ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

ИНИЦИЈАТИВА ЗА УТВРЂИВАЊЕ ИСТИНЕ 

15. децембар 2019. године  

 

 

НОВЕ ФОТОГРАФИЈЕ


Тим за утврђивање истине о геноциду 28. јула 1944. - Клуб Велика, поред фотографија представљених у Велици на изложби "Геноцид у Велици - очима нациста", дошао је у посед нових фотографија (укупно 173 фотографијe), које је снимио Ернст A. Цвилинг (Ernst A. Zwiling) - дописник Ваздухопловствa трећег Рајха (Luftwaffenkommando Südost), привремено укљученог у 7. СС Дивизију "Принц Еуген" и 21. СС Дивизију "Скендербег"

Фотографије су снимљене у периоду од 18. до 28. јулa 1944. године у операцији "Draufgänger" (Андријевичка операција) на простору од Пећи до Андријевице.

Дио фотографија нам је уступио Дмитриј Фролов - руски историчар, који нам је уступио и велики број архивске грађе, везане за геноцид у Велици.

Други дио фотографија Тим је купио у сарадњи са Дмитријем у Француском војном архиву. Новац за фотографије је обезбиједио Клуб Велика са додатним донацијама Ивана Јокића, Миодрага Брковића и Љубише Пауновића.


 

Тим Клуба Велика ће наставити сарадњу са Дмитријем Фроловим, између осталог и на објављивању Дмитријеве нове књиге "ПОД ЗНАМЕЊЕМ СКЕНДЕРБЕГА - Албански добровољци у служни СС војске" која ће ускоро бити доступна читаоцима.

Све фотографије и архивска грађа ће у наредном периоду бити представљена и доступна широј јавности.

 

"Клуб Велика" и 

Тим за утврђивање истине о геноциду

28. јула 1944. године у Велици