Хотел Палас - 23. март 2012. године:
ТРАДИЦИОНАЛНИ СКУП ВЕЛИЧАНА У БЕОГРАДУ
 
 
 
УДРУЖЕЊЕ ВЕЛИЧАНА У БЕОГРАДУ 

 

 

Даме и господо, Драги Величани,


Пре свега, желим да вас најтоплије поздравим у име Организационог одбора и у своје лично име са уверењем да ће нам ово вече остати у најлепшој успомени. Вечерас су са нама Величанима наши пријатељи који својим присуством исказују своје поштовање према нашем месту, пореклу и нама. Поздаравимо их аплаузом и зажелимо пријатан боравак мњђу Величанима!

С посебним поштовањем поздарвимо наше Величане који су, упркос поодмаклим годинама, у "првим борбеним редовима". Зажелимо им добро здравље и да се још дуго, дуго година сретамо.

Нешто што привлачи нашу пажњу јесте присуство младих Величана, а на шта смо ми старији поносни. И не само то. Од данас, па на даље, они треба да преузму организацију наших сусрета и да овој манифестацији удахну нову и свежу енергију. Дакле, млада генерацијо, у име свих присутних честитам вам нову обавезу са уверењем да ћете оправдати указано поверење. Ми старији ћемо сигурно битиуз вас онолико колико наше могућности буду дозвољавале.

Даме и господо,

Вечерас су наше емоције везане за наш завичај, завичај наших родитеља и наших предака. Свако од нас емоцију доживљава и исказује на свој специфичан начин. У оваквој прилици наша сећања сливају се у једно које нас спаја и чини срећним и достојанственим. Овај чин заједништва, на најбољи начин презентује институцију самопоштовања. Без ње није могућа надградња у било којој сфери живота. Тачни је да постоје примери који егзистирају изван овог етичког принципа. Међутим, такви случајеви су пролазног карактера и трају онолико колико трају њихови идеолошки родитељи. Ми о њиховом избору не треба да судимо. Али нешто на чему треба да радимо јесу наше традиционалне културне вредности. Неговањем култа сећања сачуваћемо постигнућа наших предака и обезбедити одрживи развој нашег културног идентитета. Живимо у времену које је бременито изазовима. Зато будимо солидарни и гајимо међусобно поштовање.

На крају, још једном вас све срдачно поздрављам и препуштам вас реализаторима забавног програма и пријатном угоститељском особљу Хптела Палас.

Хвала вам!.

Бранко В. Јокић