публике. Бодовало се вријеме од када такмичар додирне пуну чашу пива на столу, па док је испијену врати на сто.

Резултати: 1. Пепиће., 2. Горња Ржаница, 3. Велика.

 

 

 У склопу II међусеоске олимпијаде - "ЧАКОРСКЕ ИГРЕ 2017" одржана је промотивна планинска бициклистичка трка: "ПАРК ПРИРОДЕ ЧАКОР 2017.

Трка "ПАРК ПРИРОДЕ ЧАКОР" од наредне године биће засебна  дисциплина у оквиру ЧКОРСКИХ ИГАРА.  

Војска Црне Горе, је и ове године приредила најпријатније изненађење, частивши "ВОЈНИЧКИМ ПАСУЉОМ" свем посјетиоце ЧАКОРСКИХ ИГАРА.  

 

 

У склопу манифестације уприличена је и продајна изложба домаћих пољопривредних производа породица Сена Вучетића и Гојка Шишкића рукотворина Милуна Томовића. Посјетиоци си могли да пробају и специјалитете са роштиља и освјеже се сладоледима, сокови,а и пивом.

Побједничка репрезентација "Чакорских игара 2017", Горња Ржаница освојила је печено јагње, сто лименки Никшићког пива и плакету - пехар специјално дизајнирану за Чакорске игре.

 

 

Фирма С & Л ЈОКИЋ, власника Величанина Бојана Јокића из Београда, од ове године скупцјеним ручним сатом награђује капитена најбоље - побједничке репезентације.

Проглашавајући завршетак Чакорских игара 2017. Миодраг Брковић се у име Клуба Велика захвалио свим учесницима и посјетиоцима уз позив да се наредне године видимо на истом мјесту у још већем броју.

 

Захваљујемо свим донаторима и појединцима који су радом и донацијама помогли да Чакорске игре буду добро организоване. Списк свих који су помогли објавићемо ускоро.