ПОЗИВ                                             

 
  

  


ПОТОМЦИМА НАЂМЕРСКОХ ЛОГОРАША

 

Обавјештавамо становнике Велике и околних села да је НВО "Клуб Велика" са задовољством прихватио позив НВО "Црногорско-Словачко пријатељство" за сарадњу у реализацији цјелокупног пројекта  "Поклонимо се сјенима славних предака".

То је и разлог због којег позивамо све становнике нaших села да се укључе у реализацију овог веома важног пројекта.

Помоћ се састоји у  достављању података, фотографија и осталих информација, о нашим прецима који су интернирани у логор за ратне заробљенике Нађмеђер у Првом свјетском рату.  

Све информације можете послати на мејл: info@velika.me

 

ПОЗИВ "КЛУБУ ВЕЛИКА" НА САРАДЊУ:


Поводом обиљежавања стогодишњице Мојковачке битке и Великог рата у коме је Црна Гора као једна од осам учесница највише страдала, Управни одбор НВО "Црногорско словачког пријатељства" је у складу са својим Програмом одлучио да узме учешће у обиљежавању овог значајног историјског догађаја.

Велики број преживјелих ратника учесника Мојковачке битке и других родољуба је послат у логоре тадашње Аустроугарске монархије, од којих је најпознатији логор у мјесту Нађмеђер (Nagymegyer на мађарском, Velky Meder на словачком језику) у којима је велики њихов број и окончао живот а који је распадом Аустроугарске монархије територијално припао Словачкој Републици.

Царски и краљевски логор за ратне заробљенике Нађмеђер (K. u. K. Kriegsgefangenenlager Nagymegyer), је формиран августа 1914, а престао да постоји октобра 1918. године. У њему је привремено или стално боравило око 21.000 људи, а према логорској евиденцији уморено је смрћу око 6.000 логораша, међу њима и више од пет стотина са подручја Колашина, Мојковца, Берана.

НВО "Црногорско словачко пријатељство" (НВО ЦСП) има намjеру да у сарадњи са Општином Мојковац и Општином Велку Медер (Нађмеђер) кроз пројекат "Поклонимо се сенима славних предака":

- Спроведе истраживање архива на ову тему у земљи и иностранству и израда књиге докумената (монографије),

- Организује међународни округли сто на ову тему у Мојковцу на којем би учествовали гости из Словачке, Мађарске, Аустрије и др.

- Положи вијенце на гробље страдалима у логору Нађмеђер.

- Покрене иницијативу за израду споменика, односно спомен обележја жртвама овог логора.

- Обнови, конзервира и уреди гробље логорских страдалника.

- Организује изложбу докумената, фотографија и др. на дату тему.
 
Обзиром на изузетан политички, државни, историјски, а надасве хумани значај овог историјског догађаја и да се за Божић навршило сто година од славне Мојковачке битке после које су родољуби и невини грађани послати у логоре, слободни смо Вам се обратити за разумевање и помоћ прије свега финансијске природе, која нам је неопходна за реализацију овог пројекта, а свакако је добродошло и учешће НВО "Клуб Велика" на друге начине у горе наведеним активностима.

За сада имамо прихватање појединих потомака жртава да нам у складу са њиховим могућностима помогне реализацију наведеног пројекта.

Укратко о НВО "Црногорско-словачко пријатељство": Основани смо 2007. године. Реализовали смо значајан број успјешних пројеката у обје државе, углавном, из области културе и просвјете, сарађујући са репрезентативним институцијама из Црне Горе и Словачке, његујући традиционално добре пријатељске односе. Посебно добре односе имамо са Општином Мојковац са којом смо потписали Меморандум о сарадњи, у којој смо два пута гостовали са концертима словачког фолклора. У привредној сарадњи између Црне Горе и Словачке организовали смо посјету руководства Општине Мојковац граду Банска Штиавница и предузећу Геосиал, које је радило студију уклањања опасног отпада из флотације рудника Брсково 2013. године.

Увјерени да ћете препознати значај нашег пројекта и потребу да нам помогнете у реализацији истог, унапред Вам се захваљујемо.

С поштовањем,
председник НВО ЦСП
Мицхал Спевак