СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА                ЕПАРХИЈА БУДИМЉАНСКО НИКШИЋКА

   
СРПСКА  ПРАВОСЛАВНА  ПАРОХИЈА  БРЕЗОЈЕВИЧКА

БРЕЗОЈЕВИЦА              

  

 

 

МАНАСТИР Св. ТРОЈИЦЕ

  

 

 

 

бр. жиро-рачуна Епархије будимљанско-никшићке

420-0233691001 Комерцијална банка А.Д.Будва

са назнаком  за манастир Св.Тројице у Брезојевици

 

 

БОГОСЛУЖЕЊЕ СЕ ОБАВЉА СВАКОГ ПРАЗНИКА И СВАКЕ НЕДЈЕЉЕ 
  

ЉЕТОПИС: ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ ЖЕЉАН САВИЋ

27./14.јануар 2013.г.Г.

Прослава Светог Саве у Плаву почела је на сам празник Светом Литургијом која је служена у манастиру Пресвете Тројице у Брезојевици. По одслуженој Литургији, током које је освештен и преломљен славски колач, у Манастиру је уприличена Светосавска дјечија приредба. Са пјесмама и рецитацијама о Светом Сави учествовала су дјеца, полазници школе вјеронауке при овој светињи. Светосавска духовна академија, иако најављена у Центру за културу у Плаву, на радост бројне дјеце и вјерног народа одржана је у Светосавском дому при манастируБрезојевица. Сабрање је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије. Владика је у светосавској бесједи подсјетио на вријеме када се Свети Сава, Први Архиепископ и просветитељ српски, прослављао као школска слава и у школама у Црној Гори. Светосавску свечаност у Плаву својим наступима су употпунили: црквени хор манастира Брезојевице, Српско културно-умјетничко друштво ''Плавска жупа'' из Брезојевице, народни гуслар Бошко Вујачић и КУД ''Дуга'' из Берана.

27./14. јануар 2012.г.Г.

Свети отац наш Сава, први Архиепископ, Учитељ и Просветитељ Српски. Одслужена Св.Литургија у манастиру Брезојевица. После Св.Литургије одржани су светосавски рецитали и подјела пакетића српској светосавској дјечици. У 13 часова одржана свечана академија у Дому Културе у Плаву.

27./14. јануар 2011.г.Г.

Свети Сава, први Архиепискп Српски. Служена Св.Литургија у Манастиру Св.Тројице у Брезојевици. После Св.Литургије одржани светосавски рецитали и подјељени пакетићи. У 13 часова почела свечана Академија у Дому Културе у Плаву. Трпеза љубави припремљена је у Манастиру Безојевици.

27./14. јануар 2010.г.Г.

Св.Сава Српски. Служена Св.Литургија у манастиру Св.Тројице у Брезојевици. Одржане рецитације и подјељени дјеци пакетићи. У Дому културе у Плаву одржана академија у 13:00h, а трпеза љубави уготовљена у манастиру Брезојевица.

06./24. јануар 2010.г.Г.

Бадњидан. У 9 часова служена Св.Литургија у Храму Св.Николаја Мирликијског у Војном Селу. После Св.Литургије обављено је благосиљање бадњака. Благосиљање се вршило и у следећим Храмовима на парохији и то:

у 11:30h у Гусињу,

у 13:30h у Велици,

у 15:00h у Зорићима,

у 16:30h на Мурини,

у 18:00h на новом црквишту на Улотини,

у 19:00h у Манастиру Брезојевици.

Ових дана извршени су и припремни радови за Цркву на Улотини. Пободен је Крст. Стигао је пројекат-рад арх.Ранка Вуканића дипл. инж. Предање каже да су на Улотини постојале двије Цркве-једна крај Лима, а друга на овом мјесту гдје се почиње са радовима. Комунисти су после Другог свјетског рата уништили обје, темеље раскопали а од камена зидали штале и задруге.

08./26. јун 2009.г.Г.

Духовски понедјељак. Слава храма у Зорићима. Одслужена Св.Литургија. На сам празник силаска Св.Духа на апостоле Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије са свештенством служио је Св.Архијерејску Литургију у манастиру Брезојевица.

27./14. јануар 2009.г.Г.

Свети Сава, први Архиепископ Српски. Служена Св.Литургија у манастиру Брезојевица. Одржане рецитације и подјељени дјеци пакетићи. У 13:00h одржана свечана академија у Дому културе у Плаву, а трпеза љубави спремљена у манастиру Св.Тројице.

27./14. јануар 2008.г.Г.

Св.Сава Српски. Служена је Св.Литургија у манастиру Св.Тројице у Брезојевици. После Св.Литургије одржане су рецитације у част Св.Саве и подјељени су дјеци пакетићи. У 13:00 часова одржана је академија у Дому културе у Плаву.

 

ЈЕРОМОНАХ ГЕОРГИЈЕ РАЈАКОВИЋ - НАСТОЈАТЕЉ МАНАСТИРА У БРЕЗОЈЕВИЦИ