ДОГОВОР о корекцији државне међе између Црне Горе и такозване државе Косово који су изнебуха јавности предочили Филип Вујановић и Хашим Тачи, унео је много немира у многе домове на северу Црне Горе, посебно на подручју које се граничи са Косовом и Метохијом. Стање напетости влада на подручју општина Плав и Беране, мада није ништа опуштеније ни у општини Рожаје, којој је демаркацијом већ одузет део општине и припојен територији Косова и Метохије.

 

 

Међу обичним светом почела је "трговина" гласинама, које говоре о доласку косметских Албанаца и ширењу њихове "државе", тамо где никада ниједан Албанац није живео.

 

Поједини медији без много увијања говоре да је "држави Косово" обећан добар део Чакора, све до иза Бјелухе на црногорској страни, односно до катуна, где су се вековима са својим стадима издизали мештани Велике, села у коме се још сећају 28. јула 1944. године, када су Албанци са Космета уз помоћ СС дивизија "принц Еуген" и "Скендербег" у том селу за неколико сати на зверски начин убили 428 жена, стараца и деце...

 

Огорчени "договорима о техничкој корекцији" државне међе, за коју кажу да не може бити државна, јер се Црна Гора не граничи са Косовом већ са Србијом, Величани су се спонтано окупили у свом селу и затражили од државних власти да им хитно предоче шта су се договорили са Тачијем и дружином.

 

- Ова граница између није била спорна у прошлости, већ је спорна сада. Та најављена корекција граница је узнемирила грађане у Велици, који су у страху да се то не одрази на њихову територију. Велика је једино село у близини државне границе и овај део су управо имања која се налазе уз границу са Косовом и грађани су заинтересовани за личну имовину. Да се та граница не би померила у дубину црногорске територије, с обзиром на то да су и неки званичници Косова давали неодмерене изјаве - каже представник мештана Велике, пограничног села са Косовом, Милош Пауновић, који је потпредседник сеоског Одбора за очување и заштиту границе.

 

Милош Пауновић

 

- Чакор је био увек за нас свето место. Умирали смо и гинули за Чакор. Не може се дозволити да нешто што је наше припадне другима - каже Маринко Бошковић, из Велике, који напомиње да су на Чакору гробља православна, споменик краљу Александру, борцима из Другог светског рата, ратницима из давних времена...

 

- Не знам о чему се ради. Нико ме ни о чему није обавестио. Схватам забринутост људи и надам се да ће све бити окончано на најбољи начин. Овде живи миран и поштен свет и тако треба да остане, каже за "Новости" Орхан Шахмановић, председник Општине Плав.

 

О "корекцији" договореној на линији Вујановић - Тачи, ништа не зна ни градоначелник Берана Драгослав Шћекић, кога званична Подгорица не обавештава ни о исходу локалних избора на којима је победио са својом коалицијом "Здраво Беране" и Демократама, а камоли о питањима границе.


- Општина Беране се великом дужином граничи са општином Пећ. Људи излазе на катуне, иду у своје шуме. Концесионари обављају експлоатацију. Не желимо своје богатство да препустимо никоме, али, сада и не знамо да ли ко и шта тражи - каже Шћекић, до кога су такође допрле изјаве косметских политичара који би да се прошире и на шуме Шекулара и Калударских капа.

 

ТРАЖЕ ОБЈАШЊЕЊЕ

 

- НЕКО мора, и то брзо, објаснити народу у чему је реч. Ти који су се договарали могу један другоме поклањати само своју имовину, о осталоме могу само да сањају - каже Драгослав Шћекић, који дели оправдану забринутост својих суграђана, који, посебно они са подручја Шекулара, долазе у његову канцеларију да се распитају о чему се ради, јер од бомбардовања СРЈ Шекуларци су донедавно мало-мало па имали ватрене окршаје са косметским Албанцима, који су им харали шуме, не презајући чак ни од убистава дрвосеча на територији Црне Горе.

 

 

ПРЕДАЈА ТЕРИТОРИЈЕ

 

- НЕКО планира да делове Црне Горе отворено предаје лажној држави Косово - каже посланик ДНП Милун Зоговић, мештанин Мурине, испод Чакора.

 

- Док црногорски званичници тврде да су у питању искључиво минималне техничке корекције при демаркацији, Рамуш Харадинај истиче како измена Нацрта закона о ратификацији споразума подразумева поновно разматрање и корекцију границе. Евидентно је да неко обмањује јавност, јер се ради о дијаметрално супротним ставовима - каже Зоговић, који подсећа на дојучерашња заклињања званичне Подгорице да је граница са Косовом и Метохијом - завршена ствар.