СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА                ЕПАРХИЈА БУДИМЉАНСКО НИКШИЋКА

   
СРПСКА  ПРАВОСЛАВНА  ПАРОХИЈА  ГОРЊЕПОЛИМСКА  И  ГУСИЊСКА

ВЕЛИКА              

 

28. јула 1944.г.Г. побијено је у Велици шесто двадесет пет дјеце, жена и стараца и спаљено преко тристо домова. У сјећање на њихово Мучеништво започеше потомци Цркву којој Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г.Г. Амфилохије Освети темеље 28. јула 1994.г.Г. за вријеме надлежног свештеника о.Павла Кандића. Пројекат је дјело арх. Ранка Вуканића, дипл. инж. Основа Цркве је 9,80 м х 7,80 м, бруто површина 45 м², а висина 11 м. Освећење Цркве извршено је 28. јула 2001.г.Г. Његовим Високопреосвештенством Митрополитом црногорско-приморским Г.Г. Амфилохијем и Његовим Преосвештенством Епископом будимљанско-никшићким Г.Г. Јоаникијем у вријеме надлежног свештеника о. Павла Кандића. 2004.г.Г. подигнута је и чесма поред Храма у облику крста

 

 Одбор за Храм Св.Мученика Кирика и Јулите у Велици:

 

Драгутин Живаљевић (предсједник, тел.+38269911615)

Милоња Стешевић (благајник),

Гојко Симоновић (подпредсједник),

Радомир Јокић (члан), Драган Кнежевић (члан),

Ратко Гојковић (члан), Вујица Стешевић (члан),

јереј Бојан Радуновић - секретар.

 

бр. жиро-рачуна Епархије будимљанско-никшићке

420-0233691001 Комерцијална банка А.Д.Будва

са назнаком за цркву Св.Кирик и Јулита у Велици

 

 

      

 ЉЕТОПИС: ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ ЖЕЉАН САВИЋ

28./15.јул 2016.г.Г.

На празник Св.муч. Кирика и Јулите и Светих Величких Новомученика, прослављена је слава Храма у Велици. Божанску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г.Г.Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г.Јоаникије са свештенством. После Св.Литургије освештан је славски колач и мозаик на Храму који је дар кумова овогодишњег славља братства Стешевић. Кумство за следећу годину преузело је братство Пауновић.

28./15.јул 2015.г.Г.

Св.муч. Кирик и Јулита и Св. Велички Мученици. Слава Храма у Велици. Св. Архијерејску Литургију Служио је Његово Преосвештенство Епископ Пакрачко-славонски и Јасеновачки Г.Г. Јован уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа Будимљанско-никшићког Г.Г. Јоаникија и бројног свештенства. Трпезу љубави припремили су братство Петровић, предавши кумство за следећу годину братству Стешевић.

18./05.новембар 2014.г.Г.

Извршни Одбор за обиљежавање 70 година од фашистичког геноцида у Велици, у знак захвалности Његовом Преосвештенству Епископу будимљанско-никшићком Г.Г.Јоаникију, уручио је Престони Крст. Чланови Одбора захвалили су се Преосвећеном Владици на његовом старању за Велику поводом овогодишњих свечаности.

13./31.август 2014.г.Г.

Велика. Одржана трећа сједница Великог Организационог Одбора за обиљежавање 70 година од фашистичког геноцида у Велици.

28./15.јул 2014.г.Г.

"Његова Светост Патријарх српски Г.Г.Иринеј уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско'приморског Г.Амфилохија и Преосвећене Господе Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, захумско-херцеговачког и приморског Григорија, рашко-призренског Теодосија, славонског Јована, и уз саслужење великог броја свештенства, служио је Свету Архијерејску Литургију, у цркви Св.Кирика и Јулите у Велици. Молитвено сабрање, којем је у великом броју присуствовао вјерни народ Плава и других крајева Црне Горе, уприличено је поводом обиљежавања 70 година од најсвирепијег покоља недужне дјеце, жена и стараца Велике и ближе околине које су фашистичко-вулентарско-балистички злочинци из ''Принц Еуген'' и ''Скендербег'' дивизија починила на дан Светих Кирика и Јулите 1944.г.Г. Након Св.Литургије уприличен је духовно-културни програм као и трпеза љубави".

27./14.јул 2014.г.Г.

