СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА                ЕПАРХИЈА БУДИМЉАНСКО НИКШИЋКА

  
СРПСКА  ПРАВОСЛАВНА  ПАРОХИЈА  ГОРЊЕПОЛИМСКА  И  ГУСИЊСКА

УЛОТИНА              27. маја 2010.г.Г. Осветили смо темеље са Његовим Преосвештенством Епископом будимљанско-никшићким Г.Г. Јоаникијем. Пројекат је дар арх.Ранка Вуканића, дипл.инж. Основа Цркве износи 9,80 м х 5,60 м, а висина 7,65 м. Грубе грађевинске радове завршили смо с јесени 2010.г.Г., а Освећење звона и крстова обавили 13. новембра 2010.г.Г.

 

 

Одбор за изградњу Храма св. Великомученице Марине у Улотини
 

 

Раде Влаховић (предсједник, контакт тел.+38267631827)

Жарко Шошкић (благајник),

Милан Шошкић (члан), Вујица Ћулафић (члан),

Добрило Јокић (члан), Горан М. Ћулафић (члан),

јереј Бојан Радуновић (секретар).

 

 

бр. жиро-рачуна Епархије будимљанско-никшићке

420-0233691001 Комерцијална банка А.Д.Будва

са назнаком за цркву Св.Марина у Улотини 

ОПШТИ ПОЗИВ

БОГОЉУБИВИМ БРАТСТВИМА УЛОТИНЕ И ГОРЊИХ ЛУГА

Милошћу Божијом и трудом мјештана Улотине и Горњих Луга започета је црква Свете великомученице Марине на Улотини. Овај велелепни Храм који ће под своје свете сводове окупљати православне хришћане Горњег Полимља, позива све нас да уложимо напор, те да сви заједно помогнемо изградњу на овој саборној Светињи

Ако буде међу вама слоге, тог најдрагоцјенијег украса међу браћом, онда је више него сигурно да ће се уз Божију помоћ ово Богоугодно дјело завршити.

С Божијим благословом

ЉЕТОПИС: ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ ЖЕЉАН САВИЋ

30./17.јул 2016.г.Г.

Слава Храма Св.великомуч.Марине на Улотини. Свету Литургију служили су новопостављени парох горњеполимско-гусињски о.Бојан Радуновић и досадашњи парох горњеполимско-гусињски и трепачко-шекуларски свешт.Жељан Савић. Мјештани Улотине уготовили су послужење за присутне.

30./17.мај 2016.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г.Јоаникије обишао је Цркву Св.Марине на Улотини саставши се са одбором овога Храма и договарајући о даљим радовима.

14./01.јануар 2016.г.Г.

У ноћ поново је покрадена улотинска Црква. Овога пута обијена су врата. Покупљен је преостали метални новац у цјеливајућој Икони. Мјештани сумњају на извјесне особе јер је виђен аутомобил код Цркве у ноћи провале. Говори се и да полиција зна починиоце али да адекватно не реагује, јер те исте особе су привођене на информативни разговор а потом пуштене. Ових дана обијен је и Дом на Улотини и ту је проваљена једна метална каса за Цркву. Укупна штета је преко 600 евра. Ово разбојништво остало је неријешено као и свако друго које атакује на имовину Српске Православне Цркве у Црној Гори. Од 2007.г.Г., од како је обновљена парохија горњеполимско-гусињска, и од 2013.г.Г. парохија трепачко-шекуларска, од 11 Храмова сваки је био обијан а починиоци некажњени.

После извјесног времена један младић-починиоц се покајао и вратио улотинској Цркви 300 евра.

12./30.јануар 2016.г.Г.

У ноћ обијена је каса на цјеливајућој Икони у улотинској Цркви. Покупљене су папирне новчанице а остављене металне.

30./17.јул 2015.г.Г.

Слава храма Св.великомуч. Марине на Улотини. Божанску Литургију служили су парох берански о.Слободан Радојевић и парох трепачко-шекуларски и горњеполимско-гусињски свешт. Жељан Савић. Мјештани села Улотине припремили су славски колач и трпезу љубави.

22./09. јун 2015.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије, обишао је храм Св.великомуч.Марине на Улотини.

30./17.јул 2014.г.Г.

Слава цркве Св.великомуч.Марине на Улотини. Тим поводом одслужена је Св.Литургија, освештан славски колач и припремљена трпеза љубави од мјештана.

23./10.март 2014.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г.Јоаникије обишао је храм Св.великомуч.Марине на Улотини. Предвече је одржана донаторска вечера у Андријевици за цркву Св.Марине..

30./17.јул 2013.г.Г.

Слава Храма Св.великомуч. Марине на Улотини. Св.Литургију служили парох берански свештеник Слободан Радојевић и парох горњеполимско-гусињски свештеник Жељан Савић. Освештан славски колач а трпеза љубави уготовљена од мјештана Улотине.

03./20.јул 2013.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије обишао је Храм Св.великомуч. Марине на Улотини који је у изградњи. 

03./20.октобар 2012.г.Г.

