АКЦИЈЕ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"  

 

НАЂМЕЂЕР 1918 - 2018   

   

 

 

28. октобра 2018. године, навршава се  100 година од затварања Царског и краљевског логор за ратне заробљенике Нађмеђер (K. u. K. Kriegsgefangenenlager Nagymegyer), у коме је  након капитулације Црне Горе у Првом светском рату, интерниранo војно-способно и цивилно становништво из Црне Горе.

Величани су са осталим Црногорцима интернирани у логоре тадашње Аустроугарске монархије, од којих је најпознатији логор у мјесту Нађмеђер у коме је привремено или стално боравило око 21.000 заробљеника, а према сачуваној логорској евиденцији уморено је смрћу око 6.000 логораша, од којих је око 500 из Црне Горе, међу којима су више десетина Величана.

Одазивајући се позиву за учешће у пројекту "Поклонимо се сенима славних предака", који је покренуо НВО "Црногорско словачко пријатељство", "Клуб Велика" ће у оквиру тог пројекта са Мјесном заједницом Велика и  Величанима: 

- прикупљати информација о интернираним и страдалим Величанима,

- прикупљати докумената и фотографије из тог периода,

- иницирати израду споменика, односно два идентична спомен обележја Величким жртвама овог логора, које ћемо поставити у Велки Међер (Нађмећер) и у Велику.

- организовати одлазак потомака Нађмеђерских логораша из Велике у октобру 2018. године на гробље страдалима у логору Нађмеђер.

Позивамо потомке Нађмеђерских логораша да се укључе у реализацију овог веома важног пројекта. Помоћ се састоји у достављању података, фотографија и осталих информација, о нашим прецима који су интернирани у логор за ратне заробљенике Нађмеђер у Првом свјетском рату.

Све информације можете послати на мејл: info@velika.me

      


  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 
     
     

 

21. фебруар 2018. године

МОЛБА СЛОВАЧКОЈ АМБАСАДИ

 

 

     
     

 
     
     

 

05. септембар 2016. године

ДОПИС-ИНИЦИЈАТИВА МЈЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ ВЕЛИКА

 

 

 

29. август 2016. године

СИСАК ВЕЛИЧАНА КОЈИ СУ СЕ ВРАТИЛИ ИЗ НАЂМЕЂЕРА

 

 

 

29. август 2016. године

СПИСАК ВЕЛИЧАНА КОЈИ СУ УМРЛИ У ЛОГОРУ НАЂМЕЂЕР И САХРАЊЕНИ НА ЛОГОРСКОМ ГРОБЉУ

 

 

 

12. август 2016. године

ПОЗИВ НВО "ЦРНОГОРСКО - СЛОВАЧКО ПРИЈАТЕЉСТВО" - "КЛУБУ ВЕЛИКА" НА САРАДЊУ