СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА                ЕПАРХИЈА БУДИМЉАНСКО НИКШИЋКА

   
СРПСКА  ПРАВОСЛАВНА  ПАРОХИЈА  ГОРЊЕПОЛИМСКА  И  ГУСИЊСКА

 

 
По благослову епископа Будимљанско-никшићкога Јоаникија објављујемо, да ће у првој недељи јуна бити служена Архијерејска литургија у Велици.

Том приликом биће обаљено саборно света тајна вјенчања. Сви који желе да се црквено вјенчају из Велике а и мјештани других села добродошли су и позивамо их да се јаве:

+382 68 627 289

+382 67 555 410

Парови који живе у заједници а нијесу црквено вјенчани чине блуд. Указујемо да свако ко жели да се вјенча, мора бити прије свега православно крштен. Уздам се у Господа да ћете се одазвати, крстити (ако већ нијесте) и вјенчати.

ВАШ ПАРОХ - ОТАЦ БОЈАН РАДУНОВИЋ

 


ЉЕТОПИС: ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ ЖЕЉАН САВИЋ

01./19.август 2016.г.Г. 

Извршена је примопредаја парохије горњеполимско-гусињске између новопостављеног свештеника о.Бојана Радуновића и дотадашњег свештеника Жељана Савића. Новом пароху уручена је сва документација и ствари горњеполимско-гусињске парохије при чему је сачињен детаљан извјештај који је похрањен у архивама епархије будимљанско-никшићке и парохија горњеполимско-гусињске и трепачко-шекуларске.

11./29.август 2014.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г.Јоаникије освештао је спомен-обиљежје у Горњој Ржаници, подигнуто у знак сјећања на 49 јунака из Куча и Братоножића који су погинули у боју на Новшићу 22.новембра 1879 године, а који су и сахрањени у горњоржаничком гробљу. Након ове свечаности Преосвећени Владика Јоаникије посјетио је цркве Св.великомуч.Георгија у Гусињу и Св.великомуч.Марине на Улотини.

22./09.април 2014.г.Г.

Манастир Ђурђеви Ступови. Одржан је састанак мјештана Горње Ржанице са Њ. Преосвештенством Еп. Будимљанско-никшићким Г.Г. Јоаникијем за подизање спомен обиљежја пострадалим Кучима и Братоножићима у Новшићком боју 1879. г.Г.

30./17.април 2012.г.Г.

На тринаесту годишњицу НАТО бомбардовања Мурине, свештенство Епархије Будимљанско-никшићке служило је помен невино страдалим жртвама из овог мјеста. У једном од најтежих злочина током НАТО агресије на СР Југославију, који се десио 30.априла у Мурини, погинуло је шесторо људи од којих су троје била дјеца. Тим поводом, на годишњицу страдања, код Спомен- чесме у Мурини помен су служили свештеници беранско-андријевичког намјесништва: протојереј-ставрофор Боро Врховац, парох андријевички, протојереј Драган Ристић, јереј Стаменко Станковић, пароси берански, и јереј Жељан Савић парох горњеполимски и гусињски. Помен са свештенством Епархије Будимљанско-никшићке служио је и о.Мијаило Бацковић, парох горњогрбаљски. У молитвама пред Господом поменута су имена дјеце: Јулије Брудар, рођене 1989.године, Оливере Максимовић, рођене 1986.године, и Мирослава Кнежевића, рођеног 1985.године, као и имена њихових састрадалника Вукића Вулетића, Милке Кочановић и Манојла Коматине. У помену страдалим житељима Мурине сабрали су се бројни мјештани из овог и других крајева плавске општине и Полимља, родбина и пријатељи унесрећених породица, а а обиљежавање годишњице НАТО бомбардовања организовала је НВО ''Удружење жртава НАТО ваздушних напада 1999.г.Г.''

18./05.фебруар 2012.г.Г.

Незапамћена зима. Двије седмице потпуна блокада - сва села одсјечена. У Мурини снијег достигао висину од 1,80м.

17./04. јануар 2012.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије посјетио је у пратњи г. Бранислава Брана Дашића, члана Епархијског Управног Одбора, јеромонаха Георгија Рајаковића, настојатеља манастира Брезојевице и јереја Жељана Савића, пароха плавског, предсједника општине Плав г. Скендера Шаркиновића

Током разговора истакнута је добра сарадња између општине Плав и српског православног свештенства, која се, нарочито показала приликом обнове старих и изградње нових цркава и манастира. Епископ Јоаникије је лично захвалио предсједнику општине г. Шаркиновићу на његовој пажњи према свештенству и православним вјерницима на подручју плавске општине.Посебно је било ријечи о довршетку изградње цркве Свете Петке на Мурини, гдје ће општина Плав, у току ове године, помоћи наставак радова како би се црква, у што скорије вријеме, припремила за освећење.

12./29. мај 2011.г.Г.

Свети Василије Острошки Чудотворац. Служена Св.Литургија на црквишту Св.Василија у Мартиновићима. На овом мјесту постојала је Црква до 1941.г.Г. када су је Албанци и муслимани порушили. Говоре људи за човјека који је порушио ову Цркву да је једва душу испустио а човјек који је порушио звоно и крст да се читавог живота тресао. И поред овога неки од мјештана покушавају насилно и противправно да присвоје Црквену имовину, правећи ексцесе. Због оваквог стања обавијештена је полиција да осигура скуп. Све је протекло у најбољем реду и одслужена је Св.Литургија по први пут откако је Храм порушен. Освештан је и славски колач а све у присуству око двадесет пет душа.

04./19. март 2009.г.Г.

На молбу (од 31. децембра 2008.г.Г.) надлежног пароха горњеполимског и гусињског јереја Жељана Савића, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије дао је благослов за формирање и рад Црквене Општине горњеполимске и гусињске као и црквеноопштинског Одбора у овом саставу:

1. Бранислав Дашић, предсједник,

2. Дејан Микић, благајник,

3. Борислав Грозданић, члан,

4. Иван Вулетић, члан,

5. Рајко Рајковић, члан,

6. Милан Мирковић, члан,

7. Славо Турковић, члан,

8. Драгутин Живаљевић, члан,

9. Лакић Бабовић, члан и

10. Јереј Жељан Савић, секретар.

10./26. март 2008.г.Г.

Почетак Васкршњег поста. У току овог поста обновљено је древно Црквено Предање да се мало Освећење воде врши по домовима, на овој парохији.

25./12. август 2007.г.Г.

Његово Преосвештенство Православни Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије поставио је јереја Жељана Савића за пароха горњеполимског и гусињског, с тим да му сједиште парохије буде на Мурини, а да опслужује следеће храмове и насеља која им припадају: Св.Параскеве на Мурини, Св.Тројице у Зорићима, Св.Кирика и Јулите у Велици, Св.Николе у Војном селу и Св.Георгија у Гусињу. Овој парохији припадају следећа насеља: Плав, Рудо поље, Војно село, Гусиње, Доља (гдје има и црквиште), Велика, Грнчар, Досуђе, Мартиновићи (има црквиште Св.Василија Острошког), Ђуричка ријека, Скић, Метех, Новшићи, Пепићи, Зорићи, Горња Ржаница (има црквиште), Љешће, Мурина, Грачаница и Машница (имају црквишта), Крушево, Горње Луге, Улотина, Сутјеска ...

 

СВЕШТЕНИК БОЈАН РАДУНОВИЋ - ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