СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА                ЕПАРХИЈА БУДИМЉАНСКО НИКШИЋКА

   

СРПСКА  ПРАВОСЛАВНА  ПАРОХИЈА  ГОРЊЕПОЛИМСКА  И  ГУСИЊСКА

МУРИНА              

 

 

Oсвећење темеља обављено 20. јула 2002.г.Г. Осветио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г Јоаникије. Надлежни свештеник у то вријеме био је о.Павла Канди. Пројекат за Храм урадио је архитекта Ранко Вуканић, дипл. инж. Основа Цркве је 15,40 м х 13,40 м, бруто површина 120 м2, а весина 16,60 м. Груби грађевински радови завршени су 26. октобра 2007.г.Г. Освећење звона и крстова обављено 17. октобра 2010.г.Г.

 

 

Одбор за изградњу Храма Св.Петке на Мурини:

 

 

Борислав Грозданић (предсједник, контакт тел.+38267615782)

Вук Марсенић (благајник), Милоња Нововић (члан), Милан Миловић (члан), Славољуб Фатић (члан), Милан Радиновић (члан), Радослав Катић (члан), Горан Ћулафић (члан), Градимир Савић (члан), Драган Лекић (члан), Момчило Ђукић (члан), Предраг Оташевић (члан), Гавро Оташевић (члан), Бранислав Коматина (члан), Миодраг Мијовић (члан), Рајко Кнежевић (члан),

јереј Бојан Радуновић (секретар).

 

бр. жиро-рачуна Епархије будимљанско-никшићке

420-0233691001 Комерцијална банка А.Д.Будва

са назнаком за цркву Св.Петке у Мурини

ЉЕТОПИС: ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ ЖЕЉАН САВИЋ

01./18.мај 2016.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г.Јоаникије служио је на Празник над Празницима, на Васкрсење Христово и наше у Христу и Христом, помен жртвама из Мурине, које су страдале током НАТО агресије 1999.г.Г. Саслуживали су свештенослужитељи наше епархије: о.Драган Ристић, о.Боро Врховац, о.Георгије Рајаковић и надлежни свештеник Жељан Савић. Овом приликом Преосвећени Владика је подсјетио да су одувјек Храмови ницали из Мученичке крви. Тако и са муринском Црквом која се подиже у Славу Божију, у част Св.Петке а у спомен муринских Мученика пострадалих 30. априла 1999.г.Г.

27./14.октобар 2015.г.Г.

Св.Петка. Храмовна слава на Мурини. Служена Божанска Литургија и освештан славски колач. Послужење припремио Одбор Храма умјесто села Г.Ржанице. Кумство за следећу годину преузели мјештани села Пепића.

30./17.април 2015.г.Г.

Годишњица НАТО бомбардовања на Мурини. Парастос страдалима служили парох андријевички о.Боро Врховац, пароси берански о.Драган Ристић и о.Слободан Радојевић и парох трепачко-шекуларски и горњеполимско-гусињски свешт.Жељан Савић.

27./14.октобар 2014.г.Г.

Храмовна Слава на Мурини. Ових дана урађена је фасада на цркви Св.Петке. На сам празник одслужена је Св.Литургија и освештан славски колач. Трпезу љубави уготовили су мјештани села Машнице предавши кумство за следећу годину селу Горњој Ржаници.

30./17.април 2014.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г.Јоаникије служио је са свештенством Епархије у Мурини парастос жртвама које су страдале током НАТО бомбардовања овог мјеста 1999.г.Г.
Истог дана у Велици у Дому омладине одржана је прва сједница великог Одбора за обиљежавање 70 година од фашистичког геноцида. Поднесен је извјештај о раду Извршног одбора и план дјеловања свих за 28.јул 2014.г.Г.

27./14.октобар 2013.г.Г.

Слава Храма на Мурини. Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије служио је Св.Архијерејску Литургију, и освештао славски колач. Трпезу љубави припремили су мјештани села Мурине, предавши кумство за наредну годину селу Машници.

