СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА                ЕПАРХИЈА БУДИМЉАНСКО НИКШИЋКА

        
СРПСКА  ПРАВОСЛАВНА  ПАРОХИЈА  ГОРЊЕПОЛИМСКА  И  ГУСИЊСКА

ГУСИЊЕ              
 

 


Храм овај посвећен Св.великомуч. Георгију подигнут је 1926.г.Г. за владе Његовог Величанства Краља Александра Карађорђевића, Епископа Пећке Епархије Г.Јеротеја. Подигнут прилозима Српског народа уз припомоћ државну, старањем и руководством Ђорђа Шекуларца, свештеника гусињског.''-тако нам казује натпис повише улаза у саму Цркву. Припрема за обнову Храма започета је 1996.г.Г., а 16.септембра 2000.г.Г. почели су радови. Основа Цркве је 7,85 м х 15,00 м, корисна површина 77,30 м² а висина 5,10 м. Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г.Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије Осветили су Храм 07.августа 2005.г.Г.,за вријеме о.Јоаникија Ђукнића, надлежног свештеника. 2007.г.Г. урадили смо Звоник у порти Цркве, а 2010.г.Г. и чесму.

  

Одбор за Храм Св.Георгија у Гусињу:

 

 

Лакић Бабовић (предсједник, контакт тел.+38269649462)

Божидар Кељановић (благајник), Мило Бојовић (члан), Драгутин Дедић (члан), Голуб Јововић (члан), Слободан Ђукић (члан), Радоња Ивановић (члан),

јереј Бојан Радуновић (секретар).

 

бр. жиро-рачуна Епархије будимљанско-никшићке

420-0233691001 Комерцијална банка А.Д.Будва

са назнаком за цркву Св.Георгије у Гусињу

ЉЕТОПИС: ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ ЖЕЉАН САВИЋ

 06./23.мај 2016.г.Г.

Прослављена Храмовна слава у Гусињу. Одслужена Божанска Литургија и освештан славски колач. Трпезу љубави уготовио је г.Милош Бојовић предавши кумство за следећу годину г.Саву Ивановићу.

07./25.август 2015.г.Г.

Годишњица Освећења Храма Св.великомуч. Георгија у Гусињу. Одслужена Св. Литургија.

06./23.мај 2015.г.Г.

Храмовна Слава Св.великомуч. Георгија у Гусињу. Служена Св. Литургија и освештан славски колач. Трпезу љубави уготовио г.Милета Ивановић, предавши кумство за следећу годину г.Милошу Бојовићу.

06./23.мај 2015.г.Г.

Храмовна Слава Св.великомуч. Георгија у Гусињу. Служена Св. Литургија и освештан славски колач. Трпезу љубави уготовио г.Милета Ивановић, предавши кумство за следећу годину г.Милошу Бојовићу.

06./23.мај 2014.г.Г.

Одслужена Св.Литургија у Храму Св.Георгија у Гусињу поводом црквене славе. Освештан славски колач. Трпезу љубави уготовио је Видо Царичић предавши кумство за следећу годину Миту Ивановићу.

06./23.мај 2013.г.Г.

Слава Храма Св.великомуч. Георгија у Гусињу. Одслужена Св.Литургија и освештан славски колач. Трпезу љубави уготовили мјештани а кумство за следећу годину преузео Видо Царичић.

06./23.мај 2012.г.Г.

Св.великомуч. Георгије Побједоносац. Храмовна Слава у Гусињу. Одслужена Св.Литургија и освештан славски колач. Трпезу љубави припремили мјештани

06./23. мај 2011.г.Г.

Слава Храма у Гусињу. Одслужена Св.Литургија и освештан славски колач. Трпезу љубави уготовио кум овогодишњег славља Данило Бојовић.

06./23. мај 2010.г.Г.

Храмовна Слава у Гусињу. Одслужена Св.Литургија и освештан славски колач. Кумство за следећу годину преузео Данило Бојовић од овогодишњег кума Виде Царичића.

06./24. јануар 2010.г.Г.

Бадњидан. У 9 часова служена Св.Литургија у Храму Св.Николаја Мирликијског у Војном Селу. После Св.Литургије обављено је благосиљање бадњака. Благосиљање се вршило и у следећим Храмовима на парохији и то:

у 11:30h у Гусињу,

у 13:30h у Велици,

у 15:00h у Зорићима,

у 16:30h на Мурини,

у 18:00h на новом црквишту на Улотини,

у 19:00h у Манастиру Брезојевици.

Ових дана извршени су и припремни радови за Цркву на Улотини. Пободен је Крст. Стигао је пројекат-рад арх.Ранка Вуканића дипл. инж. Предање каже да су на Улотини постојале двије Цркве-једна крај Лима, а друга на овом мјесту гдје се почиње са радовима. Комунисти су после Другог свјетског рата уништили обје, темеље раскопали а од камена зидали штале и задруге.

06./23. мај 2009.г.Г.

Слава храма у Гусињу. Одслужена Св.Литургија и освештан славски колач. Кум овогодишњег славља Радослав Бојовић, предао је кумство за следећу годину Виду Царичићу.

21./08. септембар 2008.г.Г.

Мала Госпојина. Обијена бочна врата у цркви Св.великомуч. Георгија у Гусињу. Починиоци нису пронађени.

04./22. август 2008.г.Г.

На дан Св.Марије Магдалине која је слава Епархије Будимљанско-никшићке, у јутарњим часовима непознати нападачи су поломили ограду од кованог гвожђа у дужини од четрдесет метара испред цркве Св.великомуч.Георгија у Гусињу. По мјеродавним процјенама ломљење ограде је трајало пола сата па претпостављамо да има и очевидаца овог гнусног недјела у Гусињу. Нисмо добили никакво обавјештење од стране полиције ко су насилници и починиоци ове штете, иако смо добили обећање да ће предузети све мјере да се починиоци пронађу и да се штета надокнади. Православни вјерници у Гусињу су овим насиљем веома узнемирени, а нарочито због тога што починиоци нису идентификовани и кажњени. Сумња се да полиција није урадила свој дио посла а по Гусињу се већ прича да се зна ко су насилници али да је то полиција из необјашњивих разлога заташкала. Ограда испред поменуте цркве Св.великомуч. Георгија је и раније неколико пута ломљена, али починиоци никада нису били идентификовани нити кажњени.

06./23. мај 2008.г.Г.

Служена Св.Литургија у Храму Св.великомуч. Георгија у Гусињу, поводом храмовне славе. Извршено је резање славског колача. Кумство за следећу годину узео је Радослав Бојовић од кума овогодишњег славља Драгутина Дедића.

06./24. јануар 2008.г.Г.

У 9 часова служена је Св.Литургија у Храму Св.Великомученика Георгија у Гусињу. После Св.Литургије освештани су бадњаци. Свештање бадњака вршило се и у следећим Храмовима на парохији и то: у 13:30 часова у Храму Св.Николаја Мирликијског у Војном селу; у 15:00 часова у Храму Пресвете и Животворне Тројице у Зорићима; у 16:30 часова у Храму Св.Петке на Мурини; и у 18:00 часова у Храму Св.муч. Кирика и Јулите на Велици.

09./27. септембар 2007.г.Г.

Служена Св.Литургија у Храму Св.Великомученика Георгија у Гусињу. Служили су јеромонах Онуфрије (дотадашњи парох гусињски) и новопостављени парох у Гусињу јереј Жељан Савић. Овом Литургијом извршена је примопредаја парохије.  

СВЕШТЕНИК БОЈАН РАДУНОВИЋ - ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