ГЕОГРАФСКИ ПОЛОЖАЈ ВЕЛИКЕ                                         

 
 
 

 

 
 

"ГЛАС ЦРНОГОРЦА" - 3. априла 1899. године

Тамо гдје хучни и буран Лим излази испод високе и поносне Проклетије; тамо гдје, протичући кроз тихо малено, али величанствено Плавско језеро, раздире многа плодна поља у дољи плавско-гусињској, налази се скромно село Велика на десној притоци његовој. Као један малени и врло незнатни дио, по величини просторној, ове котласте доље јесте село Велика, које је према околним селома  в е л и к о  и отуда назив "Велика".

Аутор текста: Ј.М.Поповић

 

 

 

Велика је сеоско насеље које се налази на истоку Црне Горе, између 17о36“ источне географске дужине и 42о30“ и 42о35“ ширине. Географски припада планинском вијенцу Проклетија. Заузима површину од 5.707 хектара. Простор од 60 км2 с највишим врхом Ваганица (2.112). представља цјелину у долини Величке ријеке територијом која дијелом прелази преко чакорског превоја на подручју Бјелухе и изворишта ријеке Бистрице, све до Mетохије.

Граница са западне стране почиње од ушћа Величке ријеке која се улива у ријеку Лим, прелази преко мјеста званог Платије према Ћунтама, потом се пружа према Гојковића рупи (кота 1.433 м/н.в) и даље према Куњу ( кота 1.610м/н.в) до крајње тачке на сјеверу Ћафе (кота 1.792 м/н.в), а затим, под под правим углом скреће према истоку, ка Планиници и Мокрој планини.

Сјеверна граница се пружа ободом планинских врхова и језерских заравни и то преко скале (кота 1.968 м/н.в), Пљанчорског катуна (1968 м/н.в), а затим, према Шиповачкој гори 1.778 коте 1.703 м/н.в и коте 1.281 м/н.в, где је крајња сјеверна граница.

Источна граница је линија према брду Лекај, затим, Кодра Халити, Зелен камен, Зли поток, све до мјеста званог Котлови, и моста преко Бистрице. Границу даље представља линија која одваја Метохију од Црне Горе, те мјесто звано Емри Брдо (кота 1.817 м/н.в).

 

 


Јужна Граница је од мјеста Емри Брдо све до коте 1.642 м/н.в. и даље се пружа косом према југу од коте 1.773 м/н.в. испод Миличине равни, преко Дјевојачког крша све до Шабове главе (1906 м/н.в) и према Злим странама све до Рамикуће (1712 м/н.в.), Црвеног крша (1.778 м/н.в), Пршовог крша (кота 1.511 м/н.в), насеља Новшићи, Ћеловој кули и ушћа Величке ријеке у Лим. Спољне границе села Велике обухватају површине које припадају селу као "комуни“ и друштвено су земљиште, за сада недефинисана својина, јер су некада припадала селу, односно појединим братствима из Велике. Границе су убјележене на основу изјава старина, који су добро познавали границе села. То се нарочито односи на познавање заједничких пашњака и шума. У опису граница насеља могуће је да су се поткрале неке ненамјерне грешке у погледу територије.

 

 

Велика административно припада Плавској општини. Град Плав је и најближе веће насељено мјесто и налази се на 20 км од Велике.

Најближи град је Беране, од кога је Велика удаљена 40 км.

Главни град Црне Горе - Подгорица удаљена је 138 км. Ту се уједно налази и најближи међународни аеродром. Туристички центар Будва - удаљена је 210 км. Велика је са свим овим мјестима повезана магистралнм путевима.

 

 


 

 

Пут који води од Велике према граду Пећ преко планинског превоја Чакор, дуг је 36 км. и асфалтиран је 2010. године. Овај путни правац још увијек није у функцији.

Аутопут Београд - Бољаре - Бар који ће проћи кроз Андријевицу, биће удаљен 20 км од Велике. Користећи ову руту Подгорица - Велика ће бити један сат вожње, а Велика - Београд мање од три сата.

Такође у току је изградња пута Подгорица - Гусиње, чији је завршетак планиран 2013. године. Изградљом овог пута, Велика ће од Подгорице бити удаљена мање од сат времена вожње аутомобилом а од мора мање од 2 сата.