30./17.април 2013.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије служио је у уторак 30.априла 2013.г.Г. у Мурини молебан жртвама страдалим током НАТО бомбардовања ове варошице које се десило на овај дан 1999. Преосвећеном Епископу у служењу молебног канона Пресветој Богородици саслуживали су протојереј-ставрофор Боро Врховац, парох андријевички, јеромонах Георгије Рајаковић, игуман манастира Брезојевица и јерођакон Агапит Драгојевић, сабрат манастира Ђурђрви Ступови. Помену, служеном код спомен чесме у Мурини, присуствовали су чланови породица, чији су најмилији пре 14 година страдали током НАТО агресијена ово насеље, а сјећању на њихову жртву одазвали су се мјештани Мурине, као и представници дипломатског кора, односно амбасаде Русије у Црној Гори, Клуба генерала и адмирала Србије, предсједници општина Плав и Беране Орхан Шахмановић и Вука Голубовић, као и више личности из друштвеног и политичког живота Црне Горе. У својој бесједи Владика Јоаникије је указао на то да никада не смемо заборавити невино страдале у НАТО агресији, додајући да је заборав злочина управо оно што врх НАТО алијансе прижељкује. Бомбардовање Мурине 30.априла 1999. сматра се једним од најтежих злочина током НАТО агресије на СР Југославију. Авијација је тада са десетак пројектила бомбардовала мост на Лиму који се налази у центру насеља. Страдали су цивили који нису  били учесници ратних дејстава, међу којима и троје дјеце: Оливера Максимовић (13г.), Јулија Брудар (10г.) и Мирослав Кнежевић (13г.) ученици Основне школе ''Петар Дедовић''. Том приликом животе су изгубили и Вукић Вулетић (56г.), радник школе, Манојло Коматина (72г.) пензионер и Милка Кочановић (69г.) домаћица. У нападу су тешко повређени Жељко Бјелановић, Светлана Зечевић и Тина Миловић, а лакше: Мирко Шошкић, Данило Јокић, Васко Чејовић, Слободан Миросављевић и Славко Мирковић. Спомен жртвама НАТО агресије ''Да се не заборави сјећање на жртве'' организовала је мрежа невладиних организација ''НЕ У РАТ,  НЕ У НАТО'' и НВО ИН4С.  

27./14.октобар 2012.г.Г.

Света Петка. Слава Храма на Мурини. Одслужена Св. Литургија и освештан славски колач. Трпезу љубави уготовили мјештани села Пепића, уједно предавши кумство за следећу годину селу Мурини.

07./25.јануар 2012.г.Г.

Рођење Господа и Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа. Пошто смо на Мурини затворили Цркву, то су се и стекли услови да на овај Дан у поноћ одслужимо Св.Литургију. Иако је било веома хладно са обилним падавинама, служби је присуствовало око четрдесетак вјерних, од којих се причестило око двадесет и пет.

06./24. јануар 2012.г.Г.

Бадњидан. У 9 часова одслужена Св.Литургија у Гусињу. После Св.Литургије благосиљани су бадњаци. Благосиљање је вршено и у:

Војном Селу у 11:30 ч,

Велици у 13:30 ч,

Зорићима у 15:00 ч,

Мурини у 16:30 ч, и

Улотини у 17:30 ч.

27./14. октобар 2011.г.Г.

Слава Храма на Мурини. Служена Св.Литургија, освештан славски колач, обављено саборно крштење. Цркви Божијој присаједињено јепет нових чланова. Трпезу љубави уготовили су кумови овогодишњег славља братство Оташевић.

17./04. август 2011.г.Г.

Господин Драган Коматина, архитекта, даровао је шеснаест прозора за Храм Св.Петке на Мурини. Да би се Црква затворила потребно је троја врата и двије розете што ће опет ако Бог да бити дар Драганов.

02./19. јул 2011.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије у поподневним часовима обишао је градилишта Храмова Св.Марине на Улотини и Св.Петке на Мурини.

16./03. мај 2011.г.Г.

Почети радови за ову годину на Храму Св.Петке на Мурини. Прошле године омалтали смо Цркву с' поља а сада почињемо са покривањем бакарним лимом.

24./11. април 2011.г.Г.

Васкрсење Христово. Служена Св.Литургија у Храму Св.Петке на Мурини, у поноћ. Причестило се тридесет пет људи.

27./14. октобар 2010.г.Г.

