ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

ЧАКОРСКЕ ИГРЕ 

01. јул 2017. године  

 

 

СПОРТСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ И ПРАВИЛА НА ЧАКОРСКИМ ИГРАМА 29/30. ЈУЛ 2017. ГОДИНЕ

 

1. ЧАКОРСКЕ ИГРЕ одржавају се сваке године у сталном термину  29 и 30. јула.

2. ЧАКОРСКЕ ИГРЕ су међусеоско (тимско) надметање у спортским дисциплинама, што подразумијева да могу учествовати искључиво тимови - репрезентације села.  Назив тима - репретентације ће се звати по селу из кога су такмичари.

3. Меморијални скокови са Новшићког моста "СКОКОВИ ЗА НЕЗАБОРАВ“ - дисциплина која има традицију од 2003. године, изузима се из екипног такмичења и одржава се у појединачној конкуренцији.

4. Правила на ЧАКОРСКИМ ИГРАМА подразумијевају да у свим дисциплинама учествују репрезентације села. Свака дисциплина доноси репрезентацији одређени број бодова у зависности од постигнутог резултата. Простим збиром бодова из сваке дисциплине, формира се коначан резултат и редослед репрезентација. Репрезентација која освоји највише бодова проглашава се за побједника ЧАКОРСКИХ ИГАРА. Проглашење ће се обавити другог дана (30 јула), по окончању свих такмичарских дисциплина, када ће се спортска бакља, прдати организаторима турнира у малом фудбалу на Мурини.

5. У склопу ЧАКОРСКИХ ИГАРА 2017. посјетиоци ће моћи да пробају познату чакорску јагњетину уз хладно Никшићко пиво.

6. У организацију ЧАКОРСКИХ ИГАРА биће укључена и "Велика Кооператива", која ће омогућити посјетиоцима да на продајним мјестима - тезгама да купе неке од домаћих производа (сир, скоруп, јардум, мед...)

7. Планиране спортске дисциплине на ЧАКОРСКИМ ИГРАМА 2017 су:

 

 
СПОТРТСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ ЗА ПОЈЕДИНАЧНО ТАКМИЧЕЊЕ

 

МЕМОРИЈАЛНИ СКОКОВИ

Појединачно такмичење у скоковима са Новшићког моста. Дицсиплина се одвија у два круга. Такмичар са највећим оцјенама у оба круга осваја прво мјесто. Скакаче оцјењује трочлани Стручни жири.

 


 

РЕВИЈАЛНА ТРКА "ПАРК ПРИРОДЕ ЧАКОР"


 

Ове 2017 године одржаће се прва бициклистичка промотивна трка "ПАРК ПРИРОДЕ ЧАКОР" од Чакора до катуна у Мокри и назад.

ПРОЈЕКАТ ПОДРЖАН ОД ФОНДА ЗА АКТИВНО ГАРАЂАНСТВО

 

  

 
СПОТРТСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ ЗА ЕКИПНО ТАКМИЧЕЊЕ (Репрезентације села)

 

1. ФУДБАЛ НА ПИЈЕСКУ ..... 5 ТАКМИЧАРА

Фудбал на пијеску је турнирског типа, и игра се на испадање. Жријеб ће се обавити непосредно прије почетка прве утакмице.

Сваку екипу на терену чине четири играча и голман. Свака екипа има неограничен број измена. Аут се изводи руком или ногом, док се гол-аут изводи само руком.

 


Утакмица се игра три пута по дванаест минута. Ако је на крају утамице резултат неријешен, играју се продужеци од три минута, а ако и послије тога нема победника, изводе се пенали, с тим да се, за разлику од фудбала, пуцају док први играч не промаши, а други у истој серији постигне гол.

 

2. ПЛИВАЈ И ПЕЊИ СЕ ..... 2 ТАКМИЧАРА


 

У дисциплини ПЛИВАЈ И ПЕЊИ СЕ учествују по два такмичара из сваке екипе. Такмичари (појединачно) стартују са обалe Лима, пливају до конопа који виси са моста, пењу се уз коноп и када руком додирну мост - креће следећи такмичар из истог тима. Вријеме се мјери од када први такмичар скочи у воду до када други такмичар додирне руком мост.

 

 3. НАВЛАЧЕЊЕ КОНОПОМ  ..... 5 - 7 ТАКМИЧАРА

У дисциплини НАВЛАЧЕЊЕ КОНОПОМ учествују тимови са по 5 - 7 такмичара. Игра је турнирског типа, и игра се на испадање. Жријеб ће се обавити непосредно прије почетка првог навлачења.

 


 

4. ТРКА НА ТРАКТОРСКИМ ГУМАМА - ШЛАУФИЈАДА ..... 1 ТАКМИЧАР


 

У трци на ТРАКТОРСКИМ ГУМАМА - 200 до 300 метара од  Новшићког моста узводно ка Брезојевицама до Новшићког моста. У трци учествује по један такмичар на шлауфу из сваке екипе. Екипе стартују истовремено или у групи од 4 екипе. Побједник је екипа која предвиђену трасу пеће за најкаће вријеме.

 

 5. КАМЕНА С РАМЕНА ..... 2 ТАКМИЧАРА

У дисциплини КАМЕНА С РАМЕНА учествују по 2 такмичара из сваке екипе. Камен је тежак око 7 кг.  Бацање се обавља из мјеста. Гранична летва се може преступити по избачају. Сваки такмичар има по два покушаја, а као резултат екипе вреднује се збир најбољих избачаји оба такмичара из екипе.

 


 

6. ГУРАЊЕ СА ГРЕДЕ (мушкарци и жене) .... 1 МУШКАРАЦ И 1 ЖЕНА


 

У дисциплини ГУРАЊЕ СА ГРЕДЕ учествује по један такмичар из сваке екипе. Такмичари дођу до средеине греде, ухвате се једном руком (као код руковања) и гурају противничког такмичара са греде лијево или десно. Греда ће бити постављена преко Лима.

 

7. СКОК У ДАЉ ИЗ МЈЕСТА ..... 2 ТАКМИЧАРА

У дисциплини СКОК У ДАЉ ИЗ МЈЕСТА учествују по два такмичара из сваке екипе. Такмичари (појединачно) скачу по два пута, а бодује се најбољи збирни резултат екупе, тј. сабирју се појединачно најбољи резултати из два покушаја оба такмичара из једне екипе.

 


 

 8. ТРКА У ЏАКОВИМА ..... 1 ТАКМИЧАР (дијете 8-12 година)


 

У дисциплини ТРКА У ЏАКОВИМА учествије по један такмичар из сваке екипе. Такмичари су дјеца од 8 - 12 година старости. Стаза је дужине 50 - 100 метара и прелази се тако што такмичар држи џак у коме се налази и скакуће до циља. Број бодова зависи од редоследа којим су тачмичари дошли до циља.

 

9. СПОНЗОРСКА ДИСЦИПЛИНА - ПИВО НА ЕХ ..... 1 ТАКМИЧАР

У спонзорској дициплини - ПИВО НА ЕХ - учествује по један такмичар из сваке екипе. Бодује се вријеме за које један такмичар попије пиво. Вријеме се мјери од тренутка када се добије сигнал за старт (пиво мора бити на столу а не у руци такмичара) до тренурка када такмичар попијено пиво спусти на сто.