Велика. У сеоском дому одржан је Округли сто поводом обиљежавања 70 година од геноцида који је над Величанима, старцима, женама и дјецом, извршен 28,јула 1944.г.Г. Била је то прва јавна ријеч научника који се баве питањем злочина и геноцида у Другом свјетском рату, а овом злодјелу фашистичких дивизија ''Принц Еуген'' и ''Скендербег'', од кога је прошло равно седамдесет година у току којих се о овом стравичном покољу, углавном, ћутало. На округлом столу учествовали су:
1. Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије,
2. др.Кирил Феферман,
3. Епископ славонски Г.Г.Јован,
4. академик Миомир Дашић,
5. академик Зоран Лакић,
6. проф.др.Гојко Гојковић,
7. Љубо Живаљевић,
8. проф.др. Мирко Брковић,
9. проф.др. Марко Кнежевић,
10. генерал Милош Гојковић,
11. Бранко Пауновић, професор,
12. Гојко Кнежевић, новинар.
Истога дана, Преосвећени Владика Јоаникије, са бројним свештенством, монаштвом и вјерним народом Берана и околине, дочекао је Његову Светост Патријарха српског Г.Г.Иринеја у катедралном манастиру наше Епархије-Ђурђевим Ступовима.

20./07.јул 2014.г.Г.

Велика. Одржана је друга сједница Великог Организационог Одбора за обиљежавање 70 година од фашистичког геноцида у Велици.

13./30.јул 2014.г.Г.

Велика. Одржана је пета сједница Извршног одбора за обиљежавање 70 година од фашистичког геноцида у Велици.

05./22.јул 2014.г.Г.

У Велици одржана четврта сједница Извршног одбора за обиљежавање 70 година од фашистичког геноцида у Велици.

30./17.април 2014.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г.Јоаникије служио је са свештенством Епархије у Мурини парастос жртвама које су страдале током НАТО бомбардовања овог мјеста 1999.г.Г.
Истог дана у Велици у Дому омладине одржана је прва сједница великог Одбора за обиљежавање 70 година од фашистичког геноцида. Поднесен је извјештај о раду Извршног одбора и план дјеловања свих за 28.јул 2014.г.Г.

12./30.април 2014.г.Г.

Манастир Ђурђеви Ступови. Одржана трећа сједница Извршног одбора за обиљежавање 70 година од фашистичког геноцида у Велици.

29./16.март 2014.г.Г.

Друга сједница Извршног одбора за обиљежавање 70 година од фашистичког геноцида у Велици, одржана је у Манастиру Ђурђеви Ступови.

09./24.март 2014.г.Г.

Прва сједница Извршног одбора за обиљежавање 70 година од покоља у Велици, одржана је у Манастиру Ђурђеви Ступови.

02./17.март 2014.г.Г.

У Дому омладине у Велици одржан је Збор Величана на којем је изабран Одбор за обиљежавање 70 година од покоља у Велици који чине 59 чланова представника из свих Величких братстава. Истог дана изабран је и Извршни одбор у следећем саставу:
1. Њ.П.Еп.Будимљанско-никшићки Г.Г.Јоаникије,предсједник,
2. Проф.др. Ранко Симоновић,потпредсједник,
3. Парох горњеполимско-гусињски Жељан Савић,секретар,
4. Момчило Пауновић,благајник,
5. Бранко Пауновић,члан,
6. Томислав Стешевић,члан,
7. Драгутин Живаљевић,члан,
8. Веселин Вучетић,члан,
9. Гојко Кнежевић,члан, и
10. Војислав Стешевић,члан.

16./03.фебруар 2014.г.Г.

У Манастиру Ђурђеви Ступови одржан је састанак Величана са Његовим Преосвештенством Епископом Будимљанско-никшићким Г.Г.Јоаникијем. Оформљен је привремени Иницијативни одбор за обиљежавање годишњице покоља у Велици. Задатак овог одбора је да предложи представнике из свих братстава Велике, за избор великог Одбора за обиљежавање 70 година од покоља у Велици, и да закаже Збор Величана за 02.март 2014.г.Г. у Велици.

28./15.јул 2013.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ липљански Г.Г. Јован (Ћулибрк) служио је Св.Архијерејску Литургију поводом Храмовне славе у Велици. У Литургији је извршено Крштење и Цркви Божијој присаједињена су три нова члана. Извршена је и Литија, освештан славски колач а трпезу љубави уготовили су кумови овогодишњег славља братство Симоновић. Кумство за следећу годину преузео је Г.Бранко Пауновић у име свих величана. Следеће године ће бити обиљежен својеврстан јубилеј јер је седамдесет година од страдања величких Мученика и двадесет година од почетка градње Храма у селу.