Слава Храма на Мурини. Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г Јоаникије служио је са свештенством Св.Архијерејску Литургију. Обављено је и саборно крштење тако да је Цркви Божијој прибројано шест нових чланова. Трпезу љубави уготовили су кумови овогодишњег славља братство Коматина, предавши кумство за следећу годину братству Оташевић.

17./04. октобар 2010.г.Г.

Мурина. Јереј Жељан Савић, парох горњеполимски и гусињски освештао је звона и крстове на Храму Свете Петке на Мурини. Три крста за Храм приложио је Драган Коматина, звоно од 300 kg Зоран Ђерковић, од 150 kg Мишко В. Зоговић и од 75 kg Срђан и Раде Мијовић.

04./22. април 2010.г.Г.

Васкрс. Служена Св.Литургија у Храму Св.Петке на Мурини у поноћ. Причестило се око четрдесетак људи.

06./24. јануар 2010.г.Г.

Бадњидан. У 9 часова служена Св.Литургија у Храму Св.Николаја Мирликијског у Војном Селу. После Св.Литургије обављено је благосиљање бадњака. Благосиљање се вршило и у следећим Храмовима на парохији и то:

у 11:30h у Гусињу,

у 13:30h у Велици,

у 15:00h у Зорићима,

у 16:30h на Мурини,

у 18:00h на новом црквишту на Улотини,

у 19:00h у Манастиру Брезојевици.

Ових дана извршени су и припремни радови за Цркву на Улотини. Пободен је Крст. Стигао је пројекат-рад арх.Ранка Вуканића дипл. инж. Предање каже да су на Улотини постојале двије Цркве-једна крај Лима, а друга на овом мјесту гдје се почиње са радовима. Комунисти су после Другог свјетског рата уништили обје, темеље раскопали а од камена зидали штале и задруге.

27./14. октобар 2009.г.Г.

Слава храма Св.Петке на Мурини. Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г.Јоаникије уз саслужење свештенства, служио је Свету Архијерејску Литургију. После Литургије кумови овогодишњег славља братство Лутовци угостили су присутне предавши кумство за наредну годину братству Коматина.

14./01. септембар 2009.г.Г.

Поново састанак са представницима братстава из Мурине, Машнице, Горње Ржанице, Пепића и Улотине. Као и на претходна два састанка, позвани су представници свих братстава.

Одазвали су се следећи:

1.

Грозданић Борислав

11.

Лекић Драган

2.

Миловић Милан

12.

Јокић Мића

3.

Јокић Зоран

13.

Савић Градо

4.

Јашовић Богослав

14.

Милачић Ђорђије

5.

Лутовац Зоран

15.

Коматина Бранислав

6.

Зоговић Славољуб

16.

Марсенић Вук

7.

Дракуловић Божидар

17.

Гојковић Вуксан

8.

Пауновић Милош

18.

Живаљевић Жарко

9.

Гарчевић Богић

19.

Кочановић Радован

10.

Поповић Голуб

 

 


На састанак нису дошли:

1.

Мијовић Драгомир

13.

Ђукић Момчило

2.

Влаховић Радослав

14.

Рајковић Свето

3.

Оташевић Бранислав

15.

Стијовић Ранко

4.

Томовић Веселин

16.

Лалевић Драгоје

5.

Вучетић Предраг

17.

Томовић Драган

6.

Катић Радослав

18.

Нововић Милоња

7.

Раденовић Миомир

19.

Ивановић Раде

8.

Фатић Славко

20.

Петровић Андрија

9.

Лабан Милан

21.

Крџић Драган

10.

Шошкић Александар

22.

Вулетић Иван

11.

Џудовић Мирко

23.

Ћулафић Горан

12.

Миловић Милић

24.

Плавшић Жарко

 

Братства која су уплатила на име изградње цркве Св.Петке на Мурини од 16./03.августа до 14./01.септембра 2009.г.Г. :

1.Коматине 1390 €,

2.Гарчевићи 750 €,

3.Лалићи 100 €,

4.Бабовићи 500 €,

5.Марсенићи 500 €,

6.Крџићи 500 €,

7.Јокићи 50 €,

8.Миловићи 400 €,

9.Булајићи 50 €,

10.Грозданићи 130 €,

11.Катићи 50 €,

12.Кочановићи 300 € и

13.Лашевићи 100 €

16./03.август 2009.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије поново је одржао састанак са грађанима Мурине, Машнице, Горње Ржанице, Пепића и Улотине, везано за изградњу храма Св.Петке на Мурини. Као и 24./11.октобра 2008.г.Г. позвани су представници свих братстава.

