VEST da bi moglo doći do "prekrajanja" granične linije (pa čak i ako bude minimalna), uznemirila je žitelje Velike i Murina koji su preko svojih predstavnika Branislava Otaševića i Marinka Boškovića poručili da neće dozvoliti pomeranje granica.

 

- Bilo čija naknadna pamet koja ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore je neprihvatljiva - upozoravaju Veličani i Murinjani, koji od premijera Duška Markovića i predsednika Filipa Vujanovića traže da ih upoznaju sa celim sadržajem sporazuma.

 

Miloš Paunović, potpredsednik Odbora za očuvanje i zaštitu granice, podseća da se upravo na području Bjeluhe nalazi pravoslavno groblje koje bi se moglo "preseliti" u komšiluk!

 

- Nije nam jasno da li to neko od nas očekuje da se odreknemo grobova svojih predaka? Uloga odbora je zaštita teritorije i imovine. Valjda smo svi naučili lekciju iz nesrećnih zbivanja prilikom rasturanja Jugoslavije da svako pomeranje granica vodi novom krvoproliću - upozorava Paunović.

 

Profesor sa Fakulteta za državne i evropske studije u Podgorici dr Đorđije Blažić ocenio je da je Tačijeva i Vujanovićeva izjava zabrinjavajuća, jer predstavlja de fakto abdikaciju jače diplomatske pozicije koju je Crnoj Gori u odnosu sa Kosovom obezbedila Evropska unija.


- Formiranje zajedničke radne grupe za obeležavanje granične linije ostavlja prostora za mogućnost ad hok revizije sporazuma, jer je njen zadatak da on "koriguje" sektore u pravcu Čakora i Kule. Pritom, Vujanovićevo priznavanje na Povelju UN u izjavi je besmisleno, budući da Kosovo nije članica UN, pa time nije striktno ni obavezano odredbama Povelje - smatra Blažić. - Jasno je da član 7 bilateralnog sporazuma o razgraničenju ne predstavlja samo završnu fazu demarkacije, već ide dalje od obeležavanja postojeće granice, koja je trebalo da bude identična onoj utvrđenoj Ustavom SFRJ iz 1974. godine.

 

 
 

Crna Gora je, smatra Blažić, zahvaljujući ratifikaciji u crnogorskom parlamentu, a pre svega pritiscima EU na Prištinu, bila u svakom pogledu u boljem položaju.

 

- Ali je zahvaljujući ishitrenosti vlasti, propustila priliku da iskoristi taj položaj i da brzo zatvori ovo pitanje u korist svojih građana. Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan iznenada je, međutim, unela potpuno novu dinamiku u proces razgraničenja, saopštio je Blažić, ukazujući na svakodnevne poruke koje pristižu od uznemirenosti građana koji stanuju u pograničnom regionu, koji su zabrinuti za svoja imanja.

 

Sporazum o razgraničenju Kosova sa Crnom Gorom najkasnije će u četvrtak biti poslat Skupštini, kazao je na sednici Vlade Kosova premijer Ramuš Haradinaj, dodajući da će Vlada poslati parlamentu novi zakon, u koji će biti uključen sporazum koji su pre nekoliko dana potpisali Tači i Vujanović.

 

REFERENDUM

PROFESOR Blažić podseća da je zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta primaran zadatak države, kao i da je teritorija Crne Gore jedinstvena i neotuđiva. - Bilo kakva promena granica na štetu crnogorskih građana stipulira održavanje državnog referenduma - kategoričan je Blažić.

 

OŠTEĆENI

 

GRANIČNI problem počeo je 1999. nekoliko meseci posle NATO bombardovanja SRJ, kada su pripadnici Kfora srušili put na Čakoru, od Murina prema Peći i na nekoliko mesta postavili piramide koja je za snage međunarodne zajednice bila linija razgraničenja Crne Gore i Kosova. To je učinjeno na štetu Crne Gore, jer su piramide postavljene 850 metara unutar njene teritorije.