Дана 01. октобра 2012.г.Г. на Улотини су упали Акакијеви расколници ''старокалендарци'' који су обавили опијело почившој Љубинки Шошкић. Њих су позвали Љубинкини синови а њихови познаници Бојан и Дејан Шошкић. Покојница је живјела у Подгорици са мужем Васком који је војно лице. Када се упокојила, њени синови су позвали ове расколнике који су дошли и неканонски извршили обред.

30./17.јул 2012.г.Г.

Слава Храма на Улотини. Св. Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ Српске Православне Цркве Г.Г. Јоаникије. Освештан славски колач. Трпезу љубави припремили мјештани Улотине.

13./30.јул 2012.г.Г.

У пријеподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки обишао је градилиште Храма Свете великомученице Марине на Улотини.

06./24. јануар 2012.г.Г.

Бадњидан. У 9 часова одслужена Св.Литургија у Гусињу. После Св.Литургије благосиљани су бадњаци. Благосиљање је вршено и у:

-Војном Селу у 11:30 ч,

-Велици у 13:30 ч,

-Зорићима у 15:00 ч,

-Мурини у 16:30 ч, и

-Улотини у 17:30 ч.

26./13. август 2011.г.Г.

Његово Преосвештенство Српски Православни Епископ Епархије Будимљанско-никшићке Г.Г. Јоаникије је у поподневним часовима обишао градилиште Храма Св.великомуч.Марине на Улотини.

30./17. јул 2011.г.Г.

Поводом храмовне славе на Улотини служена Св.Литургија и освештан славски колач. Трпезу љубави уготовили мјештани за око сто педесет људи. Ове године је омалтан Храм и унутра и с' поља, постављени монофори, иконостас, столарија и под. Ових дана треба да почнемо уз Божију помоћ и уградњу бакра.

02./19. јул 2011.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије у поподневним часовима обишао је градилишта Храмова Св.Марине на Улотини и Св.Петке на Мурини.

13./31. новембар 2010.г.Г.

Освећење звона и крстова на цркви Св.великомученице Марине на Улотини. Освећење су обавили: протојереј-ставрофор Боро Врховац парох андријевички, протојереј Драган Ристић парох берански, протосинђел Данило Трпчевски игуман манастира Ђурђеви Ступови, јереј Стаменко Станковић парох берански, јеромонах Георгије Рајаковић настојатељ манастира Брезојевица, јереј Жељан Савић парох горњеполимски и гусињски и јереј Драженко Ристих парох шавнички. После освећења и подизања звона и крстова на Цркву, препустили смо се гостољубљу мјештана села Улотине. Звоно за Цркву приложио је Г. Драгиша М. Ћулафић. Позлаћени крст на куполи поклон је породице Јокић, а крст на преслици даровао је Г. Милорад С. Шошкић. Такође, два крста који ће бити постављени у складу са пројектом за уређење црквене порте, донирао је Г. Драган В. Шошкић.

30./17. јул 2010.г.Г.

Св.великомуч. Марина-слава Храма на Улотини. Иако је Црква скоро почета са градњом, ипак се скупило око стотињак душа на градилишту. Освећење славског колача извршио јереј Жељан Савић, парох горњеполимски и гусињски.

13./30. јул 2010.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки обишао је градилиште Храма Св.великомуч. Марине на Улотини. Радови добро напредују-озидано је опеком до куполе.

27./14. мај 2010.г.Г.

Његово Преосвештенство Српски Православни Епископ будимљанско-никшићки Г.Г.Јоаникије, освештао је темеље будућег Храма Св.великомученице Марине на Улотини. Обављено је и саборно Крштење гдје је Цркви Божијој присаједињено једанаест душа.

29./16. март 2010.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г.Јоаникије обишао је градилиште будућег Храма Свете великомуч. Марине на Улотини и састао се са Одбором за изградњу овога Храма.

15./02. јануар 2010.г.Г.

Освећење Крста и земљишта на коме ће да се гради Црква Свете великомученице Марине на Улотини. Осветио јереј Жељан Савић, парох горњеполимски и гусињски. Изабран је и Одбор за изградњу овог Храма, и то:

1.Раде Влаховић, предсједник,

2.Жарко Шошкић, благајник,

3.Милан Шошкић,

4.Вујица Ћулафић,

5.Добрило Јокић,

6.Горан М. Ћулафић и

7.јереј Жељан Савић, секретар.

06./24. јануар 2010.г.Г.

Бадњидан. У 9 часова служена Св.Литургија у Храму Св.Николаја Мирликијског у Војном Селу. После Св.Литургије обављено је благосиљање бадњака. Благосиљање се вршило и у следећим Храмовима на парохији и то:

-у 11:30h у Гусињу,

-у 13:30h у Велици,

-у 15:00h у Зорићима,

-у 16:30h на Мурини,

-у 18:00h на новом црквишту на Улотини,

-у 19:00h у Манастиру Брезојевици.

Ових дана извршени су и припремни радови за Цркву на Улотини. Пободен је Крст. Стигао је пројекат-рад арх.Ранка Вуканића дипл. инж. Предање каже да су на Улотини постојале двије Цркве-једна крај Лима, а друга на овом мјесту гдје се почиње са радовима. Комунисти су после Другог свјетског рата уништили обје, темеље раскопали а од камена зидали штале и задруге. 

СВЕШТЕНИК БОЈАН РАДУНОВИЋ - ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