Одазвали су се следећи:

1.Грозданић Борислав,

2.Нововић Милоња,

3.Марсенић Вук,

4.Миловић Милан,

5.Катић Радослав,

6.Коматина Бранислав,

7.Лекић Драган,

8.Стијовић Ранко,

9.Миловић Милић,

10.Милачић Ђорђије,

11.Лабан Милан,

12.Лутовац Зоран,

13.Пауновић Милош,

14.Оташевић Бранислав,

15.Вулетић Иван,

16.Ивановић Раде и

17.Гарчевић Богић.

На састанак нису дошли:

1.Мијовић Драгомир,

2.Кочановић Радован,

3.Фатић Славко,

4.Живаљевић Жарко,

5.Јокић Зоран,

6.Шошкић Александар,

7.Јашовић Богослав,

8.Гојковић Вуксан,

9.Савић Градо,

10.Ђукић Момчило,

11.Рајковић Свето,

12.Лалевић Драгоје,

13.Дракуловић Божидар,

14.Томовић Драган,

15.Петровић Андрија,

16.Зоговић Славољуб,

17.Јокић Мића,

18.Крџић Драган,

19.Плавшић Жарко,

20.Поповић Голуб,

21.Вучетић Предраг и

22.Влаховић Радосав.

Братства која су уплатила на име изградње цркве Св.Петке на Мурини од 16./03.марта до 16./03.августа 2009.г.Г. :

1.Кочановићи 400 €,

2.Пауновићи 250 €,

3.Јашовићи 500 €,

4.Петровићи 500 €,

5.Ивановићи 200 €,

6.Савићи 600 €,

7.Тодоровићи 100 €,

8.Зоговићи 350 €,

9.Грозданићи 120 €,

10.Вулетићи 300 €,

11.Шошкићи 50 €,

12.Бугуровићи 50 €,

13.Дедовићи 100 €,

14.Гојковићи 150 €,

15.Стијовићи 100 €,

16.Лутовци 240 €,

17.Лекићи 700 € и

18.Милачићи 750 €.

 

02./19. мај 2009.г.Г.

Поново обијена каса за прилоге у храму Св.Петке на Мурини. Опет починиоци нису пронађени.

30./17. април 2009.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Српске Православне Цркве Г.Г. Јоаникије са свештенством одслужио је парастос пострадалим у Нато бомбардовању Мурине и освештао спомен-чесму.

29./16. април 2009.г.Г.

Комеморативна академија поводом обиљежавања десетогодишњице од страдања Мурине у Нато бомбардовању ком приликом су погинули:

1.Јулија Брудар-рођена 1989.г.Г., погинула у својој десетој години живота,

2.Оливера Максимовић-рођена 1986.г.Г., погинула у својој тринаестој години,

3.Мирослав Кнежевић-рођен 1985.г.Г., погинуо у својој четрнаестој години,

4.Вукић Вулетић-рођен 1953.г.Г., погинуо у својој четрдесет шестој години,

5.Милка Кочановић-рођена 1930.г.Г., погинула у својој шездесет деветој години,

6.Манојло Коматина-рођен 1927.г.Г., погинуо у својој седамдесет другој години.

Исте године, на планинском превоју Кула, између Рожаја и Пећи, погинуо је и Јован Оташевић из Г.Ржанице. Приликом бомбардовања Мурине 1999.г.Г., теже и лакше повријеђени су и:

1.Корина Миловић,

2.Свјетлана Зечевић,

3.Веско Чејовић,

4.Жељко Бјелановић,

5.Данило Јокић,

6.Славко Мирковић,

7.Дарко Мијовић,

8.Мирко Шошкић и

9.Слободан Миросављевић.

На овој академији присуствовао је и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије са свештенством.

19./06. април 2009.г.Г.

Васкрсење Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г.Г. Јоаникија, служена је Света Литургија у, иако још недовршеном, храму Свете Петке на Мурини. Служио је јереј Жељан Савић у поноћ. Причестило се четрдесет двоје.