28./15.јул 2012.г.Г.

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије служио је Св. Архијерејску Литургију у Велици поводом Храмовне славе. После Литургије извршена је литија и освећење славског колача. Братство Јокић припремили су трпезу љубави и предали кумство братству Симоновић за следећу годину.

06./24. јануар 2012.г.Г.

Бадњидан. У 9 часова одслужена Св.Литургија у Гусињу. После Св.Литургије благосиљани су бадњаци. Благосиљање је вршено и у:

- Војном Селу у 11:30 ч,

- Велици у 13:30 ч,

- Зорићима у 15:00 ч,

- Мурини у 16:30 ч, и

- Улотини у 17:30 ч.

28./15. јул 2011.г.Г.

Његово Преосвештенство Српски Православни Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије служио је Св.Архијерејску Литургију поводом храмовне славе у Цркви Св.муч.Кирика и Јулите у Велици. После Литургије извршена је литија и освећење славског колача. Братство Гојковића је предало кумство за следећу годину братству Јокић

28./15. јул 2010.г.Г.

Велика-слава Храма. Св.Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије. После Литургије извршена је литија, резање славског колача и помен величким Мученицима. Владика Јоаникије је у својој архипастирској бесједи рекао да се више неће вршити помен величким Мученицима, него да их почињемо поштовати са осталим Светима јер их Бог већ прославља. Братство Бјелановић је предало кумство за следећу годину братству Гојковић.

06./24. јануар 2010.г.Г.

Бадњидан. У 9 часова служена Св.Литургија у Храму Св.Николаја Мирликијског у Војном Селу. После Св.Литургије обављено је благосиљање бадњака. Благосиљање се вршило и у следећим Храмовима на парохији и то:

у 11:30h у Гусињу,

у 13:30h у Велици,

у 15:00h у Зорићима,

у 16:30h на Мурини,

у 18:00h на новом црквишту на Улотини,

у 19:00h у Манастиру Брезојевици.

Ових дана извршени су и припремни радови за Цркву на Улотини. Пободен је Крст. Стигао је пројекат-рад арх.Ранка Вуканића дипл. инж. Предање каже да су на Улотини постојале двије Цркве-једна крај Лима, а друга на овом мјесту гдје се почиње са радовима. Комунисти су после Другог свјетског рата уништили обје, темеље раскопали а од камена зидали штале и задруге.

28./15. јул 2009.г.Г.

Слава Храма у Велици. Св.Архијерејску Литургију служили су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г.Г.Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г.Г.Јоаникије. После Литургије извршена је литија, резање славског колача и помен величким Мученицима. Од овогодишњих кумова братства Вучетић, кумство за следећу годину преузело је братство Бјелановић.

28./15. јул 2008.г.Г.

Слава храма Св.муч. Кирика и Јулите у Велици. Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г.Г. Јоаникије служио је Св.Архијерејску Литургију. После Литургије извршена је литија, резање славског колача и помен величким Мученицима. Присутне су угостили домаћини овогодишњег славља братство Бошковић а кумство за следећу годину узело је братство Вучетић.

06./24. јануар 2008.г.Г.

У 9 часова служена је Св.Литургија у Храму Св.Великомученика Георгија у Гусињу. После Св.Литургије освештани су бадњаци. Свештање бадњака вршило се и у следећим Храмовима на парохији и то: у 13:30 часова у Храму Св.Николаја Мирликијског у Војном селу; у 15:00 часова у Храму Пресвете и Животворне Тројице у Зорићима; у 16:30 часова у Храму Св.Петке на Мурини; и у 18:00 часова у Храму Св.муч. Кирика и Јулите на Велици.

23./10. септембар 2007.г.Г.

Служили су Св.Литургију, у Храму Св.Кирика и Јулите на Велици, јеромонах Георгије (дотадашњи парох) и новопостављени парох јереј Жељан Савић. Овим је извршена примопредаја парохије.

ПРИЛОГ: ОДБОР ПРИ ХРАНУ СВ. МУЧЕНИКА КУРИКА И ЈУЛИТЕ

 

СВЕШТЕНИК БОЈАН РАДУНОВИЋ - ПАРОХ ГОРЊЕПОЛИМСКИ И ГУСИЊСКИ