СКУПШТИНЕ  

 

I РЕДОВНА СКУПШТИНА НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"   

 

27. јул 2013. године

 

УСВОЈЕНИ ЗАКЉУЧЦИ НА ПРВОЈ РЕДОВНОЈ СКУПШТИНИ НВО "КЛУБ ВЕЛИКА"

 

1. У првој години састав Управног одбора Клуба Велика опредијелила је потреба да се мукотрпан пионирски посао оствари на бази добровољности, као основној претпоствци већег степена успјешности. Сада, пак, наступа период када би било пожељно да у Одбору буду представници свих братстава.

Због тога, Скупштина Клуба овлашћује УО да свој састав прошири постепено - према интересовању и искључиво квалитету кандидата.

2. Ангажован на подстицању развоја Велике и околних села, након прве године рада (за ширу јавност недовољно видљивог, али по стварним резултатима успјешног) Клуб Велика је дошао фазу када су даље активности увелико ограничене због тога што је прије неколико година истекао мандат Одбору Мјесне заједнице.

У жељи да заједничким снагама успјешније радимо за добро Велике, првенствено људи који овдје живе, Клуб покреће иницијативу да се, према законској процедури, на јесен спроведу избори за Одбор Мјесне заједнице Велика.

3. Клуб Величана цијени да је 70. година од Покоља у Велици прилика да се Помен жртвама 2014. године обиљежи садржајније и на академском нивоу.

Предлажемо да Помен приреди јединствени Одбор Велике (од представника свих братстава), у сарадњи са Будимљанско-никшићком епархијом.

Сматрамо да је досадашњи начин обиљежавања тог, за све Величане, изузетног Дана, уз трпезу љубави имало важну улогу у окупљању народа, али се та трпеза помало претворила у централни догађај, што може да одвуче пажњу од Помена невино страдалим жртвама.

Због свега тога, цијенимо да би у световном дијелу програма Помен требало организовати на духовнији и рационалнији, дугорочно одржив начин. Клуб предлаже да јединствени Одбор Велике догодине, поред јубиларног програма, утврди и Протокол обиљежавања 28. јула, којег би се убудуће придржавало свако братство - домаћин скупа.

4. Будући да је стара и давно напуштена школска зграда у Велици толико руинирана да пријети опасност од рушења, што би могло изазвати повреде ђака Подручног одјељења (у чијем је дворишту) и пролазника, Клуб Велика захтијева да му министарства просвјете и финансија уступе зграду на коришћње, ако је већ 2011. Министарство просвјете обавијестило Мјесну заједницу да „нема средстава за овакве потребе“. Клуб би са пријатељима и пословним партнерима зграду реновирао за потребе села.

5. С обзиром да је саобраћајна комуникација један од најбитнијих предуслова за развој села, Скупштина Клуб Величана покреће иницијативу за што скорију реконструкцију пута Лијешће - Дом у Велици - Школа - „пећки пут“, као крака за Новшиће.

Ради остварења тог пројекта, Клуб препоручује Мјесној заједници да без одлагања формира Одбор за реконструцију поменутог пута.

6. Ослушкујући интересовање житеља Велике за уређење сеоског гробља, чије садашње стање није достојно предака, нити је на част овој генерацији, Клуб Величана предлаже Мјесној заједници да формира Одбор за уређење гробља.

7. Будући да предстоји велики рад у остваривњу амбициозног Програма рада до 2017. године, Клуб поново позива Величане свих струка и политичких опредјељења да заједнички радимо на оживљавању Завичаја. Премало нас је да бисмо се дијелили и зато позивамо да се договарамо, а не оговарамо.

Нека нам једина политика свима буде - интерес Велике, а тиме и општине и државе!