27./14. октобар 2008.г.Г.

Храмовна слава на Мурини. Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије уз саслужење свештенства, служио је Св.Архијерејску Литургију. После Литургије, кумови овогодишњег славља братство Мијовић, угостили су присутне предавши кумство за следећу годину породици покојног Божидара Лутовца из Мурине.

24./11. октобар 2008.г.Г.

Његово Преосвештенство Православни Епископ Српске Православне Цркве Г.Г. Јоаникије одржао је састанак са грађанима Мурине, Машнице, Горње Ржанице, Пепића и Улотине. Тема састанка је била даљи радови на изградњи храма Св.Петке на Мурини. Позвани су представници свих братстава у поменутим селима.

Одазвали су се следећи:

1.Мијовић Драгомир(обећао 4500 €),

2.Катић Радослав,

3.Крџић Предраг(обећао 500 €),

4.Лабан Милан(обећао 500 €),

5.Влаховић Радосав,

6.Рајковић Светислав,

7.Шошкић Александар,

8.Гојковић Вуксан,

9.Миловић Милић,

10.Милачић Ђорђије,

11.Вучетић Предраг,

12.Томовић Драган,

13.Ивановић Светимир,

14.Пауновић Милош,

15.Коматина Бранислав,

16.Јашовић Богослав(обећао 500€),

17.Гарчевић Богић(обећао 500€),

18.Лутовац Зоран(обећао 500 €),

19.Оташевић Брано(обећао 3000€),

20.Марсенић Вук(обећао 500 €),

21.Плавшић Жарко(обећао 200€),

22.Живаљевић Жарко(обећао 300 €),

23.Џудовић Мирко,

24.Кочановић Радован,

25.Нововић Милоња(обећао 500€),

26.Јокић Зоран,

27.Савић Живко(обећао 500 €),

28.Петровић Андрија(обећао 500 €),

29.Фатић Славољуб,

30.Лекић Драган,

31.Стијовић Ранко,

32.Тодоровић Филип и

33.Грозданић Борислав(обећао 500 €).

Позвани а спријечени да дођу били су:

1.Миомир Раденовић,

2.Максим Ђорђијевић,

3.Момчило Ђукић,

4.Иван Вулетић,

5.Голуб Поповић,

6.Драгоје Лалевић,

7.Божидар Дракуловић,

8.Славољуб Зоговић и

9.Горан Ћулафић.

Присутни су обећали да ће у својим братствима скупити новац до Ђурђевдана 2009.г.Г. како би се изградња цркве на Мурини, која је уједно и саборни храм и сједиште парохије горњеполимске и гусињске, наставила.

16./03. септембар 2008.г.Г.

Обијена каса за прилоге у храму Св.Петке на Мурини. Починиоци нису пронађени.

06./24. јануар 2008.г.Г.

У 9 часова служена је Св.Литургија у Храму Св.Великомученика Георгија у Гусињу. После Св.Литургије освештани су бадњаци. Свештање бадњака вршило се и у следећим Храмовима на парохији и то: у 13:30 часова у Храму Св.Николаја Мирликијског у Војном селу; у 15:00 часова у Храму Пресвете и Животворне Тројице у Зорићима; у 16:30 часова у Храму Св.Петке на Мурини; и у 18:00 часова у Храму Св.муч. Кирика и Јулите на Велици.

27./14. октобар 2007.г.Г.

На дан храмовне славе, Његово Преосвештенство Епископ Српске Православне Цркве Г.Г. Јоаникије уз саслужење свештенства, служио је Св.Архијерејску Литургију у тек укровљеном Храму Св.Петке на Мурини. У току Литургије обављено је саборно крштење. Ову Св.Тајну примило је петоро људи. После Литургије присутне је угостио кум овогодишњег славља Жарко Живаљевић, уједно предавши кумство за следећу годину братству Мијовић из Мурине.

28./15. септембар 2007.г.Г.

Око 22 часа, на градилишту Храма Св.Петке у Мурини, избио је пожар. Том приликом изгорела је барака у којој је био смјештен сав алат и материјал. Процјењује се да је настала штета у вриједности од око десет хиљада евра. Упркос томе, настављена је градња на централној куполи. 

СВЕШТЕНИК БОЈАН РАДУНОВИЋ - ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