ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

ЧАКОРСКЕ ИГРЕ 2016 

07. фебруар 2016. године  

 

 

УСВОЈЕНА ПРАВИЛА ЗА ЧАКОРСКЕ ИГРЕ 29/30. ЈУЛ 2016. ГОДИНЕ

  

Организациoни одбор "Чакорских игара 2016" и "Клуб Велика", почели сa припремaма за организацију ЧАКОРСКИХ (љетњих) ИГАРА 2016. у Велици код Новшићког моста.

На састанку одржаном у Величкој библиотеци, донијете су одлуке:

1. ЧАКОРСКЕ (летње) ИГРЕ одржаваће се сваке године у сталном термину  29 и 30. јула.

2. ЧАКОРСКЕ ИГРЕ ће бити организоване као међусеоско (тимско) спортско надметање у спортским дисциплинама, што подразумијева да могу учествовати искључиво тимови - Репрезентације села. Представници села у Организационом одбору дужни су да формирају Репрезентације својих села. Назив тима - Репретентације ће се звати по селу из кога су такмичари.

3. Меморијални скокови са Новшићког моста "СКОКОВИ ЗА НЕЗАБОРАВ“ - дисциплина која има традицију од 2003. године, изузима се из екипног такмичења и одржаваће се и даље у појединачној конкуренцији.

4. Правила на ЧАКОРСКИМ ИГРАМА подразумијевају да у свим дисциплинама учествују Репрезентације села. Свака спортска дисциплина доноси Репрезентацији одређени број бодова у зависности од постигнутог резултата. Простим збиром бодова из сваке дисциплине, формира се коначан резултат и редослед Репрезентација. Репрезентација која освоји највише бодова проглашава се за побједника ЧАКОРСКИХ ИГАРА. Проглашење ће се обавити другог дана (30 јула), по окончању свих такмичарских дисциплина, када ће се спортска бакља, прдати организаторима турнира у малом фудбалу на Мурини.

5. У оквиру организације ЧАКОРСКИХ ИГАРА 2016. планиран је шатор - кафана, гдје ће посјетиоци моћи да пробају познату чакорску јагњетину уз хладно Никшићко пиво.

6. У организацију ЧАКОРСКИХ ИГАРА биће укључена и "Велика Кооператива", која ће омогућити посјетиоцима да на продајним мјестима - тезгама могу да купе неке од домаћих производа (сир, скоруп, јардум, мед...)

7. Планиране спортске дисциплине на ЧАКОРСКИМ ИГАРАМА 2016 су:

 

 
СПОТРТСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ ЗА ПОЈЕДИНАЧНО ТАКМИЧЕЊЕ

МЕМОРИЈАЛНИ СКОКОВИ
 

 


Појединачно такмичење у скоковима са Новшићког моста. Дицсиплина се одвија у два круга. Такмичар са највећим оцјенама у оба круга осваја прво мјесто. Скакаче оцјењује трочлани Стручни жири.

 

 

  

 
СПОТРТСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ ЗА ЕКИПНО ТАКМИЧЕЊЕ (Репрезентације села)

 

1. ФУДБАЛ НА ПИЈЕСКУ

Фудбалом на пијеску отворамо ЧАКОРСКЕ (летње) ИГРЕ 2016. и то ће бити прва  такмичарска дициплина, прије које ће се представити све екипе које учествују на играма.  Фудбал на пијеску је турнирског типа, и игра се на испадање. Жлијеб ће се обавити непосредно прије почетка прве утакмице.

 


Сваку екипу на терену чине четири играча плус голман. Свака екипа има неограничен број измена. Аут се изводи руком или ногом, док се гол-аут изводи само руком.

Утакмица се игра три пута по дванаест минута. Ако је на крају утамице резултат неријешен, играју се продужеци од три минута, а ако и послије тога нема победника, изводе се пенали, с тим да се, за разлику од фудбала, пуцају док први играч не промаши, а други у истој серији постигне гол.

2. ПЛИВАЈ И ПЕЊИ СЕ


 

У дисциплини ПЛИВАЈ И ПЕЊИ СЕ учествују по два такмичара из сваке екипе. Такмичари (појединачно) стартују са обалe Лима, пливају до конопа који виси са моста, пењу се уз коноп и када руком додирну мост - креће следећи такмичар из истог тима. Вријеме се мјери од када први такмичар скочи у воду до када други такмичар додирне руком мост.

 3. НАВЛАЧЕЊЕ КОНОПОМ 

У дисциплини НАВЛАЧЕЊЕ КОНОПОМ учествују тимови са по 10 такмичара. Игра је турнирског типа, и игра се на испадање. Жлијеб ће се обавити непосредно прије почетка првог навлачења.

 


4. ТРКА НА ТРАКТОРСКИМ ГУМАМА - ШЛАУФИЈАДА 


 

У трци на ТРАКТОРСКИМ ГУМАМА од Брезојевичког манастира или 1.000 метар од  Новшићког моста узводно до Новшићког моста. У трци учествује по један такмичар на  шлауфу из сваке екипе. Екипе стартују са временском динстанцом од по 5 минута. Побједник је екипа која предвиђену трасу пеће за најкаће вријеме.

 5. КАМЕНА С РАМЕНА 

У дисциплини КАМЕНА С РАМЕНА учествују по 2-3 такмичара из сваке екипе. Камен је тежак око 7 кг.  Бацање се обавља из залета (простор од 2 м) или из мјеста. Гранична летва се може преступити по избачају. Сваки такмичар има по три покушаја, а као резултат екипе вреднује се најбољи избачај.

 


6. ГУРАЊЕ СА ГРЕДЕ


 

У дисциплини ГУРАЊЕ СА ГРЕДЕ учествује по један такмичар из сваке екипе. Такмичари дођу до средеине греде, ухвате се једном руком (као код руковања) и гурају противничког такмичара са греде лијево или десно. Греда ће бити постављена преко Лима.

7. СКОК У ДАЉ ИЗ МЈЕСТА

У дисциплини СКОК У ДАЉ ИЗ МЈЕСТА учествују по три такмичара из сваке екипе. Такмичари (појединачно) скачу по три пута, а бодује се најбољи збирни резултат екупе, тј. сабирју се појединачно најбољи резултати из три покушаја сва три такмичара из једне екипе.

 


 

   
 

 

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР:

Предсједник:

Вучетић Предраг (+382 67 557 232)

Чланови:

Томовић Величко (+382 69 585 105)

Оташевић Бојан (+382 69 199 635)

Јашовић Лазар (+382 67 352 827)

Коматина Велимир (+382 69 219 261)

Лабан Микан

Миловић Тихомир (+382 67 379 918)

Пауновић Љубиша (+381 63 15 17 349)