СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА                ЕПАРХИЈА БУДИМЉАНСКО НИКШИЋКА

    
СРПСКА  ПРАВОСЛАВНА  ПАРОХИЈА  ГОРЊЕПОЛИМСКА  И  ГУСИЊСКА

ВЕЛИКА - ЋАФА ПРИЈЕДОЛСКА              

 

Освећење темеља обавили смо са Његовим Преосвештенством Епископом будимљанско - никшићким Г.Г. Јоаникијем 29. септембра 2007.г.Г. Пројекат је урадио арх. Ранко Вуканић, дипл. инж. Црква је у основи 5,20 м х 9,20 м, а висина са крстом износи 7,50 м. Груби грађевински радови завршени су на јесен 2009.г.Г., а Освећење звона и крста обавили смо 19. септембра 2010.г.Г.

 

  

Одбор за изградњу Храма Св.Апостола Петра и Павла:

 

Вујица Живаљевић (предсједник),

Момчило Пауновић (благајник), Томислав Стешевић (подпредсједник), Драгутин Живаљевић (члан), контакт тел.+38269911615), Милован Живаљевић (члан), Радомир Живаљевић (члан), Љубиша Живаљевић (члан), Бранко Пауновић (члан), Драгољуб Пауновић (члан), Зоран Пауновић (члан), Миомир Јокић (члан), Ранко Јокић (члан), Зоран Стешевић (члан), Јовица Стешевић (члан), Предраг Стешевић (члан), Раде Стешевић (члан), Дејан Микић (члан), Свето Радевић (члан),

јереј Бојан Радуновић (секретар).

 

бр. жиро-рачуна Епархије будимљанско-никшићке

420-0233691001 Комерцијална банка А.Д.Будва

са назнаком за цркву Св.Петра и Павла на Ћафи

 

 

ЉЕТОПИС: ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ ЖЕЉАН САВИЋ

12./29.јул 2016.г.Г.

Слава Цркве Св.Апостола на Ћафи Приједолској. Одслужили смо Св.Литургију Заједничарећи са Св.Апостолима у Слави Царства Божијег. Трпезу љубави и труд око превоза организовали су братство Стешевић.

29./16.септембар 2015.г.Г.

Поводом годишњице од Освећења Храма Св. Апостола на Ћафи Приједолској, мјештани Велике уготовили су трпезу љубави, насладивши се прије тога Божанских Дарова са Трпезе Господње.

12./29.јул 2015.г.Г.

Поводом храмовне славе Св.Ап. Петра и Павла, нс Ћафи Приједолској одслужена је Божанска Литургија и освештан славски колач. Трпезу љубави припремили су мјештани села Велике.

29./16.септембар 2014.г.Г.

Ћафа Приједолска. Годишњица од освећења Цркве. Одслужена Св.Литургија и уготовљена трпеза љубави.

12./29.јул 2014.г.Г.

Храмовна слава на Ћафи Приједолској. Одслужена је Света Литургија и освештан славски колач.

29./16.септембар 2013.г.Г.

Годишњица од освећења Храма на Ћафи Приједолској. Одслужена Божанствена Литургија.

12./29.јул 2013.г.Г.

Св.Апостоли Петар и Павле. Слава Храма на Ћафи Приједолској. Одслужена Св.Литургија. Наситисмо се на Трпези Господњој Хљеба Небеског од Кога сваки који једе не умире као што рече Он-Христос, Хранитељ свих. Освештан славски колач и уготовљена трпеза од стране мјештана села Велике.

29./16.септембар 2012.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије освештао је у суботу 29. септембра 2012.г.Г. са свештенством цркву Св.Ап. Петра и Павла на Ћафи Приједолској. У новоизграђеној светињи, подигнутој за покој душа јунака овог краја који су 1912.г.Г. изгинули за ослобођење овог дијела Црне Горе, а потом и Метохије, одслужена је Св. Архијерејска Литургија, а свечаност освећења храма увеличана је уручењем архијерејских грамата. Преосвећеном владици Јоаникију у чину освећења цркве Св. Апостола на Ћафи, чији су темељи освештани на исти дан 2007.г.Г., саслуживало је више свештеника Епархије Будимљанско-никшићке. Светој Служби Божијој, осим вјерног народа овог краја, присуствовали су и свештеници и вјерници са Косова и Метохије. У борбама за ослобођење овог дијела Црне Горе и потом Метохије, под командом генерала Радомира Вешовића 1912.г.Г., на ширем подручју Мокре планине и приликом заузимања овог стратегиски важног превоја, јуначки је погинуло око педесетак ратника Горњо-васојевићке бригаде којом је командовао генерал Вешовић, величког батаљона којим је командовао мајор Костадин Микић и Трепачко-шекуларског одреда који је предводио командир Мило Кењић. На Ћафи постоји очувано гробље и споменици који су поменутим ослободиоцима подигнути између Првог и Другог свјетског рата, а у чији помен су мјештани Велике подигли овај новоосвештани Храм. Изражавајући велику захвалност свим прегаоцима, градитељима, приложницима и добротворима храма Св. Апостола, којих је био велики број не само из Велике и Шекулара, него и из многих других крајева Владика Јоаникије је овом приликом архијерејском граматом одликовао чланове одбора за изградњу овога храма: Бранка, Драгољуба, Момчила и Зорана Пауновиће, Јова, Рада, Томислава и Зорана Стешевиће, Драгутина, Љубишу и Вујицу Живаљевиће и архитекту Ранка Вуканића.

12./29.јул 2012.г.Г.

Слава Храма на Ћафи Приједолској. Одслужена Св.Литургија и освештан славски колач. Радове приводимо крају и спремамо Освећење Цркве.

12./29. јул 2011.г.Г.

Служена Св.Литургија поводом храмовне славе на Ћафи Приједолској. Ових дана малтамо Храм унутра и радимо под.

19./06. септембар 2010.г.Г.

Ћафа Приједолска. Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије освештао је звоно и крст на Храму Св.Ап. Петра и Павла, које су даровали браћа Момчило, Бранко и Данило Пауновић.

12./29. јул 2010.г.Г.

Петровдан. Служена први пут Св.Литургија у још недовршеном Храму Св.Ап. Петра и Павла на Ћафи Приједолској. Служио јереј Жељан Савић, парох горњеполимски и гусињски. Одбор за изградњу овог Храма је обећао да ће радове убрзати како би се што прије Освећење Цркве обавило.

25./12. септембар 2008.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије обишао је храм Св.Ап.Петра и Павла на Ћафи Приједолској који је у изградњи.

29./16. септембар 2007.г.Г.

Ћафа Приједолска. Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије освештао је темеље будућег Храма Св.Ап.Петра и Павла на војничком гробљу на Ћафи. После освештавања темеља обављено је саборно крштење гдје је крштено петоро људи. Трпезу љубави припремили су мјештани села Велике. 

СВЕШТЕНИК БОЈАН РАДУНОВИЋ - ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