Генерал МИЛОШ ГОЈКОВИЋ

 

 

МИЛОШ ГОЈКОВИЋ је рођен 1946. године у Велици, општина Плав у Црној Гори. После завршене гимназије у Беранама, као војни стипендистанаставља школовање у Војној академији Копнене вијске у Београду. По завршетку Војне академије 1967. године, као млад официр професионалну вијну службу започиње у Кавадарцима у Македонији, а наставља у Сарајеву и Београду. У својој војничкој каријери обављао је у трупи дужност (од командира вода до команданта батаљона), а шест година наставничку дужност у Војној академији Копнене војске.

Уз рад, ванредно је завршио студије на Правном факултету у Сарајеву 1976. године, након чега је своју професионалну војну каријеру наставио у правној струци.

После положеног правосудног испита 1978. године радио је на свим дужностима из правне струке у ондашњој ЈНА и Војсци Југославије. Последипломске студије завршио је 1988. године и магистрирао на грађанском-правном смеру Правног факултета у Београду.

Публиковао је на десетине стручних радова у разним часописима.

У врло тешком периоду распада СФРЈ и ратова који су се на том простору водили, обављао је дужности начелника одељења за прописе, заменика и начелника Правне управе у Савезном министарству одбтане, а од 1995. године до пенионисања, дужност пердседника Врховног војног суда.

У току професионалне војне службе два пута је превремено унапређиван у виши чин, а добитник је више признања и одликовања. Пензионисан је у чин генерал-мајора 2002. године.

Књига "Велика кроз историју" је настала из осећања обавезе аутора према свом родном месту и његовој бурној прошлости, да се сачува од заборава део те прошлости, за наук потомцима како се брани слобода и може опстати у најтежим околностима.

 

ОБЈАВИО ЈЕ:

   

 1989 

Историја југословенског војног правосуђа

2000

Зборник војних правосудних прописа (1839 - 1995)

2007

Велика кроз историју

2011

Велика кроз историју - Друго (допуњено) издање