ПРОЈЕКТИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"  

 

 

 

ПАРК ПРИРОДЕ ЧАКОР

 

                    

Програм за заштиту животне средине и развој туризма кроз формирање Заштићеног природног добра - Парка природе Чакор, има за циљ ефикасно спровођење законских мјера у област заштите и очување природе уз одрживу употребу природних ресерса. а изградњом Визиторског центра Чакор и планско уређење дјелова Парка природе Чакор, има за циљ стврање капацитета у туристичке и посјетилачке сврхе.

 

ВЕЛИКА КООПЕРАТИВА

 

              

Програм за развој пољопривреде кроз формитање "Велике Кооперативе" има за циљ промоцију удруживања у производњи и заједнички наступ на тржиште са једнственим брендом провјереног квалитета и географког поријекла.

Подизање засада, сигуран откуп и прерада су дио наше стратегије развоја, којом дајемо свој допринос у упошљавању мјештана како би на тај начин зауставили демографки пад становништава у Велици и околним селима.

 

ВЕЛИКА БИБЛИОТЕКА И МУЗЕЈ ВЕЛИКА

 

              

Програм за заштиту културног стваралаштва и идентитета, првенствено формирањем Народне библиотеке и музеја Велика, у реновираној "старој школи" - објекту који су Величани подигли 1931. године за потребе школе, желимо да прикупимо сва књижевна дјела Величких аутора и књижевна дјела у којима се помиње Велика и Величани, доступна умјетничка дјела Величана, као и све доступне предмете који ће дати потпунију слику свакодневног живота и рада у Велици. 

 

ЕКО КАМП ВЕЛИКА

 

                    

Програм развоја туристичке понуде, кроз формирање и изградњу угоститељског објекта, бунгалова, формирање ауто парка и уређење и изгрању спортских објеката и терена, имају за циљ формирање квалитетне понуде за посјетиоце и боравак.

Оригинална туристичка понуда, допуњена јединственим спортским садржајем са етно угоститељским и смјештајним капацитима, омогућиће да Велика заузме атрактивно и незаобилазно мјесто на туристичкој мапи.

 

ЧАКОРСКЕ ИГРЕ

 

                    

Организовањем регионалне сеоске олимпијаде, у сталном термину 29/30. јула. као оригиналне спортско-туристичке манифестације у традиционалним спотровима, желимо да укажемо и подигнемо туристички капацитет нашег Завичаја, али и да сачувамо од заборава неке од традиционалних спотртских дисциплина.

ЧАКОРСКЕ ИГРЕ су позив на дружење и уживање у спортским надметањима и домаћој  храни.

 

ГЕНОЦИД У ВЕЛИЦИ 28. ЈУЛА 1944. ГОДИНЕ

 

                    

Због великих и честих злоупотреба, омаловажавања, кривотворења  и манипулисања са бројем жртава у Геноциду који се догодио 28. јула 1944. године у Велици,  удружење Величана из читавог свијета - НВО "Клуб Велика“ и потомци и сродници жртава геноцида у Велици, покренули смо "Иницијативу за утвђивање истине о Геноциду у Велици 28. јула 1944. године", са намјерома да се коначно открије пуна истина о овом злочину, који према међународном, а и сваком другом праву никада не застаријева.

Супротстављајући се сваком минимизирању жртава Покоља у Велици и вријеђању осјећања свих Величана, подсјећамо да је, зарад братства и јединства, пет деценија након Другог свјетског рата, сваки глас који је указивао на овај геноцид био насилно ућуткан. То што истина о овом злочину геноцида није утврђена толико дуго времена, оставља простор да се појединци ругају жртвама и провоцирају њихове потомке.

Спремни смо и учинићемо све да се нацистички геноцид у Велици до краја расвијетли.

 

НАЂМЕЂЕР 1918 - 2018

 

                    

28. октобра 2018. године, навршава се  100 година од затварања Царског и краљевског логор за ратне заробљенике Нађмеђер (K. u. K. Kriegsgefangenenlager Nagymegyer), у коме је  након капитулације Црне Горе у Првом светском рату, интерниранo војно-способно и цивилно становништво из Црне Горе.

 

БЕБАМА ВЕЛИКЕ - КЛУБ ВЕЛИКА

 

                    

Програм смо покренули у увјерењу да ћемо охрабрити будуће родитеље, да лакше доносе одлуке о повећању своје породице.

Рођење дјетета, је за све родитеље највећа радост. Набавка неопходних ствари за бебу, представља свим породицама лијепу али и велику материјалну обавезу. Новорођеним Величанкама и Величанима, Клуб Велика ће даривати основне ствари које су неопходне у првих мјесец дана њиховог доласка на свијет.

На овај начин желимо да дамо допринос да младе Величке породице, спремније дочекају своје налмлађе чланове.

 

 

КОМПЈУТЕРИ ЂАЦИМА - ПРВАЦИМА

 

                    

Програм који ће омогућити ђацима у Велици, приступ савременим училима, као што имају њихови вршњаци у развијеним средима. Тиме се стварају основни услови за напредак најмеђих становника нашег села, како би нове образоване генерације постале покретач будућег развоја Велике.

 

СТИПЕНДИЈА

 

                    

Програм стипендирања ученика из Велике, је била наша жеља од прих дана оснивања Величког Клуба, али први услови за покретање овог програма су се створили тек 2107. године.

Овим програмом помажемо Величанима и Величанкама, који похађају средњу школу, у периоду када је неопходна помоћ и њима и њиховим породицама.

 

НАЈБОЉА СЕОСКА АМБУЛАНТА

 

                    

Модернизацијом амбуланте у Велици, желимо да створимо услове за квалитетну здравствену његу становника Велике и околних села, али и свих који долазе и бораве у наше село. Овом акцијом дајемо свој допринос у стварању основних услова за живот и заустављању демографког пада становништава у Велици.

 

АКЦИЈЕ УРЕЂЕЊА ВЕЛИКЕ

 

                    

Клуб Велика заједно са мјештанима и Мјесном заједницом, покреће и учествује у акцијама уређења, чишћења, поправки и комуналног опремања Велике.

Изградња саобраћаница и осталих неопходних комуналих потреба за живот мјештана, који превазилазе наше могућности, Клуб Велика ће са Мјесном заједницом упорно указивати на комуналне потребе и проблеме и тражити помоћи у реализацији код надлежних републичких и општинских органа.